15. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peavalu kimbutab just noori naisi

Lihaspinge peavalu e. pingetüüpi peavalu on üks kõige sagedasemaid peavalu vorme. Pingetüüpi peavalu määratletakse kui psüühilise pinge korral tekkivat peavalu, mis on tingitud ägedast või kroonilisest stressist. Sealjuures võib psüühilise pingega kaasneda lihaspinge pea ja kaela ning õlgade piirkonnas, vahendavad Terviseuudised.

Pingetüüpi peavalu esineb 70-80% elanikkonnast ning tekib kõige sagedamini 20-30-aastastel noortel. Peamiselt esineb seda naistel. Reeglina usuvad inimesed, et harva esinevad mõõdukad peavalud on tingitud üleväsimusest ja võtavad valude leevendamiseks ise midagi sisse. Väga harva pöördutakse selliste peavaludega arsti poole. Klinitsisti juurde satuvad haiged ainult siis, kui valud on tugevad või kestvad või kui muutub valu iseloom: valuhood sagenevad ja tugevnevad. Seega võib oletada, et praktiliselt 90% inimesi vaevleb perioodiliselt peavalu käes. Sealjuures võib peavalu olla enam kui 45 erineva haiguse peamine, mõnikord ka ainus sümptom. Need on neurootilised haigused, erinevad depressioonid, kõrgvererõhuhaigus, arteriaalne hüpertoonia, neeru- ja endokriinpatoloogia, närvisüsteemi haigused, kurgu-, nina- ja kõrvahaigused, silma- ja hambahaigused, traumad, mürgitused, ravimitest tingitud peavalud.

Eristatakse kahte tüüpi lihaspinge peavalu:episoodilist ja kroonilist. Mõlema korral võib esineda lihaspinge. Episoodiliste pingetüüpi peavalude alla liigitatakse peavalud, mis esinevad vähem kui 15 päeval kuus või 180 päeval aastas. Antud tüüpi lihaspinge peavalu iseloomustab kergem kulg - peavalu intensiivsus 10-punktise visuaalse analoogskaala järgi ei ületa tavaliselt 4 punkti. Reeglina ei mõjuta peavaluhoog oluliselt patsiendi elukvaliteeti, muutes inimese ainult ärevaks.

Krooniliste pingetüüpi peavalude korral esineb peavalu enam kui 15 päeval kuus või 180 päeval aastas. Väga suurt tähtsust valusündroomi tekkimisel mängib depressioon. Antud tüüpi lihaspinge peavalu on alati intensiivsem, haiged annavad sellele 5-6 punkti või isegi rohkem. Reeglina on valuhoogude ajal haigete aktiivsus häiritud, töövõime kahanenud,  elukvaliteet halvenenud. Tihtipeale vajavad sellised patsiendid statsionaarset ravi. Sõltuvalt prenikraniaalsete lihaste pingest või selle puudumisest jagatakse nii episoodilist kui ka kroonilist lihaspinge peavalu alagruppideks.

Pingetüüpi peavalu tekkimist soodustavad kolm peamist faktorit: emotsionaalsed häired, pinge kaelalihastes ja aponeuroos, analgeetikumide liigne või pikaaegne manustamine.

Pingetüüpi peavalu võib tekitada ka pikaaegne viibimine mittefüsioloogilistes poosides. Reeglina on see seotud professionaalse tegevusega - töö arvuti ja kirjutusmasina taga, autojuhtimine. Peavalu võivad põhjustada ka ebamugavad asendid magamisel.

Olulist osa pingetüüpi peavalu tekkimisel mängivad ka ravimid. Nii võib põhjustada pingetüüpi peavalu analgeetikumide liigne kasutamine (üle 45 grammi atsetüülsalitsüülhapet või selle ekvivalenti kuus). Sama kehtib ka trankvilisaatorite üledoseerimise kohta. Oluline on see, et nii analgeetikumide kui ka trankvilisaatorite kasutamine liiga pika aja jooksul võib põhjustada mitte ainult valude tugevnemise ja nende muutumise  krooniliseks, vaid soodustada ka depressiooni  tekkimist.

Ravi

Pingetüüpi peavalu  ravi sõltub hoogude esinemise sagedusest. Kerge pingetüüpi peavalu korral (hood esinevad 1-2 korda nädalas) piisab reeglina mõningast elu- ja tööstiili muutusest.

Pingetüüpi peavalu mittemedikamentoosse ravi põhiprintsiibid:

- Vältige unetuid öid. Enne magamaminekut tuulutage ruum. Talvel vältige õhuniiskuse langust ruumis.Proovige süüa vähemalt 3-4 korda päevas ühel ja samal kellaajal. Piirake kohvi, tee ja alkohoolsete jookide kogust.

- Kui teil on istuv töö, tehke iga 45 minuti tagant lühike puhkepaus (vähemalt 5 min).

- Proovige rohkem liikuda ja viibida värskes õhus.

Sagedaste (enam kui 15 korda kuus) pingetüüpi peavalu hoogude ravi algab samuti selle tekkimist soodustavate põhjuste kõrvaldamisest (tavaliselt teavad krooniliste peavalude all kannatavad inimesed väga hästi, mis neid hooge põhjustab). Lisaks sellele vajavad kõik pingetüüpi peavalu all kannatavad haiged spetsiaalse ravi, mis on suunatud depressiooni, stressi ja lihaspinge leevendamisele.

Kroonilise lihaspinge peavalu tänapäevased efektiivsed raviskeemid sisaldavad selektiivsete mittesteroidsete põletikuvastaste preparaatide (nimesuliid, movalis), antidepressantide, depressioonivastaste rahustite (klonasepam, ksanaks) ja müorekalsantide(midokalm, sirdalud) kasutamist.

Ravi tuleb läbida arst-neuropatoloogi kontrolli all. Enamjaolt on ravi kestvus eelminematud ravimitega 2-3 kuud.

Rahvusvaheline Peavalu Selts pakub järgmisi põhikriteeriume pingetüüpi peavalu diagnoosimiseks:

1. Peavalu hood kestusega 30 min kuni 7 päeva.

2. Valu iseloomustab vähemalt 2 järgnevast:

- Suruv või pigistav (mittepulseeriv) iseloom.

- Kerge või mõõduka intensiivsus.

- Kahepoolne lokalisatsioon.

- Ei halvene igapäevatoimingute teostamisel.

3. Vastab kahele järgmisele punktile:

- Valuga ei kaasne iiveldust ega oksendamist (kuid valu haripunktis võib esineda iiveldus ja isutus).

- Valuga ei kaasne foto- ja fonofoobiat.

Autor: Kirjutab Terviseuudised, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700