Autor: Kaija Salu • 23. oktoober 2020

Muudatused pensioni II sambas: mis see töötajale tähendab?

Tänavu suvel katkestas riik omapoolsed maksed töötavate inimeste II pensionisambasse. Oktoobrikuu jooksul on aga inimestel võimalik otsustada, kas jätkata oma brutopalgast 2% makse tegemist pensionifondi või mitte.
Foto: Pexels

Enne koroonakriisi algust kehtis II pensionisambasse sissemakse süsteem nii: töötava inimese brutopalgast läks 2% tema valitud pensionifondi ja riik lisas omalt poolt 4% inimese isikustatud sotsiaalmaksu arvelt. Koroonakriisi ajal otsustas valitsus aga oma sissemaksed peatada alates 1. juulist 2020 kuni 31. augustini 2021 ehk 14. järjestikuseks kuuks.

Mida peab töötaja tegema?

Töötajatel on nüüd õigus otsustada oktoobrikuu jooksul, kas nad jätkavad oma kaheprotsendiliste sissemaksetega brutopalgast nagu seni või peatavad sissemaksed üheksaks järjestikuseks kuuks ehk 1. detsembrist 2020 kuni 31. augustini 2021.

Kui töötaja soovib sissemakseid jätkata, ei pea ta midagi tegema. Kõik jätkub endist viisi ja tema brutopalgalt peetakse kinni 2% tema valitud II samba pensionifondi.

Kui töötajal on soov oma sissemaksed ajutiselt peatada, siis peab ta esitama sissemaksete ajutise katkestamise avalduse kas Pensionikeskuse iseteeninduses või pensionikontot haldavas pangas. Avalduse esitamise viimane päev on 31. oktoober 2020. Juba esitatud avaldust enam muuta ei saa ja avalduse esitamine maksab 65 senti.

Avalduse esitamise korral tähendab see töötajale seda, et 1. detsembrist 2020 kuni 31. augustini 2021 tema brutopalgast 2% II pensionisambasse kinni ei peeta ja see makstakse talle netopalgana välja. Järgnevalt on inimese otsustada, kas ta kasutab saadud raha igapäevaste kulutuste katteks või säästab/investeerib selle oma valitud viisil. Oma tulevase pensioni prognoositava suuruse arvutamiseks ja 2% makse peatamise mõju teadasaamiseks saab kasutada sotsiaalkindlustusameti kodulehel olevat pensionikalkulaatorit.

Maksete peatamisel puhul on erandiks aastatel 1942–1960 sündinud inimesed, kes on juba vanaduspensioni eas, kuid on endiselt tööturul aktiivsed. Nende puhul jätkab riik 4% sissemaksete tegemist. Kui aastatel 1942–1960 sündinud inimesed soovivad siiski oma sissemaksed peatada, siis on neil samuti õigus avaldus esitada. Sel juhul peatub neil detsembrist nii oma 2% sissemakse kui ka 4% riigi sissemakse.

Selle kohta, mida peab tööandja täpselt ette võtma ja mis saab edasi, loe lähemalt Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700