Autor: Sekretär.ee • 26. august 2020

Meeste ja naiste vaheline palgalõhe saab alguse juba esimesest töökohast

Meeste ja naiste vaheline palgalõhe saab alguse juba esimesel töökohal, sõltumata sellest, kas noor alustab oma karjääri ajutisel ja/või teenindussektori töökohal või professionaalsemas töövaldkonnas, selgus SEB noorte uuringust.
Foto: Unsplash

Noorte naiste palgad jäävad rohkem kui 75% juhtudest vahemikku kuni 800 eurot kuus, kuid noorte meeste sissetulek koondub paremini tasustatud rühma alates umbes 1000 eurost kuus. Statistikaameti 2019. aasta andmetel küündib üleüldine palgalõhe Eestis 17 protsendini.

Uuringu tulemustest on näha, et töötavate noorte ja kuni 500 eurot teenivate noorte seas 75% moodustavad naised ja palgavahemikus 500 kuni 800 eurot kuus on naiste osakaal lausa 77%. Samas on noorte seas, kes teenivad rohkem kui 1200 eurot, mida võib pidada noore spetsialisti jaoks heaks palgavahemikuks, meeste osakaal märgatavalt üle poole.

„Noorte uuringu tulemused on aastaid näidanud, et naiste ootused oma palgale on meestega võrreldes palju tagasihoidlikumad, mis annab aluse eeldada, et nad küsivad ka tööandja juures tagasihoidlikumat töötasu. Palgavahemike reaalsed tulemused tõendavad naiste madalamat tasustamist ja seda vaatamata faktile, et üle kolmandiku noortest alustab oma teekonda kas teeninduses, kaubanduses või ajutisel töökohal, kus soolised tasustamiserinevused peaksid justkui väiksemad olema,“ kommenteerib uuringu tulemusi SEB noorte klientide segmendijuht Merit Kalm.

2020. aasta uuring näitab, et 18–25-aastaste töötavate noorte seas on kõige sagedasemaks palgavahemikuks 800 kuni 1200 eurot, suurem palgalõhe saadab aga neid noori, kes ennast juba täielikult karjäärile pühendavad. Paralleelselt töötavate ja õppivate noorte seas on palgalõhe aga märgatavalt väiksem – ning üle 1200 euro palka saajate seas on 65% mehed ja 35% naised. Väiksemat, kuid siiski olulist palgalõhet teenindussektoris – toitlustuse ja majutuse sektoris kuni 11,5% – tõendavad ka statistikaameti näitajad.

„Oma andmetest näeme, et palgalõhe saadab noori töötajaid igas valdkonnas, andes endast esimest korda märku spetsialiseerumist mitte nõudvatel töökohtadel ja tulles aina selgemalt esile siis, kui noored suunduvad professionaalsematele töökohtadele,“ võtab uuringu tulemusi kokku SEB noorte klientide segmendijuht Merit Kalm.

SEB noorte uuring toimus 2020. aasta mais, selles osales 458 inimest vanuses 18 kuni 25. 2020. aasta uuring keskendub peamiselt muutustele noorte tööhõives ja karjäärides.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700