Autor: Triin Paavo • 30. november 2020

Kuidas tekitada tuhinat?

Selle artikli ilmumist võib pidada väiksemat sorti eksperimendi tulemuseks. Nimelt on teemaks tuhina tekitamine ja teadlikult valisin artikli kirjutamiseks hetke, kus seda tuhinat kohe üldse mitte peal ei olnud. Siit ka väike eksperiment. Kuidas tekitada tuhinat ja kas enimlevinud soovitused tõesti toimivad?

Alustame aga sellest, mis asi see tuhin – inglise keeles flow – üldse on. Tuhin on selline maagiline seisund, kus su aju töötab ülehelikiirusel, lastes sul intensiivset mõttetööd teha ilma, et sa ise seda tähelegi paneks. Mõte liigub justkui võluväel ja ülesanne saab tehtud nii, et ajataju kaob. Tuhinaseisundi tunned ära järgnevast.

- Oled täielikult haaratud oma tegemisse, oled maksimaalselt fokusseeritud ja keskendunud.

- Sind valdab teatud rahulolutunne justkui oleksid igapäevasest reaalsusest välja lõigatud – sul ei mõlgu mõtetes argised mõtte, mida õhtuks süüa teha või mida lapsele homme selga panna.

- Sind valdab sisemine selgus – sul on kindel eesmärk ja ülesanne, mis on vaja tehtud saada.

- Sa tead, et sul on olemas kõik vajalikud oskused, et eesolev ülesanne saaks edukalt tehtud.

Mihaly Csikszentmihalyi
Tuhin saab tekkida siis, kui sinu oskuste tase on võrdne sind ees ootava ülesande keerukusega.

Aga nii hea, kui selles maagilises tuhinaseisundis olla ka ei ole, on peamine küsimus selles, kuidas seda seisundit esile kutsuda. Vastuse sellele küsimusele andis läbiviidud eksperiment.

Alustuseks läksin kontorisse, kus teadsin, et saan järgnevad tunnid viibida uhkes üksinduses. Tegin endale kohvi ja hakkasin aga pihta. Artikli teema – tuhina tekitamine – oli teada ja ühtlasi olin varem otsinud erinevatest väljaannetest kõiksugu soovitusi, kuidas tuhinat tekitada ning mõned märkmed olid mul seega olemas. Eesootav ülesanne hõlmas enamiku nende meetodite katsetamist ja märkmete tegemist. Tõestus, et need meetodid toimivad, seisneb selles, et te neid ridu siin hetkel loete. Seega toon teieni 10 näpunäidet, kuidas tuhinat tekitada.

1. Vabane välistest segajatest

Esimene asi, mida tööle asudes teha, on lülitada välja arvuti kõik meeldetuletused ja märguanded. Lisaks pane telefon hääletuks klausliga lubada heliseda vaid korduvatel kõnedel. See annab mõnevõrra südamerahu, et kui kellelgi on ikka väga vaja sinuga ühendust saada, siis see ka õnnestub. Soovitus on telefon ka oma laua pealt ära panna, kuna harjumuse jõud on paraku üsna suur ja nii võib juhtuda, et kontrollid telefoni ka siis, kui see häält ei ole teinud (nagu juhtus minuga).

Kui oled kontoris, kus viibivad ka sinu kolleegid, siis anna mõista, et sind ei segataks muul juhul, kui siis, kui see on tõesti absoluutselt kriitiline. Selleks võib olla silt laua nurgal või mõni muu ühiselt kokku lepitud märguanne.

2. Vabane sisemistest segajatest

Nagu varem mainitud, iseloomustab tuhinaseisundit argiste mõtete puudumine ja sisemine rahuseisund. Kui su sisemine paanikatase on kõrge, siis sa ei suudagi oma mõtete häält vaigistada. Nipiks siinkohal on to-do-listi tegemine. Pane üksikasjalikult kirja kõik tegevused, mida sa tead, et pead täna-homme tegema ning mis ei lase sul ülesandele keskenduda. Siis ei teki sul hirmu, et unustad midagi ära ja saad rahulikult keskenduda käesolevale ülesandele.

Kui su peas on muremõte, siis küsi endalt, kas ja kuidas see praegu aitab, kui sa muretsed. Suure tõenäosusega murele mõtlemine seda iseeneslikult ei lahenda. Kui see küsimus sind ei aita, siis mõtle see muremõte enda jaoks läbi, taaskord koosta to-do-list ja pane oma mõttes (või kalendris) selle jaoks aeg – näiteks, et ma tulen selle mure lahendamise juurde tagasi täna kell 17.00. Ehk treeni oma aju keskenduma ja mõtlema soovitud asjadele, juhtides oma mõtteid ja emotsioone. Siinkohal on suureks abiks ka mediteerimine ja (vaba)kirjutamine.

Kui näiteks tunned, et sinu energiatase on madal, siis tee midagi, mis sind ergutaks – olgu need prääksuga kükid, tervislik vahepala, millegi motiveeriva lugemine või energiat tõstev telefonikõne sõbrale.

