28. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Annetame aega: kuidas jõuda nelja miljoni heategevustunnini?

Foto: Pixabay
Eesti Tööandjate Keskliidu ja Swedbanki ühise algatuse „Annetame aega” paneelis arutleti, kuidas laiendada ettevõtjate toel vabatahtlike ringi ja jõuda nõnda suurema hulga abivajajateni.

„Annetame aega” sai alguse Swedbanki kogemusest, kes otsis eelmisel aastal võimalust, kuidas anda töötajatele rohkem otsustusõigust selle üle, keda ja kuidas ettevõte toetab.

„Pakkusime mullu oma töötajatele ühe vaba päeva meeskondliku heateo elluviimiseks ja saime kohe väga hea vastuvõtu – suve jooksul aitas ligi 1200 töötajat 82 tiimi koosseisus nii lapsi ja suurperesid, vanureid, erivajadustega inimesi kui kodutuid loomi, samuti tehti üle Eesti palju heakorratöid. Tänavu oleme sama tulemust juba korranud ning alates sellest aastast on tiimi koostegemise päev ametlikult üks kahest päevast, mida Swedbanki töötajad saavad kasutada vabatahtlikuks tööks. Teine päev on mõeldud professionaalsete teadmiste-oskuste edastamiseks näiteks noortele rahatarkuse koolitunde andes või ettevõtlikkuse mentoritena,” rääkis Swedbank Eesti juht Robert Kitt „Õnnestumine andis julgust ja inspiratsiooni ideeks algatust laiendada ja kutsuda sellega liituma ka teisi, nii väikeseid kui ka suuremaid tööandjaid üle Eesti,” lisas ta.

„Ehkki heategevus on aina levinum, on suur osa vabatahtlikke nooremad naised, kes soovivad abistada lapsi ja loomi,” tõdes Lauri Luide heategevusorganisatsioonist Serve The City. „50ndates heategijaid, eriti mehi, on tegelikult vähe. Olen veendunud, et tahetakse head teha, aga aja leidmine on probleem. Inimeste jaoks on prioriteediks perega veedetud aeg ja seda ei saa neile ette heita.”

Arutelus osalejad leidsid, et „Annetame aega” algatus aitab heategijate ringi laiendada, sest kui tööandja pakub spetsiaalselt vabatahtliku tegevuse jaoks tööst vaba päeva, ei sega see pereelu. Samuti võib see anda tõule heategevusega tegelemiseks neile, kes seni pole selle peale mõelnud või kellel pole lihtsalt olnud pealehakkamist alustada.

Robert Kiti sõnul on algatuse juures oluline just see, et töötajad ise moodustaksid oma meeskonna ja leiaksid projekti, mis neid kõnetaks. Kogemus on näidanud, et igas vanuses töötajaid tunnetavad üha enam, et on aeg anda ühiskonnale midagi ka tagasi. „See, et heategevuse vastu peab kindlasti kuhugi oma logo üles saama, on üleeilne päev. Nii palju tööandjaid on juba „Annetame aega” algatusega kaasa tulnud põhjusel, et selle raames saavad töötajad ise valida heateo ja luua selle ärategemiseks meeskonna. Seda meeskonda liidavad ühised väärtused ja nendest tulenevad valikud,” sõnas Kitt.

„Eesti tööandjad on tublid rahaannetajad ja arusaam, et edukas ja tänapäevane ettevõte võiks kogukonna heaks panustada rohkem kui riigimaksude tasumisega, on juhtide ja omanike seas üldiselt omaks võetud,” ütles Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar. „Ent tööandjatel on käes veel üks ressurss, mille kasutamisega saab heategevusele anda sootuks uue mõõtme nii abisaaja kui ka ettevõtja jaoks – töötajad ja nende tööaeg. Kutsumegi tööandjaid andma oma töötajatele aastas üht täiendavat vaba päeva, mida töötajad kasutaksid ühiselt heategevuseks.” Tamsari sõnul tekib algatuse tulemusel heategijate ja abistatavate vahel parem suhe. „Kasvab hoolivus, töötajate initsiatiiv ja meeskonnatunne. Tegime kiire rehkenduse ja leidsime, et kui kõik tööandjad annaksid oma töötajatele ühe vaba päeva, siis saaks aastas üle nelja miljoni tunni head teha!” sõnas Tamsar. 

