15. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega arvestada töötooli valikul?

Kontorisse toole valides ei mõelda tihti sellele, et istumisalus mõjutab otseselt töötaja produktiivsust, ideedevoolu ja tervist. Aasta-kaks ebasobival toolil tööd tehes võib lõppeda selja- või mõne muu vigastusega, mis nõuab juba ravi.

Kontoritöötaja veedab toolis istudes keskmiselt kaks kolmandiku tööajast, ligikaudu 65-80 päeva aastast. Seepärast on õige tooli valik äärmiselt oluline.

"Üheks sagedasemaks veaks on see, et ostetakse töötoole, mis ei ole mõeldud 8-tunnisteks tööpäevadeks," ütles Elke mööbli müügijuht Kerttu Viirma. Mõned toolid ongi sobilikud ainult lühemaajaliseks istumiseks, näiteks konverentside pidamiseks. Tavaliselt puudub neil täiendav reguleerimismehhanism, mis on olemas täistööpäevaseks istumiseks mõeldud toolidel.

"Õige kontoritool on ergonoomiline, sellel peab olema kasutaja selja kuju järgiv seljatugi, reguleeritav iste ja kindlasti ka käetoed," selgitas Viirma. "Toolid, mis nendele märksõnadele ei vasta, ei sobi kontoris töötooliks," rõhutas ta.

"Korralikumad kontoritoolid on varustatud nö kiikemehhanismiga, mis tagab seljatoe ja istme sünkroonse liikumise just vastavalt sellele, kuidas istuja toolis liigub. Selliselt säilib õige selja toestamine," selgitas ta.

Päris individuaalsetele mõõtudele Viirmaa sõnul kontoritoole reeglina ei valmistata, kuid selleks pole ka vajadust, sest erinevate reguleerimismehhanismidega saab tooli kasutajale tema keha järgi sobivaks teha. "Näiteks saab istme kõrgust ja vajadusel ka sügavuse reguleerida, seljatoe kõrgust muuta ning seadistada käetugesid," selgitas Viirma.

Lisaks on tema sõnul tänapäeva toolidel ka palju tehnilisi lisavõimalusi alustades sünkroonmehhanismist, mis järgib automaatselt inimese kaalu lõpetades sellega, et reguleerimismehhanismid ja juhtnupud on konstruktsiooni sisse ära peidetud. Võimaluste erilisus, rohkus või vähesus on üheks töötooli hinda kujundavaks faktoriks.

Enne töötooli ostmist tuleks läbi mõelda, mille jaoks töökoht luuakse ning kellele on töötool mõeldud. On olemas näiteks XL-suuruses töötoolid, mis on mõeldud kasutajale, kelle kehakaal on üle 120 kg.

Samuti on oluline pöörata tähelepanu sellele, kui intensiivselt töötooli kasutada plaanitakse. "Tooli omadused inimesele, kes terve päeva arvuti taga veedab, on oluliselt erinevad omadustest, mida peab arvestama juhul, kui toolil veedetakse oluliselt vähem aega," selgitas Fino mööblikaubamaja müügijuht Priit Ilves. "Igal juhul oleks hea, kui inimene, kellele tool ostetakse, saaks seda ise järele proovida, et sobivuses veenduda," sõnas ta.

Materjalidest tasuks eelistada neid, mis hingavad, on kergesti puhastatavad ning vastupidavad, sõnas Viirmaa. Samuti tuleb tähelepanu pöörata põrandapinnale, kuhu tool läheb. "Teadma peaks ka põranda viimistlust, vastavalt saab valida töötoolide rattaid," soovitas Kaisa Pärenson Inspirast.. Kui näiteks tooli kasutatakse parketil või kivil, tuleks kindlasti mõelda kummist ratastele või põrandakaitsele.

Autor: Signe Sillasoo, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700