Autor: Lemmi Kann • 19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Südamenädal: ülekaal tapab sinu südame!

Südamenädal pöörab tähelepanu ülekaalule kui ühele olulisele südamehaiguste riskifaktorile, mis on eestlaste seas aina suuremaks probleemiks paisumas. 

Iga aasta aprillis on saanud traditsiooniks mõelda tavapärasest rohkem oma südame tervisele. Sel aastal 19.-25. aprillini kestval südamenädalal juhivad Tervise Arengu Instituut (TAI), Haigekassa ja Kultuuriministeerium tähelepanu ülekaalule ning sellele, et südame tervise heaks saab ise palju teha.

Ülekaalulisus on Eesti elanike seas aina kasvav probleem. Kümne aasta jooksul on ülekaaluliste ja rasvunud naiste hulk kasvanud 38%-lt 45%-ni, meeste hulk aga 43%-lt 56%-ni. Seega suureneb meeste ülekaalu probleem kiiremas tempos kui naistel.

Ülekaalulisi poisse on ligi kaks korda rohkem kui tüdrukuid, vastavalt 12,4% ja 6,5%. Ülekaaluliste osakaalu tõus on märgatav ja see on tõsine ohumärk. Suurenenud ülekaaluliste poiste hulk annab alust arvata, et täiskasvanud meeste ülekaalu probleem suureneb tulevikus veelgi.

Laste ülekaalulisus on üha kasvav probleem kogu maailmas ning siin mängib suurt rolli karastusjookide, kiirtoidu ja valmistoitude jõuline pealetung ja istuva eluviisi üha suurenev osakaal.

Ohumärgiks on, et suur ülekaaluliste osa tõus võrreldes 2004. aasta uuringuga ilmnes noortel – 25-34-aastastel meestel ja 16-24-aastastel naistel. Samuti äratab tähelepanu suur rasvumuse tõus kõrgharitud ja eestlastest naiste seas.

Euroopa Noorte Südameuuringust selgus, et nii ema kui ka isa kehamassiindeks on seotud ka laste rasvumisega, samuti laste vööümbermõõduga, mis tähendab, et vanemate ülekaalulisus on riskitegur südamehaiguste kujunemiseks ka lastel.

Eriti murettekitav on 2009. aasta tervisekäitumise uuring, mille tulemusel on viiendate klasside õpilastest ülekaalulised juba 14 protsenti. Arstid rõhutavad, et  lastele suurimaks eeskujuks on alati vanemad, ja seda ka eluviisi ja -harjumuste väljakujunemisel. Seega peaks lapsed nende ülekaalulisuse ohjamiseks ja tervislike eluviiside kujundamiseks kindlasti juba varakult toast õue meelitama ning koos perega rohkem väljas liikuma.

Ülekaalulised suudavad liikumis- ja toitumisharjumusi muutes üleliigsetest kilodest üldjuhul iseseivalt lahti saada, kuid rasvumus on väljakujunenud haigus, millest ilma arsti või toitumisspetsialisti abita vabaneda pole võimalik. Seega peaks esmatähelepanu suunama täiskasvanute rasvumuse vältimisele, laste puhul loomulikut juba ülekaalu vältimisele. Kahjuks saadakse arstidelt soovitusi kehakaalu alandamiseks harva ja sedagi põhiliselt siis, kui inimesel ilmneb juba mõni haigus. Haiguste ennetamisele peaksid kõik, ka arstid, pöörama senisest suuremat tähelepanu.

Kehakaalu saab kontrolli all hoida eluviisis muudatusi tehes ehk olles füüsiliselt aktiivne ja toitudes tasakaalustatult. Südamehaiguste ennetamisele aitab lisaks ülekaalu vähendamisele kaasa ka suitsetamisest loobumine ja piisav puhkus ehk stressi vältimine.

Kuna üks peamisi ülekaalulisuse põhjuseid vale toitumise kõrval on vähene liikumine, kutsuvad südamenädala korraldajad spordiklubisid ja maakondi üles korraldama nädala raames liikumisüritusi. TAI kodulehel jagatakse soovitusi nii toitumiseks ja liikumiseks.

Lisaks alustab spordiklubi Liikumine südamesõbraliku võistlusega “Käi Jala!”.

Allikas: TAI

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700