Autor: Allikas: www.cvkeskus.ee • 2. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nippi, kuidas uuel aastal täita võimatuna näivaid eesmärke

Kui keegi küsiks praegu Sinu käest, milliseid eesmärke Sa oled endale seadnud ja kuidas Sul nende täitmisega läheb, mida Sa vastaksid? Oled ehk lubanud (ilmselt uue aasta alguses) hakata tervislikumalt toituma, tahtnud teha algust investeerimisega või õppida lõpuks ometi hispaania keel selgeks? Kuidas Sul siis ikkagi seatud eesmärkidega läheb?

Pahatihti luuakse endale illusioone, et kord väljahõigatud mõttest piisab, et eesmärgid iseenesest täituma hakkaks. Jah, heade asjaolude kokkulangemise tõttu võib nii mõndagi juhtuda, kuid enamasti tuleb soovitud tulemuste saavutamiseks ise tööd teha ja vaeva näha.

Olgu eesmärkide unarusse jätmise põhjused millised tahes, ära heida meelt. Ka kõige jonnakamatest eesmärkidest on võimalik võitu saada. Just nende lihtsate võtete abil õnnestub Sul oma eesmärkide suunas kergema vaevaga liikuda.

Vaata oma eesmärkidele otsa

Olgu Sinu eesmärgiks finantsilise vabaduse saavutamine või 10 kg kergem versioon Sinust, loo oma eesmärgist visuaalne meeldetuletus, mille poole püüelda. Tähendab see siis fotosid unistuste reisisihtkohtadest Sinu külmikul, šokolaadimedaljonide kuhja riiuliserval (lootuses, et kunagi on need päris kuldkangid – mine Sa tea) või inspireerivaid ja kõnetavaid sõnumeid Sinu sülearvuti taustapildina.

Tee oma eesmärgid avalikuks

Jaga oma eesmärke lähemate pereliikmete ja sõpradega. Esiteks aitab see Sul oma eesmärke formuleerida, teiseks tekib paratamatult teatud hasart teadmisest, et oled oma eesmärgist rääkinud ja kolmandaks, mis on ilmselt kõige tähtsam – Sa saad tuge. Vahel isegi täiesti üllatuslikest kohtadest ja inimestelt, kellelt poleks seda eales oodanud. On vähetõenäoline (kahjuks), et Sa midagi täiesti unikaalset ja esmakordset püüad saavutada. Kindlasti leiad sel teekonnal endale ka mõttekaaslasi. Miks mitte lasta neil Sind aidata – kas heade sõnade või praktiliste lahenduste jagamisega. Proovi, see teeb tõesti imesid!

Rebi eesmärk tükkideks

Mäletad oma suurepärast mõtet, et võiks hispaania keele lõpuks ära õppida? Sinu teadmised aga piirduvad kahjuks kolme-aastase õppega gümnaasiumipäevilt (millest nüüd on juba nii mõnedki aastad möödas) ja praktikat pole Sa rohkem saanud? Jah, võtta pähe, et nüüd ma õpin selle keele selgeks, on loomulikult mahukas ja mitte üldse üleöö teostatav (kui Sa just ei ela mingisuguses põnevas futuristlikus paralleelmaailmas), kuid stopp, ära heida meelt.

Võta paber ja pastakas ning hakka aga kirja panema, mida Sul on eesmärgini jõudmiseks vaja saavutada. Millised on need tükid, millest Sinu eesmärk koosneb?

Näiteks hispaania keele omandamiseks on kasu keeletundidest, paarinädalasest Hispaania ringreisist, aga ka inimestest, kellega igapäevaelus keelt praktiseerida ja nõnda edasi. Olgu Sinu eesmärk missugune tahes, kindlasti koosneb see läbitavatest etappidest. Võta ainult kätte ja asu tegutsema. Samm sammu haaval.

Koosta tegevusplaan

Ühe suure eesmärgi täitmiseks on Sul vaja kindla lõpp-kuupäeva asemel paika panna hoopis tegevusplaan. Loomulikult võib selles tekkida muudatusi ja sõltuvalt eesmärgi pikaajalisusest ja keerukusest võid ühel hetkel tunda, et tegelikult piisab ka algselt seatud eesmärgi osalisest saavutamisest. Olgu kuidas on, oluline on visandada enda jaoks plaan, kuidas püstitatud eesmärgi poole püüdlema hakata. Kes ei ületa stardijoont, ei saa iial jõuda finishisse. Nii see paraku käib.

Jää oma eesmärkides realistlikuks

Jah, oleks tõeliselt rõõmustav ärgata ühel hommikul ja olla võimeline lendama, leida esikunurgast pirakas rahapuu või mõelda välja momentaanne lahendus maailma näljaprobleemidele. Nii meeliülendavad kui need kujutelmad ka poleks, on need ühtlasi ka ebarealistlikud. Tõenäosus, et Sa oma eesmärkideni jõuad ja loodetavasti poolel teel lootust ei kaota, on kindlasti suurem, kui Sa ei ürita üle oma võimete hüpata. Unistama peab, muidugi, kuid seda tuleb teha realistlikult.

On aeg mõelda, milliseid eesmärke saad hakata täitma juba täna. Üks samm korraga.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700