Autor: Sekretär.ee • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: peaaegu pooled inimesed ei taha käia täiskohaga tööl

Ootused tööle on märkimisväärselt muutunud, sest koguni 45% inimestest otsivad alternatiivi traditsioonilisele täiskohaga põhitööle, selgus Manpoweri värskest uuringust. Peamiste alternatiividena eelistatakse osaajaga või lühiajalist lepingulist tööd.
Foto: Andriy Popov, Photobox/Panthermedia

24 riigis küsiti 18 000 tööealiselt inimeselt, millist töövormi nad võimalusel eelistaksid. Vastajatest 55% tahab teha traditsioonilist täisajaga tööd, 16% eelistab osalise koormusega töökohta, 13% ajutist lepingulist tööd, 7% projektipõhist tööd ning 3% tööd, mida saaks teha kodus arvuti tagant lahkumata. Muid töövorme pakuti välja harvem.

„Eesti seadused ja tööandjate konservatiivne hoiak soosivad rohkem traditsioonilise iseloomuga tööd,” kommenteeris Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra kohalikku vaadet. „Vähesed organisatsioonid on valmis pakkuma töötajale sobivat töövormi ja -rütmi. Näiteks olukord, kus ühel ametikohal töötab kolm inimest, kellest üks käib töö kõrvalt koolis, teine tahab olla väikese lapsega rohkem kodus ja kolmas põgeneb talveks soojemasse kliimasse, on praegu Eestis erandlik,” kirjeldas Kaldra. „Räägitakse küll, et tööturult eemal olevaid inimesi tuleb tööle meelitada, aga seadustega toetatud töövormid ei tule selle ootusega kaasa. Praegu on tööturul konkurentsieelis neil ettevõtjatel, kes lepivad töötajaga kokku milleski, mis pole seaduse mõttega alati kooskõlas – see aga ei peaks nii olema. Seadus peaks kohanema tööturu ootustega, mitte segama kokkulepete sõlmimist.”

Uuringu kohaselt leidub traditsioonilise töö usku inimesi kõige enam Prantsusmaal (72%), Ameerika Ühendriikides (70%) ja Poolas (70%), seevastu näiteks Tšehhis ja Hispaanias eelistavad pooled inimesed mõnda muud töövormi.

Sama uuringu raames küsiti inimestelt ka motivatsioonitegurite kohta. Kui üldises plaanis motiveerib inimesi endiselt kõige rohkem töö eest makstav tasu, töö iseloom ja tööaja paindlikkus, siis näiteks projektipõhise töö puhul tõsteti esile tulemusest sõltuvat palka ning hooajatööde puhul asukoha eelistusi. Suurimaid kääre tegeliku olukorra ja soovitu vahel nägid need inimesed, kes tahaksid teha projektipõhist tulemustasuga tööd.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700