6. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millise määra järgi arvestatakse detsembri töötasu?

Lugeja küsib: Töötasu alammäär käesoleva aasta jaanuarist suurenes. Kas detsembrikuu töötasu arvestatakse uue või vana alammäära järgi? Vastab METI personaliabi OÜ juhatuse liige Tiit Kruusalu.

Vastab METI personaliabi OÜ juhatuse liige Tiit Kruusalu:

Kuna töötasu teeniti välja 2014.aastal, siis arvestatakse seda sõltumata väljamaksmise ajast (kas 2014.a või 2015.a) veel vana alammäära järgi.

Eraldi teema on maksude tasumine, kui 2014.aastal väljateenitud tasu makstakse 2015.aastal. Maksud uuel aastal tehtud väljamakselt tasutakse vastavalt uue aasta maksumääradele.

Kokkuvõtteks: tasu selle väljateenimise ajal kehtinud määra järgi, maksud väljamaksmise hetkel kehtivate määrade järgi.

Tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna:

Töölepingu seaduse kohaselt ei tohi töö eest makstav tasu olla väiksem kui Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud töötasu alammäär. Kuigi pooled on vabad kokku leppima neile sobivas töötasu suuruses ja selle arvestamise alustes, siis töötasu kujunemine ei või viia selleni, et töötajale makstakse vähem kui kehtestatud töötasu alammäärale vastav summa.

Töötasu alammäär on alates 1. jaanuarist 2015.a täistööaja korral 390 eurot kuus ning tunnitasu alammääraks 2,34 eurot.

Lisan, et järelevalve teostamise käigus nõuab Tööinspektsioon tööandjalt töötajale garantii andmist ehk töötaja teavitamist töölepingu kirjalikus dokumendis, et ta ei saa Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu. Töötasu alammäär peab seejuures olema numbriliselt väljendatud. Seega tuleb tööandjal töötasu alammäära muutumisel töötajat teavitada uuest töötasu alammäära suurusest (numbriliselt, nt e-kirjaga).

Näiteks võib tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis välja tuua, et töötajale makstakse töötasu selle alammääras ning sel hetkel kehtiva töötasu alammäära suuruse. Dokument võib sisaldada sätet, et töötasu alammäära muutumisel maksab tööandja töötajale töötasu uue alammäära alusel, samuti selgitusi, kust võib töötaja leida kehtiva töötasu alammäära suuruse. Heauskne tööandja teavitab töötajat ka maksumäärade muutusest.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700