 

 

„Annetame aega” on lihtne ja paindlik mudel ettevõttes heategevusega alustamiseks või juba olemasolevate vastutustundlike tegevuste täiendamiseks. Algatusega liitumiseks tuleb tööandjal otsustada, et annab oma töötajatele aastas ühe vaba päeva, et töötajad saaksid meeskondadena otsustada, kus nende abi vaja läheb, ja seda siis ka päriselt selle ühe päeva jooksul anda. Vaba päev võib olla antud ükskõik millal aasta jooksul.

Samuti on võimalik, et meeskond teeb heateo näiteks nädalavahetusel või riigipühal, kuid välja teenitud vaba päev võetakse hiljem välja paindlikult, et mitte segi lüüa organisatsiooni töögraafikuid ja -protsesse. Tehtud heateod tuleb registreerida algatuse kodulehel www.annetameaega.ee

Heateo saaja võib olla nii üksikisik kui ka organisatsioon: see võib olla näiteks mõni remonditöödes abi vajav paljulapseline pere, avalik park, mis vajab korrastamist, kodutud loomad loomade varjupaigas vms. Samuti on võimalik professionaalne vabatahtlikkus ehk kellegi abistamine oma tööalaste oskustega, näiteks mõni MTÜ, mis vajab veebilehte või turundusnõu, abi vabatahtlike kaasamisel vms. Arvesse ei lähe töötaja isiklik või lähedastega seotud tulu teeniv ettevõtmine, äriühingu või poliitikaga seotud tegevuse toetamine.

Algatuses osaleval tööandjal on vaba voli projekti oma organisatsiooni eripära ja soovide järgi kohandada: vabu päevi võib anda rohkem kui ühe, mitme tiimi asemel võib olla üks suur (nt kogu organisatsiooni ühine talgupäev) jne. Samuti võib tööandja soovi korral eraldada tiimidele nende motiveerimiseks ja kulude katmiseks väikese taskuraha, nt transpordi, värvi, koristamiseks vajalike vahendite vms soetamiseks. Samuti on võimalik algatusega liita organisatsioonis juba traditsiooniks saanud heategevuslikke algatusi, kui need sisaldavad aja annetamist.

Algatusega ühinenud ehitusettevõtte Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink tõi välja, et töötajatel ei ole tavaliselt sidet sellega, keda ja kuidas tema tööandja toetab. „Sponsorluse otsused tehakse juhatuse tasemel. „Annetame aega” kontseptsioon võimaldab töötajal endal otsustada, kelle heaks ta talle antud vaba päeva kasutab,” ütles Vink.

Advokaadibüroo Triniti vandeadvokaat Klen Laus tõdes, et ühine heategemine on kasvatanud tiimitunnet ja parandanud organisatsiooni sisekliimat. „Meie iga-aastane ühine talgupäev on oodatud üritus,” lausus ta.

Eesti Tööandjate Keskliidu ja Swedbanki ühine algatus „Annetame Aega” kutsub tööandjaid üle Eesti andma töötajatele aastas ühte tasustatud päeva, mida töötajad saaksid kasutada heategevuseks. Tänaseks on „Annetame Aega” algatusega lisaks asutajatele liitunud Eesti Energia, Mainor Ülemiste, advokaadibüro Triniti, Danske Bank, Estravel, Värska Vesi, CV Keskus, Nordecon, A.Le Coq, ISS Eesti, Tallinna Sadam ja Viru Keemia Grupp, kes kõik annavad oma töötajatele ühe vaba päeva aastas heategevusega tegelemiseks. Algatuse vastu on huvi tundnud ka paljud teised ettevõtted.

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliit

Artikkel avaldati portaalis personaliuudised.ee

 

Veeb: www.annetameaega.ee

Facebook: https://www.facebook.com/annetameaega/

Instagram: https://www.instagram.com/annetameaega/

#annetameaega

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700