Autor: Virtuaalkliinik.ee • 11. jaanuar 2021

Tööinspektsioon selgitab, mis võib oodata tööpostil ees vaktsineerimisest keeldujaid

Küsimusele, kas inimesele võib töölepingu üles öelda, kui ta keeldub ennast vaktsineerimast, saab vastata jah, teatud tingimustel.
Foto: Pexels

Sellele peab eelnema aga terve hulk tegevusi, selgitab tööinspektsioon, kajastas Äripäev.

Küsimus kerkis üles venekeelses Postimehes, kus kiirabitöötaja avaldas oma muret Tallinna Kiirabi juhi Raul Adlase töötajatele saadetud kirja pärast, kus seisis, et vaktsineerimisperioodi lõpuks selle aasta veebruaris peab kõigil töötajatel olema tõend koroonavaktsineerimise kohta. Kiirabitöötaja sõnul kinnitatakse igalt poolt, et vaktsineerimine on vabatahtlik, kas siis on seaduslik vallandada töötajad, kes vaktsiinist keelduvad, küsib ta.

TASUB TEADA

Vaktsineerimine aitab organismil ohte ära tunda.

Tööinspektsioon selgitab asja nii:

Tööandja kohustus on tagada töötajale ohutud ja tervist hoidvad töötingimused, seda ka viiruse laialdase leviku olukorras. Esmalt tuleb hinnata ära riskid, mille tulemusel vormistatakse riskianalüüs.

Riskianalüüsi tulemused vormistatakse kirjalikult ning neid tutvustatakse töötajatele. Tulemuste tutvustamisel saab tööandja selgitada ja põhjendada, miks üks või teine ohutusnõue vajalik on. Samuti saab töötaja esitada küsimusi ning teha oma ettepanekuid riskide vältimiseks või vähendamiseks. Seega – tööandjal on selgituskohustus ning töötaja saab tööandja käest küsida juurde, kui midagi jäi arusaamatuks.

Kui tööandja on jõudnud järeldusele, et teised meetmed (nt täiendavad isikukaitsevahendid, töö ümberkorraldus) ei ole piisavalt tõhusad töötajate või klientide/patsientide tervise kaitseks ning seetõttu tohivad teatud töid teha ainult vaktsineeritud töötajad, siis peab see kajastuma riskianalüüsis. Seejärel teavitab tööandja töötajat vaktsineerimise võimalusest ning jagab vajadusel lisainfot. Töötajale antakse mõistlik aeg otsuse tegemiseks.

Olukorras, kus tööandja on riske hinnanud ja leidnud, et antud töökohal saab töötada ainult vaktsineeritud töötaja, siis võib olla õiguspärane töölepingu erakorraline ülesütlemine töötajaga, kes ei ole lasknud ennast vaktsineerida.

Loe edasi Virtuaalkliinikust.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700