21. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: tööandjad mõtlevad värbamisele ja palgatõusule

56% tööandjatest planeerib järgneva kuue kuu jooksul uusi töötajaid värvata. Aasta eest oli see näitaja 40 protsenti.

Ühtlasi planeerib vähemasti osade töötajate palku tõsta 39% tööandjatest, mida on kolm korda enam kui aasta tagasi, selgus CV-Online’i iga-aastasest Eesti tööturu-uuringust.

„Olulisemad muutused on värbamismahtudes. Võrreldes aastataguse seisuga on märkimisväärselt kasvanud tööandjate osakaal, kes soovivad värvata 10 või enam inimest – kui läinud aastal oli see 3%, siis nüüd on see 14%," kommenteeris CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross. 

Tema sõnul annavad uuringu tulemused alust eeldada, et järgmisel aastal on tööandjatelt oodata veelgi aktiivsemat võitlust võimekate töötajate pärast.

Uusi töötajaid palgata soovivatest ettevõtetest:

46%     kavatseb värvata 1-2 töötajat

22%     kavatseb värvata 3-4 töötajat

10%     kavatseb värvata 5-9 töötajat

14%     kavatseb värvata 10 või enam töötajat

8%       ei tea veel, mitu töötajat planeerib värvata

Värbamise peapõhjustena tõid tööandjad sageli välja mitu paralleelset põhjust, sagedasim oli mahtude või organisatsiooni kasvamine (64% juhtudel), eelmise töötaja lahkumine (55%) ja töötaja lapsehoolduspuhkusele suundumine (9%).

Järgneval poolaastal ei plaani personalimuudatusi 32% tööandjatest, 9% jaoks on küsimus veel lahtine. Koondada või uusi töötajaid värvata kavatseb 2% tööandjatest ning vaid koondada alla 1% organisatsioonidest.

Uuringu põhjal kavandab 39% tööandjatest järgneval kuuel kuul vähemasti osade töötajate palga tõstmist. Palgatõusu kavandavate ettevõtete arv oli aasta tagasi 13% - aastaga on see tõusnud kolm korda.

„Meie statistikale tuginedes peaks tööotsijal praegu olema lihtsam tööle saada kui aasta tagasi, sest kasvab nii värbavate ettevõtete hulk kui ka värbamismahud. Ühtlasi võib sellises konkurentsiolukorras eeldada, et tööandjad pingutavad üha enam, et töötajatele paremaid töötingimusi pakkuda,“ prognoosis Gross.

CV-Online’i novembri algusest kuni keskpaigani läbiviidud uuringus osales 323 erinevas suuruses Eesti ettevõtet.

Autor: Ave Lepik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700