Autor: Sekretär.ee • 5. mai 2021

Lugeja küsib: kas võin vanemahüvitise saamise ajal tööle minna?

Lugeja küsib: olen väikese lapsega kodus lapsehoolduspuhkusel, aga sooviksin osaliselt siiski edasi töötada. Minu tööandja sõnul peaksin tööle tagasi minemise puhul lapsehoolduspuhkuse katkestama. Samas olen kuulnud, et inimesed töötavad ka emapuhkuse ajal. Kuidas tegelikult õige on?
Foto: Pexels

Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja Kaire Saarepi sõnul võib lapsevanem vanemahüvitise saamise ajal küll töötada, ent silmas tuleb pidada mõningaid asjaolusid. Esmalt näiteks seda, et vanemahüvitise eesmärk on tagada asendussissetulek vanemale, kes lapse kasvatamise tõttu töölt eemal viibib või kes kõige rohkem lapse eest igapäevaselt hoolitseb.

Kui töötaja saab vanemahüvitist ning soovib samas lapse kõrvalt tööd teha, siis on oluline teada, et lapsehoolduspuhkuse ajal ei saa töötada samas ettevõttes, kust puhkusele jäite. Tööd võib teha teistes ettevõtetes või osutada teenust võaõigusliku lepingu (käsundus- või töövõtulepingu) alusel nii samale ettevõttele, kust puhkust kasutatakse kui ka teistele ettevõtetele. Teenuse osutamisel tuleb tähele panna seda, et lepingu sisu ja täidetavad ülesanded vastaksid teenuse osutamisele ning tegemist ei oleks varjatud töösuhtega.

Kui töötaja soovib siiski oma vana tööandja juurde naasta, peab ta katkestama lapsehoolduspuhkuse. Kui töötaja ja tööandja jõuavad näiteks omavahel kokkuleppele, et töötaja töötab osalise ajaga, siis peavad nad vormistama selle kokkuleppe tähtajalise töölepingu muudatusena. Nii võib töötaja samal ajal saada edasi ka vanemahüvitist, aga seda välja arvatud juhul kui lapsehoolduspuhkust kasutab teine lapsevanem, sest sel juhul saab tema vanemahüvitist.

Kui lapsevanem töötab osaliselt lapse kõrvalt, siis vähendatakse tema vanemahüvitist juhul kui saadav töötasu ulatub pooleni hüvitise ülempiirist. See tähendab seda, et töist tulu võib teenida kuni 1,5-kordse keskmise palga (mis 2021. aastal on 1910,77 eurot) suuruses ilma, et vanemahüvitist vähendataks. Vanemahüvitise saajale säilib alati vanemahüvitise määr, mis on 2021. aastal 584 eurot. Lisainfot vanemahüvitise suuruse arvutamisel leiad SIIT.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700