Autor: Greete Kaar • 10. veebruar 2021

Kuidas peab hüvitama riigipühal tehtud ületunnitöö?

Riigipühal töötamise eest peab tööandja TLS-i § 45 lg 2 kohaselt maksma töötajale kahekordset töötasu. TLS-i § 45 lg 3 lisab, et tööandja ja töötaja võivad kokku leppida, et riigipühal tehtav töö hüvitatakse vaba aja andmisega.
Foto: Pexels

Kui töötajale hüvitatakse riigipühal töötamine vaba ajaga, tehakse seda analoogselt ületunnitöö vaba aja hüvitamisega. Ehk töötaja saab riigipühal töötamise eest ühekordse töötasu ning vaba aja eest samuti ühekordse töötasu.

Seadusest lähtuvalt saab öelda, et kui TLS eeldab, et ületunnitöö hüvitatakse vaba ajaga, siis riigipühal töötamise eest eeldatakse kahekordse töötasu maksmist. Üksnes kokkuleppel töötajaga võib riigipühal töötamist hüvitada vaba ajaga ning ületunnitööd hüvitada 1,5-kordse töötasuga.

Kui töötaja teeb tööd selliselt, et TLS kohustab tööandjat maksma töötamise eest täiendavat töötasu (nt töötamine riigipühal või ööajal või ületunnitöö tegemine), siis kehtib põhimõte, mille kohaselt baastasu topelt ei arvestata. See tähendab, et töötajale ei arvestata lepingus kokku lepitud töötasu topelt.

Näited

Töötaja töötab tavapärase tööajaga (E–R 8 tundi päevas) ning saab kuutasu 1000 eurot. Augustis töötas töötaja 20 tööpäeva ehk 160 töötundi. Töötaja tööpäevatasu on 50 eurot (1000 eurot jagatud 20 tööpäevaga). Töötaja töötas riigipühal, 20. augustil, 8 tundi. Seega tegi töötaja riigipühal tööd 8 tundi, mis omakorda on ületunnitöö.

Esimene võimalus

Töötajale hüvitatakse nii riigipühal töötamine kui ka ületunnitöö rahas. Vastavalt TLS-i § 44 lg-le 7 tuleb ületunnitöö eest maksta 1,5-kordset töötasu ning TLS-i § 45 lg 2 kohaselt riigipühal töötamise eest kahekordset töötasu. Sel juhul arvestatakse baastasu ainult üks kord ehk töötajale tuleb 8 tundi hüvitada 2,5-kordse töötasuga (kahekordne töötasu riigipühal töötamise eest ning 0,5-kordne töötasu ületunnitöö eest). Seega peab töötaja saama normtundide eest 1000 €, lisaks riigipühal tehtud ületundide eest 2,5-kordne töötasu 125 eurot (50 eurot × 2,5). Kokku saab töötaja toodud näite puhul töötasu 1125 eurot.

Teine võimalus

Töötajale hüvitatakse riigipühal töötamine rahas, kuid ületunnitöö hüvitatakse vaba ajaga. Tuleb arvestada sellega, et baastasu topelt ei arvestata. Seega saab töötaja sel juhul normtundide eest 1000 eurot ning riigipühal ületunnitöö eest kahekordse tasu (kahekordne töötasu riigipühal töötamise eest, mille hulka on juba arvestatud ühekordne töötasu ületunnitöö eest) ehk 100 eurot (50 eurot × 2). Lisaks saab töötaja 8 tunni eest vaba aega, kuid vaba aja töötasu sisaldub juba töötaja kuutasus, kuivõrd tööaja kasutab vaba aega normtundide arvelt. Kokku saab töötaja toodud näite puhul töötasu 1100 eurot ning lisaks 8 tunni ulatuses vaba aega.

Loe edasi Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700