Autor: Sekretär.ee • 22. aprill 2021

9 nõuannet, mida teha, kui pead ajutiselt töölt eemale jääma

Inimeste elutempo on läinud aastatega aina kiiremaks ja oleme harjunud ühe päeva jooksul jõudma tööle, kooli, trenni, tegeleda hobide ja perega ning vahepeal ka viisakusest magada. Kui aga tuleb kohustuslikus korras panna kõik järsku pausile, tundub see täiesti uskumatu väljakutsena. Kuidas siis võtta sundpuhkusest viimast?
Foto: Pexels

Toome sinuni üheksa nõuannett, millega võiksid „sundpuhkuse” ajal oma aega sisustada.

Võta lõpuks aega enda jaoks

Millal oli Sul viimati võimalus tegeleda ainult enda mõtete ja unistustega? Võib-olla on Sul isegi soovid ja unistused kuskil märkmiku serval kirjas, kuid mida pole, on konkreetsem plaan nende saavutamiseks. Kuna praegu ei ole Sul kuhugile kiiret ja ükski asi ei vaja viivitamatut tegemist, on hea aeg istuda iseendaga maha ja pidada väike üks-ühele koosolek.

Hari ennast

Internet on pungil täis suurepäraseid podcaste, veebinare, tasuta koolitusi ja kasulikke raamatuid. Mõtle, mis valdkond või teema Sind huvitab, võta mugavamalt istet ja luba maailmas tunnustatud inimeste tarkusel ekraani vahendusel Sinuni jõuda. Lisaks on Sul väga hea võimalus lihvida või õppida selgeks mõni täiesti uus oskus, mida saad hiljem ka CV-sse lisada.

Võta ette suurpuhastus

Olgem ausad, koristamine ei ole paljude jaoks just kõige lemmikum tegevus. Samas on veidi teadlikuma planeerimise abil võimalik teha imesid. Kas Sinu kapp on uppunud asjadesse, mida kannad üliharva? Sorteeri need ja anna hoogu taaskasutusele. Või ehk oled ammu mõelnud, mis takistab köögikapil normaalselt sulgumast? Ehk oled hoopis viimastel päevadel kuulutanud tagaotsitavaks lapse lemmikmänguasja - nüüd on aeg see üles otsida! Korrastades ümbruse, korrastad ka oma mõtteid.

Tee korda oma arvuti või telefon

Olgem ausad, millal Sa viimati enda kõiki pildistatud, filmitud, kirjutatud või alla laetud asju arvutis ja telefonis sorteerisid? Kui mitut äppi sa tegelikult kasutad ja kas kõik need ajapikku ekraanile kogunenud mängud pakuvad ikka veel mängurõõmu või võtavad lihtsalt ruumi? Nii nagu tasub teha suurpuhastus kodus, nii tasub ka virtuaalne “kodu” korras hoida.

Tegele oma karjääriga

Kas oled rahul sellega, mis seisus Sa praegu tööalaselt oled? Kas saad enda jaoks sobivat palka, tunned ennast konkurentsivõimelisena ja tead, et soovi korral saad kergesti töökohta vahetada? Neid küsimusi tasub endalt ikka aeg-ajalt küsida, et saada aru, kuidas siis asi tegelikult on. Samuti on oluline panna kirja, mis vajaks muutmist ja kuidas saaksid jõuda sinna, kuhu tegelikult teel oled.

Kindlasti otsi üles oma CV ja vaata, kas seal on kirjas ikka kõige värskemad andmed või oled unustanud seda vahepeal ajakohastada. Kui Sul on juba elulookirjeldus CV Keskuse portaalis olemas, saad uuendusi teha kohe mugavalt siin.

Samuti tasub mõelda, kas tegeled tööalaselt sellega, mis Sul silma särama paneb. Võib-olla oled palju õnnelikum, kui saad katsetada kodus uusi retsepte, pälvid kiitusi taaskord imeliselt kootud sokkide eest või naudid kogu hingest, kui mõni Sinu vabatahtlikult juhitud üritus saab suurepäraselt tehtud.

Kaardista oma anded ja mõtle, ehk saaksid nende abil lisatööd teha, millest ühel hetkel kasvab välja Sinu põhitöö.

Pühenda aega perele

Tehnoloogia areng võimaldab meil ükskõik mis ajal tõsta telefonitoru või lülitada sisse arvuti ning suhelda oma sadade, vahel ka tuhandete kilomeetrite kaugusel elavate sugulastega. Võta Sinagi endale eesmärgiks helistada täna mõnele perekonnaliikmele, keda Sa pole ammu näinud ning jaga temaga viimaseid uudiseid, lähiajal tehtud pilte ja tuleta meelde ühiseid seiku.

Tee trenni

Võib-olla oled harjunud iga nädal korralikult spordiklubis käima või vastupidi pole siiani suutnud leida vaba hetke, et enda keha päeva jooksul turgutada. On, kuidas on, endaga tegelemine tugevdab tervist, parandab vastupidavust ja teeb tuju rõõmsamaks. Seega kui ilm vähegi lubab, siis mine tee üks mõnus jalutuskäik looduses või jookse paar tiiru metsa vahel. Kui välja minna ei saa või ei taha, otsi mõni videotreening, pane matt põrandale ja aeg iseendale võib alata.

Korralda kinoseanss

Oled filmifänn? Otsi nüüd kõik vaatamist ootavad filmid välja, pane popcorn potis prõksuma, tee olemine mugavaks, kustuta tuled ja vii ennast kurssi filmimaailma saavutustega. Miks mitte alustada lausa Oscareid võitnud filmidega – seal on palju väärt teoseid, mida vaadata.

Pühi tolm lauamängudelt

Lauamängude mängimine on suurepärane viis lahutada meelt ja veeta kvaliteetaega oma pere ja sõpradega. Miks mitte võtta ette näiteks vana-hea Alias või õppida üksteist veelgi paremini tundma mõne küsimustele põhineva mänguga. Kui oled aga kodus üksi, ära heida meelt, Sinu mängukaaslased on vaid ühe videokõne kaugusel.

Allikas: CVkeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700