Autor: Sekretär.ee • 23. veebruar 2021

Tööaja lühendamine enne rahvuspüha ja riigipühi ning selle kehtimine kaugtööl

Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnev tööpäev on lühendatud kolme tunni võrra. Tööandja peab lühendama nimetatud rahvuspühale või riigipühadele vahetult eelnevat tööpäeva. Pühale eelnev tööpäev on päev, mis on enne püha. Näiteks kui töövahetus lõpeb reedel ja riigipüha on esmaspäeval, siis tööandja ei ole kohustatud reedest päeva kolme tunni võrra lühendama.
Foto: Unsplash

Kui töö iseloomust tulenevalt on tööandjal siiski vaja, et töötaja töötaks tavapärase arvu tunde, on seda võimalik teha poolte kokkuleppel. Sellisel juhul tuleks viidatud kolme tundi vaadelda ületunnitööna ja tasustada vastavalt kas vaba aja andmise või rahalise hüvitusega.

Juhul kui tööandja on töötajale töögraafiku juba avaldanud, milles on Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnev tööpäev jäänud kolme tunni võrra lühendamata ning töötajal ei olnud selle vastu midagi, siis võib seda lugeda töötaja nõusolekuks tööpäeva lühendamata jätmiseks. Tööpäeva lühendamata jätmine ei pruugi summeeritud tööaja korral tekitada ületunnitööd, sest ületunnitöö selgub arvestusperioodi lõpus.

Kas lühendatud tööpäev kehtib ka kaugtöö tegijale?

IT ettevõttes, kus kõik töötajad teevad kodust koroonapandeemia tõttu kaugtööd, töötav lugeja tõdeb, et tööaeg jääb neil tavaliselt kella 8 ja 17 vahele. Nende ülemus saatis meeskonnale koosolekukutse 23. veebruariks kella 15.30ks. Lugeja juhtis tema tähelepanu asjaolule, et 23. veebruar on lühendatud tööpäev ning nad peaksid koosoleku päevaplaanis ettepoole tooma. Ülemus vastas lugeja märkusele, et kuna kõik on kaugtööl, siis lühendatud tööpäeva neile kohaldama ei pea, sest nad on nagunii kodus. Kas lühendatud tööpäev kehtib ikkagi kõigile töötajatele, ka neile, kes on kaugtööl?

Lugejale vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Sandra Kuus: tööpäevi lühendatakse uusaasta, Eesti Vabariigi aastapäeva, võidupüha ja jõululaupäeva eel. Nii ongi selle nädala teisipäev ehk 23. veebruar lühendatud tööpäev. Kui töötaja on 23. veebruaril tööl, tuleb tööaega kolme tunni võrra lühendada.

Tööpäeva tuleb lühendada kõigil töötajatel, ka neil, kes on kaugtööl. Tööpäeva saab lühendamata jätta ainult poolte kokkuleppel, st nii töötaja kui ka tööandja peavad olema sellega nõus. Tööandja peaks sellisel juhul hüvitama ka võimaliku ületunnitöö kas tasustatud vaba ajaga või kokkuleppel rahas 1,5 kordselt. Soovitame Teil tööandjale selgelt vastata, kas olete nõus, et tööpäeva ei lühendata, sest ühepoolselt tööandja seda otsustada ei saa.

Kaugtööl kehtivad tavalised töö- ja puhkeaja piirangud, töötaja võib kasutada tööajal puhkepause ning tööandja peab pidama tööaja arvestust.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700