2. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgatõususurve on kasvanud

Mitmed suurettevõtjad prognoosivad, et 2013. aastal tuleks palku tõsta või on see lihtsalt möödapääsmatu samm, kirjutab CV Online'i turundusjuht Heikko Gross.

Tõenäoliselt ei ole ühelegi tööandjale uudis, et palgatõususurve on kasvanud. Suurim muudatus tööjõuturul on see, et tööpakkumisi on juurde tulnud ning iga kandidaadi vastu tunneb huvi varasemast suurem hulk tööandjaid. CV Online’is on tänavu avaldatud ligi poole rohkem tööpakkumisi kui aasta tagasi septembri lõpuks. Samasugune tööpakkumiste mahtude kasv on aset leidnud ka teistes kanalites.

Kui vaadelda vabade töökäte arvu muutust, siis nii töötukassa kui statistikaameti andmetel on töötute arv olnud üldjoontes stabiilses languses alates 2010. aastast. Seetõttu muutub sobilike ja kvalifitseeritud kandidaatide leidmine senisest raskemaks ja läbirääkimistelaua taga hakkab kaalukauss kalduma tööotsija poole.

Tegemist ei ole erakordse arenguga, enamasti ongi tööturg tasakaalupunktist väljas.  Mõni aasta tagasi oli võimupositsioonil tööandja, kes sai muretumalt dikteerida oma nõudmisi kandidaatidele ja ette anda endapoolse motivatsioonipaketi. Nüüd aga on tugevamad kaardid taas koondumas tööandjale sobiliku kandidaadi kätte. Kohati ongi mõlema poole jaoks probleemiks jõuvahekordade muutumise tajumine ja soov või võimalus teisele osapoolele vastu tulla. Palkade tõstmise näol on tegemist niisiis paratamatu arenguga, mida tööjõuturu muutused tingivad.

Lisaks üldiste arengute jälgimisele viime igal aastal läbi küsitluse töötavate inimeste ja tööotsijate seas, milles vastajad prognoosivad oma palgatõusu järgmiseks poolaastaks ja tulevaks aastaks.

Üldjoontes on palgatõusu prognoosivate inimeste osakaal pisut tõusnud ja palgatõusuootused on suuresti seotud just 2012. aastaga. Võrreldes eelmise aastaga on kasvanud nii nende inimeste osakaal, kes selgelt usuvad enda palgatõusu ja arvavad, et saavad osa käibe ja kasumi kasvust, ent samas on kasvanud ka pettunute hulk. Viimaste hinnangul ei ole omanikud huvitatud edu jagamisest. See sihtrühm küll soovib palgatõusu, kuid ei näe selleks väljavaateid. See viimane töötajate rühm aga võib olla parema pakkumise puhul just see kõige tõenäolisem ettevõttest lahkuja. Tööandjal on mõttekas selle grupi suhtes oma lähenemine välja töötada.

Võluvitsa tööturu olukorra parandamiseks ei ole. Kõige parem on hoida end pidevalt arengutega kursis ning välja kujundada oma personalistrateegia.

Autor: Tiive Murdoja, Heikko Gross

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700