3. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervislikust toitumisest töökohal

Tervisliku toitumise võimalusi saab ühelt poolt küll tööandja pakkuda või soodustada, kuid palju jääb ikkagi töötaja enda õlgadele, kirjutab portaali "Julged hoolida?" toimetaja Esme Kassak.

Tervise Arengu Instituut on koostanud põhjaliku soovituste kogumi (“Tervislik toitumine töökohal”) selle kohta, kuidas tervislikult töökohal toituda. Jagame sellest praktilisest kogumikust olulisemaid nõuandeid selles osas, mida töötaja ise saab ette võtta oma toitumise tervislikumaks muutmisel.

Söö alati hommikusööki!

See tervise seisukohast väga oluline toidukord varustab keha energiaga, mis on organismile päeva hakul hädavajalik toimimiseks. Jättes hommikusöögi vahele, on näljatunne kerge tulema ja tulemusena kannatab mitte üksnes kehakaal, vaid ka enesetunne. Kui vara hommikul isu üldse ei ole või pole aega, siis haarake midagi tee peale või töökohal söömiseks kaasa. Süüa võib mõistagi ka kontori söögikohas, kui see on olemas.

Ära jäta toidukordi vahele!

Teate küll, mis juhtub, kui toidukordi vahele jätta – siis kiputakse kaalus hoopis juurde võtma, rääkimata madalast energiavoost. Kui töökohal või selle lähedal puudub söögikoht või on seal söömine liialt kulukas, siis võta võimalusel kaasa kodus valmistatud toit. Kodus valmistatud toidu puhul tead alati ka täpselt, millest see koosneb. Tihtipeale on see tervislikum kui mis tahes valmistoit.

Võta söömiseks aega!

Puuviljad on kõige tervislikum vahepala. Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Lõunapausi tehes kiirete töiste toimetuste vahele kipub tahes tahtmata see kiirus kaasa tulema ka taldriku äärde. Söögiajal tuleb aeg maha võtta – seda pausi on vaja. Söömine oma töökohas võib olla mugav, kuid ei pruugi piisavalt välja lülitada töisest rütmist ega keskenduda toidule

Vahepalad olgu läbimõeldud!

Vältida võiks liialt sageli kõrge energia-, rasva- või suhkrusisaldusega tooteid, nagu maiustused, pirukad ja koogid. Need annavad palju energiat, kuid ei anna vajalikke toitaineid. Varu vahesnäkkideks pigem värskeid puu- ja köögivilju, kuivatatud marju ja puuvilju, müslibatoone ja vähese suhkru- ja rasvasisaldusega küpsiseid. Üks viis nälga ennetada on jagada lõunasöök portsjonideks, millest osa näiteks lõuna ajal süüa ja osa paar-kolm tundi hiljem õhtupoolikul.

Ära unusta vedelikke tarbida!

Sageli võib unisuse tunde või energanappuse põhjuseks olla vedelikupuudus. Vett võiks vähestes kogustes juua kogu päeva vältel. Piisav veetarbimine aitab toime tulla ka näljatundega. Kohvi või kõrge kofeiinisisaldusega teed ei maksaks juua üle 3-4 tassi päevas. Vali väiksem tass ning jäta suhkur lisamata.

Rohkem köögivilju, vähem praetud kartulit!

Võta sobiliku suurusega portsjon, et mitte üle süüa. Võta rohkem köögivilju ja salatit ning võimalusel loobu praekartulist. Jälgi tasakaalustatud toitumise põhimõtteid terve töönädala vältel.

Liigu kontoris!

Virgutus tööpäeva kestel parandab tööviljakust ja toetab heaolutunnet ning tervist. Leidke võimalusi aeg-ajalt töölaua äärest tõusta ja kontoris ringi liikuda, olgu selleks joogivee järele jalutamine, kaugemasse tualettruumi minek või telefonivestluse asemel silmast silma inimestega kohtumine. Ja ära unusta, et trepp on parem kui lift.

Loe lisaks Tervise Arengu Instituudi kodulehelt.

Autor: Esme Kassak, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700