24. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas sel aastal kasutamata puhkus võib aeguda?

Puhkuse arvestamise perioodiks on kalendriaasta. Igas kalendriaastas peaks töötaja kasutama ära kogu oma põhipuhkuse. Vaatamata sellele võib tekkida olukord, kus töötaja ei ole kalendriaasta jooksul kasutanud ära tervet oma puhkust. Sellisel juhul tuleb kasutamata puhkus viia üle järgmisesse kalendriaastasse.

Seadus ei sätesta, kas töötaja peab esmalt kasutama ära jooksva aasta puhkuse ja alles seejärel varasemalt kasutamata jäänud puhkuse või vastupidi. Puhkuste kasutamise eelisjärjekorra määramine jääb poolte kokkuleppe lahendada. Kokkulepete tegemisel on oluline võimaldada töötajale väljatöötatud puhkuste kasutamist enne puhkusenõude aegumist.

Põhipuhkuse nõue aegub ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Näiteks 2013 kalendriaasta põhipuhkus aegub 01.01.2015, mis tähendab seda, et 2013 kalendriaasta puhkust saab kasutada 2013. ja 2014. aasta jooksul. Pärast seda on põhipuhkus aegunud. Lühikese aegumistähtaja eesmärgiks on motiveerida töötajaid võtma ületöötamise vältimiseks põhipuhkust välja igal aastal.

Puhkuse aegumine peatub, kui töötaja:

- kasutab rasedus- ja sünnituspuhkust;

- kasutab lapsendaja puhkust;

- kasutab lapsehoolduspuhkust;

- on ajateenistuses;

- on asendusteenistuses.

Puhkuse aegumine lükkub edasi peatumise aja võrra. Näiteks viibib töötaja aastal 2013 kuus kuud lapsehoolduspuhkusel. 2013. aasta puhkust on töötajal õigus kasutada kuni 01.07.2015 (ehk 01.01.2015 + 6 kuud).

Puhkusenõude aegumisel kaotab töötaja õiguse seda puhkust kasutada ning õiguse nõuda töösuhte lõppemisel kasutamata põhipuhkuse hüvitamist rahas.

Allikas: Tööelu

Vaata, kuidas koostada korrektset puhkuseavaldust.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700