6. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seitsmes vallas oli palgatöötaja tulu kuus üle 1000 euro

Omavalitsusüksuste kaupa palgatöötajate tulusid võrreldes asusid mullu tipus Harju maakonna vallad, neist seitsmes oli palgatöötaja kuukeskmine brutotulu üle tuhande euro kuus.

Need on Viimsi, Harku, Rae, Saue, Kiili ja Saku vald ning Saue linn. Lisaks teenisid Eesti keskmisest rohkem veel 20 omavalitsusüksuse palgatöötajad: Harju maakonna valdadest Jõelähtme, Raasiku, Keila, Kuusalu, Kernu, Aegviidu ja Kose ning linnadest Tallinn ja Keila; Tartu maakonnast Ülenurme ja Tähtvere vald ning Tartu linn; Ida-Viru maakonnast Toila vald; Hiiu maakonnast Kõrgessaare, Emmaste ja Käina vald; Rapla maakonnast Kohila vald; Lääne-Viru maakonnast Vihula ja Viru-Nigula vald; Lääne maakonnast Vormsi vald.

Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu oli eelmisel aastal 844 eurot, teatas statistikaamet. Võrreldes aasta varasemaga on keskmine tulu kasvanud kõigis maakondades.

Suurimat kuukeskmist brutotulu saadi mullu Harju maakonnas (946 eurot), järgnesid Tartu ja Hiiu maakond (vastavalt 844 ja 835 eurot). Üle 800 euro kuus teenisid veel Rapla maakonna palgatöötajad. Ülejäänud maakondades jäi keskmine brutotulu 700–800 euro vahele.

Võrreldes 2011. aastaga tõusis kuukeskmine brutotulu kõige rohkem Järva maakonnas (6,7%) ja kõige vähem Saare maakonnas (4,8%).

Madalaimat tulu teenisid Valga maakonna palgatöötajad, nende brutotulu moodustas 74% Harju maakonna näitajast. Viimastel aastatel on vahe kõrgeima ja madalaima maakonna tulu väärtuse vahel püsinud stabiilsena.

Võrreldes 2011. aastaga kasvas palgatöötaja teenitud brutotulu üle 10% kaheksas omavalitsusüksuses – Piirissaare ja Meeksi vallas Tartumaal; Illuka, Vaivara ja Alajõe vallas Ida-Virumaal; Kõrgessaare vallas Hiiumaal; Misso vallas Võrumaal ning Pajusi vallas Jõgevamaal. Samas on tulu kahanenud kolmes vallas – Tootsi ja Kihnu vallas Pärnumaal (vastavalt 2,2% ja 0,5%) ja Lümanda vallas Saaremaal 0,2%.

Omavalitsusüksustes saadav palgatöötaja kuukeskmine brutotulu jäi mullu vahemikku 554–1228 eurot. Viimastel aastatel on vahe suurima ja väikseima brutotuluga omavalitsusüksuse vahel vähenenud, 2012. aastal oli see 55%.

Analüüsi aluseks on maksu- ja tolliameti andmed seisuga 23.04.2013. Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu on saadud jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga.

 

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700