Autor: Sekretär.ee • 14. september 2020

Tööheaolu peale tuleb mõelda enne koondamisi

Praegune aasta toob paljudele ettevõtetele kaasa koondamised. Ei ole vahet, on see väike meeskond, kus koondatakse paar-kolm liiget või suur organisatsioon, kust lahkub 1000 töötajat, tegu on ikkagi emotsionaalselt keerulise ajaga nii lahkujatele, jääjatele kui ka juhtidele.
Foto: Pexels

Kui organisatsioonis tööheaolu peale mõtlema hakata alles siis, kui koondamised on ära tehtud, on rong tõenäoliselt juba läinud. Uuringud on näidanud, et koondamistega kaasnev ebakindlus võib töötajate tervisele avaldada negatiivset mõju. Inimesed muretsevad, kuidas läheb neil, kuidas kolleegidel, valitseb ebakindlus ja teadmatus. Tekib ka vastureaktsioone tehtud otsustele. Et allesjäänud töötajaskonda ja töö tulemuslikkust võimalikult hästi hoida, vajavad tuge nii töötajad kui ka erinevate tasandite juhid.

Muutuste tingimustes ei ole tavaliselt kunagi liiga palju infot. Vastupidi, uuringutest on välja tulnud, et just infopuuduse ja ebaselgusega on seotud kõige suuremad pinged. Samas tuleb olla ettevaatlik – kui kogu infomaht ühekorraga edastada, võib see osutuda töötajate jaoks liiga suureks koormaks. Parem on infot jagada teemade ja osade kaupa.

Infojagamise puhul eeldatakse sageli, et see on kommunikatsioon ülevalt alla ning töötajad peavad teadmised lihtsalt omaks võtma. Tööheaolu seisukohalt on aga oluline luua võimalused ka meeskondlikuks aruteluks, küsimuste ja vastuste vahetamiseks ning ka neljasilmavestlusteks otsese juhiga, sest igal inimesel on õigus teada, mida toovad muutused kaasa personaalselt tema jaoks. Tuleb olla valmis ka selleks, et teatud infot tuleb edastada mitu korda, sest inimesed ei suuda kõike korraga vastu võtta.

Enamik juhte tunneb ennast koondamiste olukorras halvasti ning nende ettevalmistus ja tugi on äärmiselt olulised. Juhid võivad vajada koolitusi negatiivsete sõnumite edastamisest, emotsioonidega toimetulemisest ja töötajate tööheaolu toetamisest. Nii töötajatele kui ka juhtidele võib olla vajalik psühholoogiline nõustamine.

Kui töötajad saavad otseselt juhilt tuge, töötajate omavahelised suhted on head ja enne muutuste algust on olnud positiivset energiat andvaid tegureid töös, siis on tõenäoline, et koondamistega seotud muutused ei tekita ületamatuid probleeme ja töötajad on hea töövõimega ka edaspidi. Kui aga juba enne koondamisi olid koostöös pinged, juhi toetus alluvatele nõrk ning eelnes ka stressirohke periood, siis võivad majanduslikest raskustest tulenevad muutused organisatsioonile halvimal juhul ka saatuslikuks saada.

Muutus ei lõpe sellega, kui koondamised on ära tehtud. Töö ei suju automaatselt ja iseenesest, vaid vaja on analüüsi, juhtimist ja prognoose. Tuleb olla valmis paindlikult koostöös töötajatega ümber kujundama protsesse, tegutsemisviise ja meeskondi.

Eelis on organisatsioonidel, kus töötajatel on kujunenud usaldus tööandja vastu. Sellisel juhul aktsepteerivad inimesed muutused kiiremini ning panustavad ka ise sellesse, et rasked ajad üle elada. Kasulik on ka töötajate koolitamine, kuidas oma tööheaolu ning vaimset tervist hoida.

Kui protsess on hoolikalt juhitud, siis jõutakse ühiselt ka vanast loobumise ja uue õppimise etappi. Sealt edasi on emotsionaalselt juba märksa kergem minna.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700