7. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajad ootavad juhilt innustust ja eeskuju

Juhi võimekuse ja juhiks sobivuse üldine tunnus on tugev siseenergia. Lisaks tööülesannete täitmisele peab tal olema energiat nii organisatsiooni kui ka töötajate toetamiseks ja motiveerimiseks, kirjutab OÜ Meta-Profit juhataja, treener ja konsultant Alexander Kotchubei Äripäevas.

Organisatsioon ootab, et juht teeb kindla perioodi vältel ära teatud töö. Töötajad ootavad, et juht on eeskujuks ja innustajaks ka siis, kui nemad ei saa hakkama. Tavaliselt lahendavad juhid ise organisatsiooni ning töötajate ootuste ja oma siseenergia vahelise tasakaalu probleemid.

Kui organisatsioon või juht ei panusta siseenergia hoidmisse, kaob tasakaal ja juht esiteks murdub ehk on krooniliselt väsinud, energiast tühi ega näe oma tegevusel mõtet. Teiseks tunneb ta, et peab "töötajaile kogu aeg midagi andma", kuid energiat enda tegemisteks pole. Kolmandaks tajub töömahu ja -tempo survet ning tunneb, et ei pea sellele vastu. Ja neljandaks kaebab igavust ja võimete kasutamata jätmist.

Enamik siseenergia pidurdumise põhjuseid on tingitud oskuste puudumisest. Juht kaotab end tööasjade tempos, rutiinis. Inimesel on loomulikud põhirefleksid, et kaitsta ennast ülemäärase pingutuse, pinge ja ohu eest ning hoida end aktiivse ja tervena. Kui juht ei pane tähele organismi hoiatavaid märke (väsimus, masendus, ülemäärane rahutus, suutmatus lõdvestuda jms), võib ta loomulikud kaitsemehhanismid tahtmatult lõhkuda (ületöötamine) ning organism ei suuda ennast enam parandada.

Enamasti hakkab juht enda peale mõtlema siis, kui tasa­kaalustamatus muutub piisavalt tugevaks ja häirivaks – nt tervisehäired, probleemid ja pinged tööl, juhtkonna rahulolematus.

Mida saab juht teha siseenergia juhtimiseks?

Tahame, et meie jõuvarud oleks lõpmatud. Sünni­päraselt on igale inimesele energiat erinevalt kaasa antud. Ühe juhi töövõimet teise juhi omaga võrreldes näeme, et need on väga erinevad. Arvestades energia­varu, peab juht aru saama, kas ta sobib konkreetsele tööle ja kas töökoormus ning töö energianõudlus ületab tema igapäevaseid võimeid. Pidevalt energiat laenates on võimatu pikemat aega töötada end kahjustamata.

Näiteks tööd teeb juht küll maksimaalse jõudlusega, pärast tööd aga ei jõua enam pere, hobide ega sõpradega tegeleda, sest kogu energia on kulunud tööülesannete täitmisele. Sisimas tuntakse tugevat väsimust ja stressi.

Juht peab teadma, kui kauaks tal jätkub energiat ­organisatsiooni ja ärikeskkonna esitatud nõudmistega kaasas käia. Varem või hiljem tuleb vastata küsimusele, kui palju ma ennast sellises tempos kulutan.

Tuleb tajuda, kas energiavaru on kooskõlas organisatsiooni nõuetega. Kui tunned, et see on piisav, siis pole põhjust muretseda. Kui tunned, et organisatsiooni nõudmised ületavad sinu võimekuse ja kulutavad sind, siis tuleb mõelda töökohavahetusele, liikumisele organisatsioonis või töö delegeerimisele.

Autor: Alexander Kotchubei, OÜ Meta-Profit juhataja, treener-konsultant, "Juhi käsiraamatu" kaasautor

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700