Autor: Piret Kaljula • 25. august 2021

Kas korteriühistu peab riskianalüüsi esitama?

Lugeja küsib: Arutasime naabermaja korteriühistu juhatajaga riskianalüüsi esitamist Tööinspektsioonile. Meie ühistus ei maksta kellelegi palka, ostame teenust sisse koristusfirmast. Naabermaja on aga koristaja tööle võtnud. Kas me mõlemad peame riskianalüüsi esitama?
Foto: Unsplash

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Küsimuses on toodud kaks erinevat olukorda – ühel juhul on korteriühistus tööl töötaja, teisel juhul on tegemist teenuse sisseostmisega.

Korteriühistu, kus koristusteenust ostetakse teenuseosutajalt sisse, ei pea koristaja töö kohta töökeskkonna riskianalüüsi läbi viima. Seda teeb ettevõte, kus koristaja töötab.

Teine korteriühistu, kus töötab töölepinguga koristaja peab tööandjana täitma kõiki kohustusi, sh viima läbi töökeskkonna riskianalüüsi. Riskianalüüs tuleb teha selleks, et selgitada välja riskid, mis võivad töökeskkonnas ja töös ette tulla. Riskid tuleb välja selgitada selleks, et saaks kasutusele võtta meetmed tervisekahjustuste vältimiseks või vähendamiseks.

Kui korteriühistul pole riskianalüüsi läbi viidud, saab selle teha Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas iseteenindus.ti.ee riskianalüüsi töövahendi abil. Ettevõtte tegevuse tüübiks valige „Korteriühistud, elamuühistud, hooneühistud“. Selle tegevusala alla on koondatud ohud, mis peamiselt korteriühistutes esinevad ning abinõud võimalike tervisekahustuste vältimiseks või vähendamiseks. Samuti on võimalik ise sisestada juurde ohte ning ka abinõusid. Riskianalüüsi töövahendi kohta leiad rohkem infot siit.

Allikas: tööelu.ee

Loe lisaks: Olulised muudatused: haigushüvitis, toetused ja töökeskkonna riskianalüüs

LINK

Loe lisaks: Kas Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonda sisestatud riskianalüüs on teistele nähtav?

LINK

Loe lisaks: Kas said kirja töökeskkonna riskianalüüsi esitamise kohta?

LINK

Loe lisaks: Kas osaühingu juhatuse liige ja oma ettevõtte ainus töötaja peavad esitama töökeskkonna riskianalüüsi?

LINK

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700