15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastas 5-6 kerget viirust on normaalne

Ravi tuleks alustada kohe esimeste haigussümptomite ilmnemisel, st anda endale aega põdemiseks.
Külmetushaigused on põhjustatud viirusnakkustest. Viirushaiguseid, mis tekitavad nohu, köha, kurguvalu või kõhulahtisust, on väga palju ja viirused muutuvad kogu aeg. Seetõttu ei saa enamiku vastu end vaktsineerida ja nad tuleb lihtsalt läbi põdeda. Aastas 5-6 kerget viirust läbi põdeda on meie kliimas tavaline. Ainuke viirushaigus, mis võib tekitada raskeid tüsistusi, on gripp, kirjutab Terviseuudised.

Haigestumine tähendab alati immuunsüsteemi nõrgenemist. Organismi turgutamiseks sobivad nii C-vitamiinirikkad tooted (astelpaju, greip), ternespiimakapslid, punane päevakübar, küüslaugutinktuur kui ka C-vitamiini kompleksid histidiini ja tsingiga ning polüvitamiinidega. Organismi turgutab loomulikult ka kosutav uni.

Viirushaiguste ravi on alati sümptomite leevendamine

Ravi tuleks alustada kohe esimeste haigussümptomite ilmnemisel, st anda endale aega põdemiseks. Sellele aitavad kaasa suurema koguse vedeliku tarbimine ehk ravimtaimeteed (ingveri, pärnaõie), mida tuleks juua kuumalt ning lisades mett või siirupit (kibuvitsa-, mustsõstra-). Need panevad keha higistama, langetades sellega palavikku, ning uhuvad haigustekitajad organismist välja. Ingveris leiduvad aromaatsed õlid stimuleerivad kopsude tööd, lahtistavad lima ja kergendavad ärritavat köha. Ingveri pruukimisel tuleks ettevaatlik olla maohaavandite ja gastriidi põdejatel, samuti nendel, kes ei talu kuumust. Ka palavikualandaja paratsetamooliga tuleks olla ettevaatlik, sest üleannustamine võib põhjustada vere koostise muutust ja mürgistust. Hingamisteed avavad ka eeterlikke õlisid sisaldavad kapslid ja eeterlike õliaroomide aurud (teepuu, nulg, eukalüpt). Külmetuse tunnuseks on ka köha, kuigi iga köhatus ei ole veel köha. Köha on kaitserefleks, et vabastada hingamisteid tolmust, bakteritest, võõrkehadest.

Valik mitmekesine

Köharavimeid on nii tableti, mikstuuri, siirupi kui ka rindkerele hõõrutava segu kujul. Viimaste seas on teada näiteks hanerasvasegu tärpentiiniga, mentoolipalsam. Lisaks on kasutusel sinepi- ja pipraplaastrid. Suur osa köharohtudest on rögalahtistava toimega, mis koos piisava koguse vedelikuga veeldavad röga ja kergendavad selle väljaköhimist. Kuiva ja organismi kurnava köha leevendamiseks on olemas ka köhapärssimist soodustavad vahendid, mida ei tohiks manustada koos rögalahtistitega! Kurguvalu korral või kuiva, punetava neelu ning häälekäheduse puhul saab abi imemistablettidest ja kurguspreidest, mida on apteegiriiulitel väga lai valik.

Külmetamise korral ei pääse me üle ega ümber nohust

Nohu ravi eesmärgiks on päästa eritis ninast välja ja õhk sisse. Nohu korral tuleks vähendada nina limaskesta turset (abiks Sinupret, Sudafed, antihistamiinikumid), et vältida sekreedi ninna jäämist, mis omakorda võib põhjustada põskkoopapõletiku teket.

Meresool vedeldab sekreete

Tänapäeval loetakse parimateks vahenditeks meresoola aerosoole, mis veeldavad sekreeti ja kergendavad selle eritumist ninast. Nõrgenenud immuunsusega inimestel lööb välja ka huuleherpes, mida saab peita plaastriga või katta kreemidega. Kui selg on külma saanud, võib valusaks osutada hoopis urineerimine, mis on märk sellest, et on tekkinud põiepõletik. Siin on abi jõhvikaekstraktikapslitest ja teesegust põldosja, leesika- ja kaselehtedega. Inimese suurim organ on nahk, mis puutub otseselt kokku pakasega. Seetõttu tuleks ka seda talvel korralikult hooldada rasvasemate kreemidega, mis niisutavad ja toidavad ning tugevdavad naha kaitsebarjääri.

Autor: Ruth Rudissaar, Euroapteegi Jakobsoni apteegi proviisor

* Artikkel ilmus Äripäeva erilehes Terviseuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700