3. Tea oma bioloogilist rütmi

Mõni inimene toimib kõige efektiivsemalt varastel hommikutundidel ja on inimesi, kellele enne kella kümmet ei ole mõtet helistadagi, sest nende mõte varastel hommikutundidel lihtsalt ei tööta. Oma bioloogilise rütmi ehk tsirkadiaanrütmi tundmine annab sulle olulise eelise oma päeva planeerimiseks ja produktiivsuse suurendamiseks. Sa ei peaks ennast piitsutama mitteproduktiivse hommiku eest, kui sa oled õhtuinimene ja vastupidi. Oluline on ennast tundma õppida ja vastavalt sellele oma päev planeerida. Kui oled õhtuinimene, siis planeeri hommikusse vähem keskendumist nõudvad ülesanded ja vastupidi.

4. Kuula õiget muusikat

Üldiselt võib jagada inimesed muusika suhtes kolmeks. Ühtedel aitab keskenduda tuttava muusika kuulamine, teised eelistavad ilma sõnadeta instrumentaalmuusikat või hoopis merekohinat ning kolmandad eelistavad töötada vaikuses.

Tõenäoliselt oled kogenud, et mõnede kindlate lauludega meenuvad teatud emotsioonid. Need laulud tekitavad sinus nostalgilise tunde ja tihtilugu on esilekerkivad emotsioonid väga tugevad. Kui sul on mõni kindel laul, artist või muusikastiil, mis tekitab sinus hea emotsiooni ning see aitab kaasa keskendumisele ja tuhinaseisundi saavutamisele, siis pane see mängima.

On aga inimesi, keda sõnadega muusika häirib ja see pigem segab keskendumist. Nemad eelistavad instrumentaalmuusikat või sootuks loodushelisid (merekohin, vihmasadu). Sedapuhku on helid ühtlasemad ja kõrv ei saa haarata kinni sõnadest.

5. Lõpeta rööprähklemine

Kuigi meile võib tunduda, et rööprähklemine suurendab produktiivsust, siis tegelikkuses see nii ei ole. Inimese aju suudab keskenduda vaid ühele asjale korraga. See on tohutu ajakadu, et aju suudaks ühelt tegevuselt teisele minna ja uuesti keskenduda. Seega, kui sinu eesmärk on saavutada tuhinat, siis keskendu ainult ühele tegevusele ja tõenäosus tuhinaseisund saavutada on kordades suurem.

6. Määra aeg ja prioriteedid

Häid ajaplaneerijaid iseloomustab korras kalender. Selleks, et saavutada ülesannet täites tuhinaseisundit, peab sul olema piisavalt aega, sest paraku ei tule tuhin peale nipsust ja hetkega, vaid vajab veidi sisseelamisaega. Seega määra oma kalendrisse piisava varuga ajavahemik, kus konkreetsele ülesandele keskendud. Kui juhtub, et saad ülesandega varem valmis, on see vaid boonuseks.

Sama oluline, kui aja võtmine, on valimine, mille jaoks aega võtta. Seega määra prioriteedid. Abistavaks tööriistaks prioriteetide määramisel on kiire/oluline maatriks. Tee nimekiri kõikidest tegevustest, mida tegema pead ning paiguta nad skaaladele kiire ja oluline. Ning esmalt tee ära kiired ja olulised asjad. Kui oled enda jaoks läbi mõelnud need tegevused, mis on sinu jaoks olulised ja prioriteetsed, on ka motivatsioon nende tegemiseks juba eos suurem.

Peamine on mitte unustada võtta puhkehetki. Aju ei suuda fokusseeritult keskenduda 8 tundi järjest. Kuigi tuhinaseisundis olles ajataju kaob ja mõte liigub lenneldes, kulutab see ikkagi üsna suurel hulgal energiat. Seetõttu ei ole ka realistlik oodata, et suudame kogu aeg tuhinaseisundis viibida. See viib vaid kiire läbipõlemiseni. Seetõttu on ülioluline teha tuhinasööstude vahele pause, juua palju vett ja lasta ajul veidi puhata. Mine hetkeks õue jalutama, tee venitusharjutusi, mediteeri 5 minutit või joo teed.

7. Väljakutse ja oskuste tasakaal

Nagu Mihaly Csikszentmihalyi on öelnud, saab tuhin tekkida siis, kui sinu oskuste tase on võrdne sind ees ootava ülesande keerukusega. Kuid alati ei pruugi see nii olla. Kui sinu ees olev ülesanne on sinu jaoks liiga raske, tekitab see paraku ärevust. Ning ärevus ei aita kuidagi kaasa mõtte vabale voolamisele ja ülesandesse süvenemisele. Teisalt, kui ülesanne on liiga kerge, tekib tavaliselt üsna lihtsasti igavus ja apaatsus.

