26. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CV Keskus: 38% firmadest tõstab lähikuudel palka

38% Eesti ettevõtteist kavatseb lähikuudel palku tõsta, selgus CV Keskuse novembrikuisest uuringust.

CV Keskuse juhi Paavo Heili sõnul tuleb heade töötajate hoidmise nimel Eesti ettevõtjail rohkem pingutada. "Vastasel juhul meelitavad naaberriikide tööpakkujad kvalifitseeritud tööjõu suurema palganumbriga endale ning seeläbi kannatab Eesti ettevõtete konkurentsivõime. Surve palkade tõstmisele on märgatav ning seepärast võib järgmise aasta üheks märksõnaks pidada kvalifitseeritud töötajate hoidmist," kommenteeris ta.

Tööturu-uuringust selgus, et 38% ettevõtteist kavatseb järgmise kuue kuu jooksul palku tõsta. Suurima tõenäosusega on palgatõusu oodata toitlustuse, infotehnoloogia/e-kaubanduse, tervishoiu ning sotsiaaltöö valdkondades. Palkade tõstmise nendes sektorites tõi välja rohkem kui 45% vastanuist.

ITs ja e-kaubanduses planeeritakse palgatõusuks 10-20%, toitlustuse, tervishoiu ja sotsiaaltöö valdkonnas kuni 10%.

Võrreldes eelmise aastaga on planeeritav palgatõus suurenenud 12%. Palgatõus on aktuaalsem suuremates ettevõtetes ning tulenevad peamiselt ettevõtte headest majandustulemustest.

Palkade langetamist planeeritakse aga enim elektroonika ja telekommunikatsiooni valdkonnas ning palgalanguseks ennustatakse alla 10%. Palkasid kavatseb langetada 1% vastanuist. Aasta varem kavatses palkasid langetada 3% vastanuist.

Varasemaist tänavu läbi viidud CV Keskuse uuringuist on selgunud, et 40%-l inimestel puudub igasugune motivatsioon oma tööd jätkata, 75% oleksid nõus töötama välisriigis ning 86% inimestest käivad haigena tööl, et palgas mitte kaotada.

Novembrikuises tööturu-uuringus osales 1103 inimest. Vastajad on läbilõige ettevõtetest, nii ettevõtte suuruse poolest kui ka tegevusvaldkonniti ning piirkonniti. 60% vastanutest olid ettevõtte omanikud või tippjuhid, 15% personalijuhid  või -spetsialistid.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700