Autor: Pille Ivask • 31. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööotsija spikker: kuidas tunda ära halb töökoht

Foto: Scanpix/Panthermedia
Kui plaanid töökohta vahetada, võiksid tähelepanu pöörata järgnevatele küsimusele või teemadele, mis aitavad sul välja praakida võimalikku halba tööandjat.

Töökoha vahetamine pole sageli kerge ning uue töö leidmine kipub paraku olema veelgi raskem. Seetõttu, kui sa oled midagi leidnud, tasuks tähele panna viit tunnust, mis viitavad, et sinu uus valik pole just kuigi mõistlik.

Järgnevat kriitikat tuleks siiski võtta teatud reservatsiooniga. Kui teistel on halvad kogemused, ei tähenda see automaatselt, et sinugi puhul nii võib minna. Ja loomulikult kehtib ka vastupidine olukord – kui kõik kiidavad, siis ei pruugi sina seda täiel rinnal nautida.

Suur kaadrivoolavus. Kui töötajad tulevad ja lähevad, võiks seda kindlasti võtta suure ohumärgina. Miks töötajad lahkuvad? Eriti tähelepanelik peaks olema siis, kui suur kaadrivoolavus on just ettevõtte nii-öelda hierarhia alumistes ridades. Julge selle kohta küsida ka tööintervjuul, sest nii võid endale teene teha.

Ülemus tundub hirmus. Teine märk halvast töökohast on ülemus, kes mõjub hirmutavalt. Sealjuures tuleb eristada ülemust, kelle vastu tuntakse positiivset aukartust ja kelle vastu pigem hirmu. Kui praegused töötajad tunnevad, et ülemus ei mõju toetavalt ning positiivse liidrina, vaid pigem kellegi sellisena, kes kipub oma positsiooni kuritarvitama, tasuks sellest ettevõttest loobuda.

Kõik saabuvad ja lahkuvad täpsel kellaajal. Hea töökoha tunnus on, et töötaja tuleb rõõmsal meelel tööle ning tema jaoks pole probleem kohal olla ka tükk aega enne tööpäeva algust. Samuti ei ole keegi pahane, kui ühel või teisel põhjusel tuleb jääda kauemaks ehk näiteks traditsioonilise kella 17 ajal tuleb lahkuda hoopis pool seitse. Halva tööandja puhul kipuvad asjad aga vastupidi olema.

Kolleegid ei sotsialiseeru. Sinu kui uue töötaja jaoks oleks kindlasti kasulik, kui uued kolleegid kutsuvad sind välja ja tahavad sinuga rohkem tuttavaks saada. See näitab lisaks heale seltskonnale ka seda, et töötajad on rõõmsad. Hea tööandja teeb tuju heaks ning tööl on hea olla. Eelnev muidugi ei tähenda, et kolleegid peaksid omavahel parimad sõbrad olema. Küll aga võiks linna peal trehvates tere öelda ja paar viisakust vahetada.

Sa muudkui annad, ent vastu ei saa midagi. Viies tunnus, mis näitab, kas tegu on hea või halva töökohaga, on see, kui palju sinult oodatakse ning kui palju sa ise vastu saad. Kui tööandja üksnes survestab sind töötama ja rabama, ent vastu ei raatsi midagi anda, ei ole tegu tervisliku töösuhtega. See ei tähenda, et kehtima peaks quid pro quo, ent mõlemad osapooled peaksid siiski töösuhtesse aktiivselt panustama.

Reeglid on hägused. Halva töökoha tunnus on ka see, kui ühte töötajat koheldakse paremini kui teist. Ehk siis: töötaja A saab töö X eest paremat palka kui töötaja B, kes tegi samuti tööd X. Töötajate tööaeg ning vastutus peaksid olema läbipaistvad ning samuti karjäärisüsteem. See annab kõigile võrdsed võimalused edeneda.

Artikkel on ilmunud Äripäevas, refereeritud väljaannetest CNN Money ja Forbes.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700