26. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kadi Kõiv: tüli on mõttetu ajaraiskamine

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialisti Kadi Kõivi jaoks on kolmeks mõtteks, mis konfliktse situatsiooni lahendamise päästavad,  peegeldamine, "liblikas seinal" ja fookus lahendusele.

"Esmalt annan emotsioonideta tagasisidet püüdes kasutada samu sõnu ja väljendeid, ehk rääkida "tema" keeles, see võtab esmase pinge maja ja tihti isegi pehmelt ehmatab, sest enamik konfliktseid inimesi vahutavad kõigest muust kui sellest, mis neid tegelikult häirib," jagab Kõiv nõu.

Seejärel hindab ta situatsiooni vaatleja positsioonilt ehk kujutleb ennast kui  "liblikas seinal", kellel pole situatsioonist sooja ega külma kuid vajab, et õhk oleks puhas ja teema ammendunud.

"Ja siis keskendun üksnes lahendusele. Kui Sa korrakski suudad situatsioonist välja astuda, siis enamasti mõistad, et teema on absoluutselt mõttetu ajaraiskamine ja selle asemel võiks hoopis elu nautida," rääkis Kõiv, kelle sõnul on loogiline, et kui tekib tunne, et sinuga ei arvestata või sulle on liiga tehtud, tuleb ennast kaitsta.

"Tekib hirm ja emotsioon, seejärel tõuseb hääl ja tekib ärritus..... Ainuüksi selle jada teadmine paneb mõtlema ka enda käitumisele. Me kõik reageerime iseendi varasematest kogemustest lähtuvalt. Oluline pole mitte see, mida sa räägid, vaid see, kuidas sinust aru saadi," rääkis Kõiv.

Autor: Urve Vilk, Ain Kivesti

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700