26. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate motiveeritus küsitav

Kui CV Keskuse uuringu järgi teeb 40 protsenti töötajatest oma tööd ilma motivatsioonita, siis firmajuhtide hinnangul nii suurest rahulolematusest rääkida ei saa.

Tööportaali CV Keskuse uuringu järgi puudub 40%-l töötavatest inimestest motivatsioon oma praegusel ametikohal jätkamiseks, sest neid ei motiveeri raha, inspireeriv ülemus, töö iseloom, meeldivad kolleegid ega töökeskkond.

CV Keskuse turundusjuhi Henry Auväärti sõnul mõjutab nii suur motivatsioonita inimeste hulk paratamatult ka nende tööviljakust ning ettevõtte tulemusi üldiselt. "Põhjuseks, miks pea pooled vastanutest teevad tööd ilma igasuguse motivatsioonita, võib olla üldlevinud arusaam, et töö ei peagi meeldima, vaid see on vajalik äraelamiseks," lisas ta.

2550 töötajaga riigifirma Eesti Post peab nii suurt motivatsioonikriisi pigem utoopiliseks. Eesti Posti personaliosakonna juhataja Kadi Tamkõrv viitas mullusele firmasisesele rahulolu-uuringule. Vastajate seas oli 22% rahuolematuid, kelle põhjenduste hulgast leidus nii materiaalseid väärtusi kui töö sisu.

"Tihti sõltub motiveerituse tase ka inimesest endast ja sellest, millised on tema valikud, otsused ja julgus võtta ette muutusi. Madala motiveeritusega töötaja puhul on ettevõtte roll töötajale appi tulla," ütles Tamkõrv. Tema teatel pakub postifirma motivatsioonikriisi lahendamiseks võimalusi koolitustel osaleda ning vajaduse korral ka töökohta vahetada nii majasiseselt kui -väliselt.

Veidi üle 2600 inimesega G4S uuris tänavu aprillis kontserniüleselt, kuidas personal on tööga rahul. "Ettevõttelt oodatakse rohkem tunnustamist ning et juhtimise kvaliteedi tase peaks olema ühtlasem," kommenteeris G4S Eesti personalidirektor Irene Metsis.

Küsimusele, kui palju on G4S-s rahulolematuid töötajaid, vastas Metsis, et 65% põhipersonalist ja 75% kontoritöötajatest ei oleks valmis lahkuma ettevõttest kui pakutaks samaväärset tasu ja soodustusi teise ettevõtte poolt.

SEB Panga kommunikatsioonijuhi Silver Vohu sõnul teeb umbes 1100 töötajaga ettevõte regulaarselt rahuloluküsitlust, kus mõõdetakse rahulolu näiteks meeskonna, juhi, koostöö ja arenguvõimaluste osas. "Nii drastilist alamotiveeritust, kui CV Keskuse uuringust välja tuli, ei ole meie kunagi täheldanud," teatas ta.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Autor: Ken Rohelaan, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700