Sidruni kõige väärtuslikumad koostisained:
- kiudained;
- orgaanilised happed;
- flavonoidid;
- askorbiinhape (vitamiin C);
- vitamiinid (rutiin, karotiini, tiamiini, riboflaviini jt).
Peamiselt tuleneb joogi kasulik mõju selle koostisosadest - sidrunist ja veest, kuid maitseelamuse rikastamiseks tasub aeg-ajalt joogi sisse lisada ka teisi komponente või sidrunit teistesse jookidesse:
Mesi: Baasvariandile lisada teelusikatäis mett. Mesi alandab happesust ja rikastab sidrunivett täiendavate kasulike ainetega. Mett ei saa aga lisada keevale veele, kuna see hävitab meest kõik kasulikud omadused.
Roheline tee: Lisa hoopis tassile tavalisele rohelisele teele teelusikatäis värskelt pressitud sidrunimahla.
Kombo kuum jook: Tee sidrunivesi, lisa kuuma teed, kaneeli, piparmünti ja ingverit. Seda jooki võid tarbida kahe päeva jooksul.
Et sidrunist saadav kasu oleks maksimaalne, jälgi, et valmistaksid sidrunijoogi jaheda veega. Nii on sidrunil tühja kõhu peale juues organismile tugevaim tervendav mõju. Sidrunivett tasub nautida poole tunni jooksul pärast selle tegemist, hiljem kaovad joogi tervislikud omadused. Klaas sidrunivett on toitainete omandamiseks piisav. Sidrunivett soovitatakse juua läbi kõrre, kuna siis ei ole happel negatiivset mõju hambaemailile.
Kui juua regulaarselt sidrunivett tühja kõhu peale, teeb jook imet:
- normaliseerib ainevahetust;
- vähendab vere suhkrusisaldust;
- ennetab tromboosi ja insulti;
- taastab veresoonte elastsuse;
- vähendab kae tekkimise ohtu;
- puhastab maksa, neerud, seedetrakti, kõrvaldab toksiine, ja normaliseerib lümfiringet;
- aeglustab vananemisprotsessi;
- parandab seedimist;
- alandab vererõhku;
- parandab immuunsust.
Sidrunijooki soovitatakse ka ägeda nohu ja viirushaiguste ja kurguvalu puhul. Joogis peitub C-vitamiin täidab keha energiaga ja võitleb depressiooniga. Sidrun on võimeline asendama kohvi, kõrvaldades unisust ja väsimust. Sidrunivesi suurendab ka aju aktiivsust.
Loe rohkem portaalist liigume.ee.