Autor: Tiive Murdoja • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolituskulude hüvitamine tööandjale

Töötaja küsib: Soovin  lõpetada töölepingut katseajal. Olen käinud tööandja poolt tasutud tööalasel täiendkoolitusel. Minu töölepingus on sätestatud järgmine punkt: Lepingu ülesütlemisel Töötaja algatusel või Tööandja algatusel Töötajast tuleneval põhjusel vastavalt töölepingu seaduse § 88 on Töötaja, kui ta on Tööandja juures töötanud vähem kui 3 (kolm) aastat, kohustatud hüvitama Tööandjale 1 (ühe) aasta jooksul enne Lepingu lõpetamist Töötaja koolituseks kulutatud summad. Kuidas peaksin esitama avalduse töölepingu lõpetamise soovi kohta, et ma ei peaks tasuma koolituseks kulutatud summat?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Koolituskulude hüvitamise kohustuse ja tööandja nõudeõiguse seaduslikkus ning töölepingu ülesütlemise seaduslik alus sõltub Teie töölepingulises suhtes järgnevatest asjaoludest:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 34 lõike 1 kohaselt võivad tööandja ja töötaja kokku leppida, et tööandja teeb töötaja koolitamiseks lisakulutusi ja töötaja töötab nende kulude hüvitamiseks tööandja juures kokkulepitud aja (siduvusaeg) jooksul. Kehtivaks loetakse kirjalikku koolituskulude hüvitamise kokkulepet, milles on ära näidatud koolituse sisu ja kulud, samuti ei tohi kokkuleppe siduvusaeg ületada 3 aastat ning siduvusaeg ei tohi olla koolituskulusid arvestades ebamõistlikult pikk.

TLS § 34 lõige 3 sätestab, et töötaja hüvitab tööandja tehtud lisakulud proportsionaalselt siduvusaja lõpuni jäänud ajaga, kui töötaja ütleb töölepingu üles enne siduvusaja möödumist, välja arvatud, kui töölepingu ülesütlemise põhjuseks on tööandjapoolne oluline töölepingu rikkumine. Selgitan, et töölepingu TLS § 91 lg 2 alusel on tööandja olulised kohustuste rikkumised eelkõige kui tööandja on kohelnud töötajat ebaväärikalt või ähvardanud sellega või lubanud seda teha kaastöötajatel või kolmandatel isikutel; tööandja on oluliselt viivitanud töötasu maksmisega; töö jätkamine on seotud reaalse ohuga töötaja elule, tervisele, kõlbelisusele või heale nimele.

TLS § 28 lõike 2 punkt alusel on tööandja kohustatud tagama töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks tööandja ettevõtte huvidest lähtuva koolituse ning kandma koolituskulud ja maksma koolituse ajal keskmist töötasu.

Seega on oluline eristada, et kirjalikku ja koolituse sisu ning kulusid sisaldavat koolituskulude hüvitamise kokkulepet saab sõlmida ning töötajal on kohustus üksnes selliste koolituskulude hüvitamiseks, mis ei kuulu TLS § 28 lõike 2 punktis 5 nimetatud tööandja koolituskohustuse alla või mille puhul tehakse töötaja koolitamiseks mõistlikest kuludest suuremaid väljaminekuid. Koolituskulude täpsemat määratlust TLS ei sisalda ning see jääb poolte kokkuleppeks.

Töölepingu ülesütlemine katseajal on reguleeritud TLS §-i 86 lg-s 1. TLS § 96 alusel tuleb katseajal töölepingu ülesütlemisest ette teatada 15 kalendripäeva.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700