24. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Ariran – nostalgiahõnguline Korea kants Pelgulinnas

Pelgulinna Ariran on rohkem kui kümme aastat olnud Korea kulinaaria väärikas esindaja meie linnas. Tagasihoidlikule ümbrusele ja sisule kohaselt on hinnad leebed ja teenindus kodune.

Täiesti juhuslikult sattusin väikese vahega kahte Telliskivi tänava söögikohta – eelmise nädalal Kolme Sibulasse, nüüd Arirani. Mõlemad on väikesed pererestoranid, aga oma laadilt nagu öö ja päev. Trendiloojad Sibulad esindavad meie toidukultuuri kõige värskemat tiiba, Arirani sisu ja vorm tuletavad aga meelde vaba ettevõtluse tagasihoidlikku algusaega.

Vakstulaudade aeg hakkab ümber saama

Ariran on puhas ja korras, peremees südamlik ja lahke, aga kui kolme paiku oli Kolm Sibulat enam-vähem rahvast täis, siis Ariranis olime samal kellaajal ainsad külastajad.

Kümme aastat on meie oludes ühe restorani jaoks pikk aeg. Kui nii kaua ollakse vastu pidanud, on järelikult olnud piisav hulk inimesi, kes sellist kohta vajavad. Kuhu nad nüüd on jäänud? Kas ka äärelinna söögikohtades on toimumas põlvkonnavahetus? Kesklinnas on see protsess parajasti käimas – valgete linade tagant liigutakse bistrootüüpi restoranidesse. Kas tõesti on agulite vakstulaudade aeg ümber saamas?

Ariranis eesti keeles päris hästi toime ei tule, aga menüü on piltidega, saab näpuga näidata ja kätega vehkida.

Väikses ja vaikses restoranis näitab suur televiisor pidevalt Korea programmi. Valdav osa ajast kantakse üle mingit koosolekut. Kõnepulti astuvad aina tõsisemate nägudega inimesed, aga eks Koreal olegi praegu suured probleemid lahendada.

Söögikoha riiulist leiab ka koreakeelseid lehti ja ajakirju, mis oma tagasihoidlikul moel roogade võimalikule autentsusele viitavad.

Interpretatsioon Aasia köökidest

Tuntud Korea köögi road on menüüs olemas: kimchi, raymon (ramen), kuksu, bibimpap ja pulgogi. Peale nende leidub toorsalateid, mis on küll Kesk-Aasia või Vene interpretatsioon vürtsikast Aasia söögist, kuid mis kõikjal kunagisse Nõukogude Liitu kuulunud riikides Korea salati nime alla levivad: vürtsikas porgandisalat, vürtsikas peedisalat ning nende variandid marineeritud liha ja kalaga.

Peedisalat oli suurepärane, eriti arvestades praegust aega – on ju maikuu ja peedid võeti mullast välja ligi kolmveerand aastat tagasi. Porgandisalat marineeritud loomalihaga kandis säästumärke. Liha kvaliteet oleks võinud olla parem, see oli vintske ja kohati ei allunud hammastele.

Tallinna Korea restoranide kimchi’dest oli Arirani oma kõige vürtsikam, kõige hapum ja kõige kaunim, kuid meie linna Korea kastmeroogadest oli Arirani kanavokk kahtlemata kõige tärkliselisema leemega – krõbedaks praetud kanapalasid saatis läbipaistev ja üsna maitsevaene tärklisekaste.

Teine kanaroog, kana köögiviljadega, oli märksa tummisem ja maitsvam. Ja Korea suured aurus küpsetatud pelmeenid olid lausa võrratud: jämedalt hakitud lihane täidis, parajalt õhuke tainas, kena serveering ja maitsestus.

Magusavalik puudus, selle asemel tõi perenaine tee juurde mõned Ukraina kommid. Üks trühvel oli nii hea, et plaanin isegi Balti jaama turule seda otsima minna – kust mujalt selliseid hõrgutisi ikka leida.

Ariran

Aadress: Telliskivi 35, Tallinn

Telefon: 673 3992

Avatud: 11–22

Punkte kokku: 21

TOIT

10/6

TEENINDUS

10/9

INTERJÖÖR

10/6

PÕHIROOGADE HINNAD: 6,50–9,50 eurot

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700