19. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: ehedaid elamusi pakkuvrestoran avatud meelele

Õismäe Tallekesse ja Pullikesse peaks minema avatud meeltega, muidu võib see rahvaste, söökide ja kujunduse paabel üle jõu käia. Ent kes läheb, ei kahetse – elamus on garanteeritud.

Kui ükskord elamuste rohkusest lähtuvalt Tallinna restoranide edetabeli peaksin koostama, on Tallekesel ja Pullikesel suur võimalus juhtivale kohale saada. Ilma igasuguse irooniata, tegemist on Ida-Euroopa köögi eheda esindajaga.

Ida-Euroopa köök, mida seni vist küll keegi pole sel moel defineerinud, koosneb otse loomulikult mitmest kihist. Vundament on Nõukogude Liidu ja slaavi köögi paremik, pealisehitise moodustavad aga nopped mujalt maailmast kas omanike või peakoka maitse-eelistuste järgi. Tallekeses ja Pullikeses – nagu nimigi ütleb – armastatakse liha. Nii on menüüs peale Kaukaasia, Usbekistani ja Vene köögi hittroogade luksuslik liha Chateaubriandi moodi, prantslaslik filet mignon, ameerikalik rib-eye, aga ka Itaalia Caesari salat ja tiramisu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjusus lööb silme eest pahviks. Kui toit oleks vilets, poleks sellest linnaserva räämas majast asuvast segarestoranist keegi kuulnudki. Aga parkla on täis ja tooni annavad majasuurused džiibid – nagu olen palju kordi veendunud, see on kindel märk lopsakatest liharoogadest.

Šašlõkk oli enam-vähem, aga eriti hea oli piti, tunde ja tunde haudunud lambalihane leemeke, millest keegi polnud vaevunud konte välja korjama ja üleliigset rasva eemaldama, kuid mille safranist juhitud maitsestus vastupandamatuks tegi. Ja veel kutab’i-nimeline suur Usbeki leib talleliha-ürditäidisega. Ja rib-eye, mis maksis kaks korda vähem kui kuulsas südalinna liharestoranis, kuid jäi sellele alla ainult kastme ja võib-olla lisandite poolest.

Päevapakkumiste menüütahvlid olid venekeelsed, külastajad aga esindasid meie suuremaid etnilisi üksusi proportsionaalselt. Seltskond oli kirju: nooblid chick’id, asjalikud ärimehed, vaikivad hulkurid (nii ilmsete põhjakihitunnustega külastajaid kui seekord pole ma üheski söögikohas varem näinud) ja nahktagides kuldketistatud džiibimehed. “Siin elab hunt tallega üheskoos ja panter lesib kitsekese kõrval,” tükkis vägisi piiblitsitaat restoraniarvustusse.

Rustikaalne ja etniliselt lopsakas söögikoht. Restorani kujundus oli ametlikult tunnustatud heast maitsest valgusaastate kaugusel, aga lõi räämas hoonesse enam-vähem hubase keskkonna. Teenindus oli kiire ja korralik. Vähe sellest – laual oli isegi nupuaparaat, millega kelnerit kohale kutsuda. Meie kelner oli nii tubli, et nuppu polnud vajagi. Ja kuigi tema esitatud arve oli raamatupidamislikult

puudulik, menüü ei vastanud koduleheküljel esitatule, kõike kirjasolevat nagunii ei

olnud ja toidud olid minu maitse jaoks liiga rasvased, meeldis mulle sealne ehe rustikaalsus, etniline lopsakus ja originaalsus sel moel, et oma järgmise toiduhuvilise väliskülalise viin kindlasti Tallekesse ja Pullikesse kui kõige tõelisemat Eesti elu esitlevasse restorani.

Kui mõni poliitik arvab, et on ta rahvast eemaldunud, soovitan sama: sõitku Õismäele, otsigu üles see restoran ja nautigu ehedat elu.

Talleke ja Pullike

Aadress: Ehitajate tee 109, Tallinn

Telefon: 55 513 818

Avatud: P–N 12–23, R–L 12–06 24

PUNKTE 24

TOIT

10/8

TEENINDUS

10/9

INTERJÖÖR

10/6

PÕHIROOGADE HINNAD: 3.90–18,50 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700