Autor: Sekretär.ee • 12. juuli 2021

Kui kõrge temperatuuriga töökohal võib töötaja töötada?

Praeguste kuumade ilmadega on aina rohkem kõne alla tulnud teema - milliste temperatuurideni tohib üldse siseruumis tööd teha?
Foto: Pexels

Töötervishoiu- ja ohutuse seaduse § 6 lõige 4 kohaselt peab õhutemperatuur ja –niiskus ning õhu liikumise kiirus olema tööülesande täitmiseks sobiv. Samuti tuleb tagada töökohtade varustatus värske õhuga. Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi.

Tööinspektsiooni brošüüri “Töötervishoid ja tööohutus kaubanduses, toitlustuses ja majutuses” alusel on soovituslikud temperatuurivahemikud lähtuvalt töö laadist järgmised:

-töödel, mida tehakse istudes ja mis ei nõua füüsilist pingutust, 20–25 °C;

-töödel, mida tehakse istudes või seistes ehk mis on seotud käimisega ning millega kaasneb mõningane füüsiline pingutus, 19–24 °C;

-töödel, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 1 kg) toodete või esemete teisaldamisega seistes või istudes ja mis nõuavad teatud füüsilist pingutust, 17–23 °C;

-töödel, mida tehakse seistes, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 10 kg) raskuste kandmisega ning millega kaasneb mõõdukas füüsiline pingutus, 16–22 °C;

-töödel, mis on seotud pideva liikumisega, suuremate (üle 10 kg) raskuste teisaldamise ja kandmisega ning mis nõuavad suurt füüsilist pingutust, 15–20 °C;

Brošüüri andmetel tuginedes tunnevad inimesed ennast mugavalt, kui õhu suhteline niiskus on 40-70%. Köetavates ruumides võib niiskuse tase langeda 15-20%-ni, mis kutsub esile naha ja limaskestade kuivustunnet ning ninakinnisust. Naha ja hingamisteede limaskestade kuivamine nõrgestab limaskesta vastupanuvõimet mikroobidele.

Kasulikku teavet bürootöö kohta leiad Juhiabi teabevarast.

Loe lähemalt siit.

Kuidas ennetada ebasobivas keskkonnas töötamisel tekkivaid probleeme?

-Kui töötaja peab töötama jahedas või külmas (külmkambrid, külmletid), tuleb talle väljastada sobiv tööriietus, mille valikul peab lähtuma töötamiskoha temperatuurist ning töö laadist (näiteks kas on tegemist raske füüsilise tööga või mitte).

-Kui töötaja peab tegema rasket füüsilist tööd (näiteks raskuste käsitsi teisaldamine), peab tööriietus olema õhku läbilaskev, et töötaja ei hakkaks higistama.

-Kui töötaja peab töökohustuste tõttu pidevalt liikuma ruumide vahel, mille temperatuur erineb suuresti, tuleb tööriietuse valik läbi mõelda, et töötajal ei oleks külm ega palav (näiteks kasutada vesti).

-Külmas töötamise puhul võiks abiks olla töötajate tööülesannete vahetamine, näiteks töötab töötaja pool päeva külmletis ning pärast seda kassas.

-Tõmbetuule korral (näiteks kauplustes, kus kassapidajate töökohad on välisuste läheduses ning iga kliendi sisenemisel ja väljumisel tekib tõmbetuul, mis on eriti suur) on soovituslik ehitada töötaja selja taha piisava kõrguse ja suurusega sein, mis ei lase tõmbetuulel talle peale puhuda.

-Samuti peab olema sobiv temperatuur ka olmeruumides. See on seotud töökoha temperatuuriga, näiteks töötajad, kes töötavad külmas, peavad saama puhkeruumis sooja.

-Töötajad, kes töötavad kuumas, peavad saama puhata jahedamas puhkeruumis.

-Kuumas töötamisel ei tohi puhkeruum olla liiga külm, et ei tekiks külmetumisohtu.

-Kuumas töötamisel võiks töötajatel olla kättesaadav mineraalvesi, kuna higistamisega kaotab inimene peale vee ka soolasid ning mineraalvee joomine aitab organismil kiiremini taastuda.

Allikad: tööinspektsiooni kodulehekülg, Riigi Teataja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700