Foto: PersonaliDisain

Kui on tegemist olukorraga, kus ülesanne on liiga kerge, siis mõnikord on abi sellest, kui liigutada enda jaoks ülesande tähtaega. Väga paljud koolilõpetajad võivad seda julgelt kinnitada, et mida lähemale jõuab (näiteks lõputöö) tähtaeg, seda rohkem hakatakse pingutama ülesande täitmise nimel ja kuna lühikese aja jooksul on vaja üsna suurt jõupingutust demonstreerida, siis tekib ka tuhinaseisund justkui iseenesest. Siinkohal on taas oluline rõhutada, et tunne iseennast. Kui sinu jaoks tekitab tähtaja lähenemine pigem stressi ja takistab tuhinaseisundi tekkimist, siis tee ülesanne varakult ja rahulikult ära. Kui sind aga motiveerib tähtaja lähenemine, siis pane ülesandele lühike tähtaeg ning enda distsiplineerimiseks kommunikeeri seda vajadusel kolleegile või sõbrale.

Kui tuhina tekkimisega on raskusi põhjusel, et ülesanne tundub liiga raske, tuleks keskenduda oma oskuste arendamisele. Mõnikord võib abi olla sellest, kui põrgatada kolleegiga mõtteid ja saada protsess liikuma. Siinkohal peab paika väljend „ka elevanti süüakse üks tükk korraga”. Jaga eesolev ülesanne väikesemateks tükkideks ja alusta esimesest sammust.

8. Sisemine motivatsioon ja eesmärk

Üldiselt on tuhin lihtsam peale tulema tehes midagi, mida sa tõeliselt naudid. Elu aga ei koosne ainult meeldivatest ülesannetest. Vahel tuleb ette, et pead tegema miskit, mida ehk ei soovi teha või mis tekitab sinus kuidagimoodi negatiivseid tundeid. Sel puhul on nipiks kujutluspilt lõpptulemusest. Kujuta endale ette seda positiivset emotsiooni ja kergustunnet, kui sa oled ülesande ära teinud. Võta see tunne endale sisemiseks motivatsiooniks. Näiteks kujuta ette, kuidas paned tööpäeva lõpus arvuti kinni tundega, et sul ei jäänud midagi tähtsat tegemata ja saad õhtul kodus ennast täielikult perele pühendada.

9. Pomodoro

Pomodoro tehnika tähendab lihtsustatult seda, et sead omale taimeri helisema 25 minuti peale. Nende 25 minuti jooksul keskendud ja pühendud ülesande täitmisele täielikult ja täiskiirusel ning seejärel võid teha pausi. Kui tegemist on ülesandega, mille suure tõenäosusega saad 25 minutiga valmis, on tegemist sinu enda tekitatud ajalise survega ning see võib tihtilugu keskendumist parandada. Kui tegemist on pikema ülesandega, siis aitab Pomodoro tehnika ülesannet jupitada, et aju saaks tuhinasööstude vahel piisavalt puhata. Kui arvestad, et ülesanne võtab aega 2 tundi, siis Pomodoro tehnikat kasutades võib juhtuda, et jõuad selle tehtud näiteks 3 Pomodoroga.

Pomodoro tehnika on hea nipp ka edasilükkamise vastu võitlemisel. Tee endaga kokkulepe, et keskendud ülesande täitmisele vähemalt 25 minutit ja kui selle ajaga ülesannet tehtud ei saa (või tuhinat peale ei tule), siis võid selle kalendris järgmisesse kohta paigutada. Tõenäosus on, et tegelikkuses ei ole ülesande täitmine pooltki nii hull, kui me seda endale ette kujutame ja kui oled korra juba teemasse süvenenud, siis tekib ka motivatsioon see lõpuni teha. Energia, mille paneme asja peale mõtlemisele ja edasilükkamisele, on võrdväärne selle energiaga, mis kulub selle ärategemise peale.

10. Rituaalid

Et tuhinaseisundit esile kutsuda, võiksid sul olla teatud rituaalid, mida iga kord enne viljeled, andmaks kehale märku eesootavast seisundist. Sinu rituaalideks võivad olla kõik nimetatud nipid. Näiteks, kui sinu eelistus on tuhinaseisundis teatud muusikat kuulata, siis see on üks kindel märguanne kehale. Kui oled harjunud enne süvenemist nõudvat ülesannet endale alati teed/kohvi tegema, nutiseadmete märguanded maha keerama ja to-do-listi koostama, siis selle kõige tegemine võib sinu meele juba automaatselt tuhinaseisundisse viia. See kõik on teadliku treenimise ja harjutamise küsimus.

Pean tunnistama, et nautisin seda eksperimenti väga, kuigi neid hetki, kus mõte uitama läks ja tuhinaseisundist väljusin, oli päris mitu. Aga eks see olegi treenimise küsimus. Tajusin selgelt, et teatud tegevused töötavad minu puhul hästi ja teised vahest mitte nii väga. Siinkohal on oluline ennast tunda ning välja selgitada, mis on sinu puhul toimiv nipp ja mis mitte. Oluline on järjekindlus nende nippide praktiseerimisel.

Fakt on see, et ükski nipp ja soovitus ei aita tuhinat tekitada, kui endal tahtmine puudub, seega alustada tuleb alati sellest. Tuhina tunne on igatahes äraütlemata nauditav ja lõpptulemus on alati see, mis motiveerib.

Allikas: PersonaliDisaini blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700