21. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised oskused tuleb proovile panna, et saada Eesti parimaks sekretäriks?

Eesti parima sekretäri konkursi meeleolukas finaalpäev eelmise aasta aprillis.
Foto: Officeday
Kolmapäeval, 22.märtsil algab konkurss Eesti parima sekretäri leidmiseks. Konkursi žüriiliige ja Tallinna Majanduskooli sekretäritöö valdkonna juhtivõpetaja Janne Kerdo ning konkursi korraldaja, Officeday turundusjuht Tiina Lebane selgitavad, mis ootab ees konkursist osavõtjaid.

Küsimustele vastab Tallinna Majanduskooli sekretäritöö valdkonna juhtivõpetaja Janne Kerdo.

Millised sekretäride professionaalsed oskused pannakse finaalis proovile?

Vastavalt kehtivatele kutsestandarditele "Sekretär, tase 5" ja "Juhiabi, tase 6" on põhikompetentsid, ehk siis tööosad: dokumenteerimine, dokumendihalduse korraldamine, töötamine dokumendihaldussüsteemidega, arhiivitöö korraldamine, sisekommunikatsioon, nõustamine dokumendihaldusalastes küsimustes. Finaalis ei küsita kõikidest nimetatud valdkondadest küsimusi, pigem tuleb teada näiteks elementaarseid nõudeid erinevatele dokumentidele ja dokumenditöö korraldusele organisatsioonis. Finaalis tuleb sooritada valdkonnaalane test, parandada või koostada ühte dokumenti ja lisaks hindame arvutikirjaoskust.

Milline on olnud eelnevatel aastatel finalistide tase?

Finalistide tase on olnud erinev, ühel aastal oli tase väga kõrge, mis teeb vaid rõõmu. Üldjoontes saab rahule jääda. Kindlasti on osalejatel vajalikud teadmised olemas, kuid kui igapäevaselt ei pea väga täpselt reegleid järgima, siis võivad need lihtsalt ununeda. Organisatsioonid tegevusvaldkonniti on ju erinevad.

Millise ülesande puhul kõige rohkem on eksitud?

Kõige rohkem on eksitud praktilise töö osas, nt eksliku e-kirja parandamine (st kui kiri tuleb parandada vastavalt kirjastandardis toodud nõuetele).

Millele tähelepanu pöörata, et žüriile silma jääda?

Igal žüriiliikmel on kindlasti oma roll ja hindamiskriteeriumid erinevad. Tuleb olla julge, loov ja särasilmne - kui Sulle meeldib oma töö, oma roll, siis saab igal pool hakkama!

Millele kõik sekretärid oma töös võiksid rohkem tähelepanu pöörata, mis Sa paneksid neile omalt poolt nö südamele?

Siinkohal loetlen mõned märksõnad, mis tulevad alati kasuks - täpsus, iseseisvus, oskus oma tööd rõõmuga ja südamega teha.

Kaua Sa oled konkursi „Eesti parim sekretär“ žüriis osalenud?

Sellel aastal juba neljandat korda, esimene kord osalesin žüriis 2014. aastal.

KONKURSI KORRALDAJA KOMMENTAAR

Tiina Lebane, Officeday Estonia Marketing Manager

Officeday eestvõttel valitakse Eesti parimat sekretäri sel aastal tõepoolest juba kuuendat korda. Nende aastatega oleme omandanud päris korraliku kogemustepagasi. Ühelt poolt teame konkursi tugevaid ja nõrku kohti, teiselt poolt aga kannustab edasi tegutsema kõigi seniste osalejate siiras heameel ja tänu oma ameti esiletõstmise ning põneva ja arendava võistluse eest.

Seekordne konkurss erineb eelnevatest

Seekordne konkurss erineb eelnenutest kahe väga olulise momendi tõttu: esiteks, kuna eestlane on enda kiitmisel tagasihoidlik, siis seekord jõuavad osalejad võistlusesse SOOVITAMISE kaudu. Seega, kui Sinu töökohal, sõprade, sugulaste, tuttavate ringis on tublisid inimesi, kes teevad SEKRETÄRI, JUHIABI, ASSISTENDI, BÜROOJUHI vastutusrikast tööd, siis just Sina saad neid konkursi veebilehel võistlusele soovitada. Siinkohal on paslik meelde tuletada klassikat: mida ütles Raja Teele Tootsile, kui too päris, keda soovitaks Teele Ülesoo talu perenaiseks? Õige, ikka ennast! Nõnda siis saab soovituse anda ka iseendale. :) Kui sind on konkursile soovitatud, siis sinu jätkamine sõltub sinust endast: kui aktiveerid oma profiili, siis oledki PARIM SEKRETÄR 2017 kandidaat!

Konkurss algab 22.märtsil

Esimene voor toimub 22. märtsist 9. aprillini. Selle aja jooksul saab kandidaate soovitada konkursi veebilehel parimsekretar.officeday.ee, neid kiita ja infot jagada ning kandidaadid ise saavad oma profiili kujundada, kutsuda kolleege-sõpru oma kandidatuuri toetama ja ühtlasi vastata küsimustikule, mille alusel žürii teeb 11. aprillil kell 12 teatavaks 8 finalisti. Ja see ongi teine suur muutus konkursil, et finalistid selguvad mitte Facebooki häälte põhjal, vaid ŽÜRII TÖÖ tulemusena.

Võistluspäev finalistidele

13. aprillil toimub traditsiooniline võistluspäev, kus finalistid on terve päev hõivatud mitmesuguste tegevustega, nii humoorikate kui ka professionaalseid oskusi nõudvatega. Sellel päeval toimunu jäädvustatakse ja lisatakse finalistide profiilidele ning ajavahemikus 17. – 24.04. saab ka rahvas aktiivselt hääli anda.

Võitja väljakuulutamine

PARIM SEKRETÄR 2017 finaal toimub 25. aprillil, Äripäeva ja Sekretar.ee poolt korraldataval sekretäride päeva konverentsil Tallinna Kultuurikatlas. Seal saavad finalistid oma viimase ülesande ja kõigi seniste tegemiste põhjal kuulutab žürii kell 16.45 välja Eesti parima sekretäri 2017.

Üleskutse!

Hea sekretär, juhiabi, büroojuht, assistent! Nagu paari eelnenud nädala jooksul on kirjutanud varasemad võistlusel osalejad, siis parima sekretäri konkurss on neile jätnud unustamatu mulje, toonud uusi sõpru ja lisanud enesekindlust. 2015. aasta parim sekretär Külli Vilepill ütleb väga õiged sõnad: Pane end proovile ning astu pikk ja sirge samm oma arenguteel edasi“. Tule ja proovi Sinagi!

Vaata täpsemaid tingimusi konkursi veebilehel parimsekretar.officeday.ee.

Loe lisaks:

Parima sekretäri tiitlivõitjate elu täna ja meenutused konkursist

Parima sekretäri konkursil osalenud: „Kaotada ei ole midagi, võita aga nii mõndagi!“

Millal ja kus tähistatakse sel aastal sekretäride päeva?

Saame tuttavaks: Taivi Pindis - Eesti parim sekretär 2016

Intervjuu 2015. aasta parima sekretäri Külli Vilepilliga

Sekretäride päeva konverentsikava leiab SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700