Autor: Tiive Murdoja • 19. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Planeeri tulumaksutagastus varakult oma eelarvesse 

Alates 15. veebruarist saab esitada Maksu- ja Tolliametile elektroonilisi tuludeklaratsioone. Riigile enamtasutud tulumaksu tagasisaamise võimalus tasub oma pere-eelarvesse varakult sisse planeerida, et maksusoodustustest saadav kasu oleks võimalikult suur.

Mitmetel juhtudel eeldab enamtasutud tulumaksu tagasi saamine teadlikkust ja hoolikalt läbimõeldud otsuseid. See kehtib näiteks siis, kui elukaaslased soetavad ühise kodu eluasemelaenuga. Maksusoodustuse saamise puhul on oluline meeles pidada, et laenu eest ostetud kinnisvara peab tulumaksu tagasi saamiseks olema tulu deklareerija nimel.

„Kui elukaaslased soetavad laenuga kodu ning omanikuks on üks partner, kuid laenuvõtja teine, siis laenuintresside mahaarvamise õigust ei ole kummalgi. Kui aga laenuvõtja on üks elukaaslastest ja kodu on kaasomandis, on intresside mahaarvamise õigus ainult  laenuvõtjal ning maha saab ta arvata vaid 50% tasutud intressidest,“ tõi Maripuu näiteks.

Maksuvabastust saab vaid ühe endale eluasemeks ostetud kinnisvara  eluasemelaenu  eest. „Kui inimesel on mitu eluasemelaenu – näiteks lisaks kodule ka suvila või üürile antud korteri ostmiseks võetud laen, siis kehtib intressitagastus vaid ühele laenule. Samuti ei saa tulumaksutagastust lapsele või vanemale ostetud eluaseme puhul,“ märkis Maripuu.

Eesti pensionisüsteem on üles ehitatud nii, et inimesed ise koguksid oma vanaduspõlve kindlustamiseks.  Seetõttu soodustab riik kolmandasse pensionisambasse raha kogumist  -  maksustatavast tulust võib maha arvata vabatahtliku kogumispensioni makseid kuni 15% ulatuses teenitud tulust.

„Makstes aasta jooksul III sambasse iga kuu 25 eurot, teeb see kokku 300 eurot ja sellelt summalt maksab riik tagasi ligi 60 eurot, mis on juba kahe ja poole kuu sissemakse summa,“ tõi teabekeskuse juht välja.

Samuti  soosib riik inimeste investeeringuid haridusse, lubades maksustatavast tulust maha arvata koolituskulusid.  Näiteks lapsele huvialaringi või endale koolitust valides tuleb eelnevalt kindlasti uurida, kas koolitaja vastab tulumaksutagastuse saamiseks vajalikele nõuetele (koolitusluba, registreering Eesti Hariduse Infosüsteemis).  „Investeerides tänavuse tulumaksutagastuse täiendõppesse, saab järgmisel aastal nendelt kulutustelt jällegi tulumaksu tagasi,“ lausus Maripuu.

Lastega peredel on oluline teada, et alates teisest lapsest on vanematel õigus saada täiendavat maksuvaba tulu 1728 eurot aastas iga kuni 17aastase lapse kohta. Silmas tuleb pidada, et lapse maksusoodustust saab deklareerida vaid üks vanem või eestkostja, mistõttu tuleb eelnevalt kokku leppida, kes lapse andmed deklareerib. Sageli on kasulikum deklareerida täiendav maksuvaba tulu sellel vanemal, kelle sissetulekud on suuremad, sest täiendavat tulumaksuvaba miinimumi pole võimalik täies ulatuses kasutada, kui ei ole piisavaid tulusid.

„Tänavust deklaratsiooni esitama asudes tasub läbi mõelda, kuidas tulumaksutagastust kasutada või investeerida. Tulumaksutagastus võib olla just sellises suuruses, et katab seni ootel olnud suurema väljamineku tervise (hambaravi, uued prillid vms), koolituse või reisi tarvis.“

Teabekeskuse varasemad uuringud on näidanud, et Eesti elanikel puudub vajalik rahaline puhver, et ootamatuste korral (töö kaotus, haigestumine vms) rahaliselt  toime tulla. „Seetõttu tasub kindlasti osa tulumaksutagastusest suunata pikaajalisemasse säästuplaani, pannes kõrvale mustadeks päevadeks, laste tuleviku või pensionipõlve kindlustamiseks,“ lausus Maripuu.

Maksuvaba tulu on 2013. aastal 1728 eurot. Eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi saab maha arvata kokku kuni 1920 eurot, kuid mitte rohkem kui 50% ulatuses oma eelmise aasta tulust. Eeltäidetud elektrooniliste tuludeklaratsioonide esitamine algas 15. veebruaril.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700