5. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Mermeri metsik merelõhe ja kuklid tasuvad proovimist

Juminda poolsaarel Kolga-Aabla külas asub Mermer, Eesti kõigeväiksem restoran. See on Merrit ja Jaan Kiho kodurestoran, mis tähendab, et külalisi võetaksegi vastu oma kodus.

50 parema restorani hulka kuulub Mermer nagunii, aga mina annaksin kohale veel parima vaate auhinna. Akna taga on meri ja pardid. Partide järgi saavat muide tuule tugevust hinnata – mida suurem tuul, seda rohkem parte abajasse koguneb.

Menüü sõltub toorainest. “Suveköögis-paadikuuris külaliste võõrustamine oli mõeldud ühesuveprojektina, aga kui tuli sügis ja inimesed ikka veel meie juurde sööma tahtsid tulla, kutsusime nad majja, sest kõrvalhoones läks külmaks,” räägib perenaine Merrit, kuidas nad neli aastat tagasi kodurestorani pidamiseni jõudsid. Nii et kodurestoran on see sõna otseses mõttes: külalised istuvad pererahva lauas, sealsamas, kus nad külalistevabal ajal ise söövad.

Pärisrestoranist erineb kodurestoran selle poolest, et korraga võõrustatakse ainult ühte seltskonda, külastus tuleb eelnevalt kokku leppida ja kindlat menüüd ei ole. Õieti sõltub menüü sellest, mis parajasti värskena kätte tuleb. Kodulehel on küll kirjas road, mida Mermer pakub, aga julgetel on võimalus söögikorra kokkupanek pererahva hooleks jätta.

Isikupärased road. Kui seni olen restoranilugude jaoks söögikohti külastades suutnud enamvähem anonüümse tavakülastajana püsida (omanikud ja kokad teevad enamasti ju sedasama), siis seekord oli teisiti: restoranikriitik kohtus omanike- kokkadega silmast silma. Nii et ei kummaltki poolt mingit anonüümsust.

Vähe sellest, Mermeri personaalsus ulatus lausa toitude n-ö autori õiguseni. Eelroogadeks olid Merritilt kuklid ja õunatšatni, Jaanilt marineeritud oliivid ja tomatipesto. Magustoiduks pakuti Merriti šokolaadikooke: kaks värskelt ahjust võetud tumedast šokolaadist ja kaks külmetuskapist tulnud valgest šokolaadist kooki (meid oli neli).

Seekordse lõunasöögi hittroaks kujunes aga lõhe – päris merekala, naaberküla kaluri püütud, mitte mõni kasvatuse nuumloom. Valge tihke liha ja intensiivse maitsega kala lisandid olid kergelt maitsestatud krõmpsud ahjuköögiviljad – lihtne ja pretensioonitu kombinatsioon, mis lasi haruldasel kalal särada.

Hubane atmosfäär ja tore pererahvas. Tulime neljakesi magusa jagamisega hästi toime – kausikesed kookidega kahe vahel, amps ühest, amps teisest, aga ega see eriti mõnus ei olnud. Päris restoranis oleks kohmakat serveeringut kritiseerinud küll, kodus aga eriti ei tahaks – igal kodul oma seadused.

Aga muidu oli mõnus. Imetlusväärne oli Merriti ja Jaani oskus olla ühekorraga kohal ja eemal: võtta pererahvana osa vestlusest, rääkida Jumindast ja Kolga-Aablast, kaladest ja küülikutest, tervislikust toitumisest ja Hummeri vägitegudest, haihtuda aga siis, kui laudkonnas jutt omade vahele tõmbus, mida meie väikeses perekondlikus sünnipäevaseltskonnas ikka juhtus.

Nii et julgustan kõiki, kes pelgavad võõrasse koju raha eest sööma minna – Merrit ja Jaan oskavad olemise mõnusaks teha.

Mermer

Aadress: Harjumaa, Kuusalu vald, Kolga-Aabla küla, Jaaniranna talu

Telefon: 513 4590

Avatud: kokkuleppel

Punkte kokku: 27

TOIT

10/8

TEENINDUS

10/9

INTERJÖÖR

10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 27–30 eurot

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700