Autor: Sandra Kuus • 10. detsember 2021

Miks peab tööandja töötajat ametisse sobimatuks, kui ta ei vaktsineeri?

Ühes ettevõttes viis tööandja läbi töökeskkonna riskianalüüsi ning leidis, et Leila (nimi muudetud - toim.) töökohal on vajalik vaktsineerimine COVID-19 vastu. Leila otsustas end mitte vaktsineerida ning tööandja esitas talle kirjaliku ülesütlemisavalduse, kus on kirjas, et ta pole enam töökohale sobiv. Leila on selles ettevõttes töötanud 20 aastat ning ei mõista, kuidas saab tööandja teda pärast nii pikalt kestnud töösuhet nimetada töökohale mittesobivaks. Kas sellisel viisil töösuhte lõpetamisega kaasneb ka hüvitis Töötukassast?
Foto: Unsplash

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Sandra Kuus selgitab, et kui tööandja on hinnanud töökeskkonna riske, võtnud kasutusele kõik muud meetmed riskide maandamiseks ja ikkagi on leidnud, et sel töökohal saab töötada vaid vaktsineeritud töötaja, võib olla õiguspärane töölepingu erakorraline ülesütlemine töölepingu seaduse (TLS) § 88 lg 1 p 2 alusel töötajaga, kes ei ole vaktsineeritud. Kui töökohale sätestatakse riskianalüüsiga uued nõuded ehk vaktsineeritus, ei sobi vaktsineerimata töötaja enam sel töökohal töötama, olenemata tema tööstaažist.

Kui töösuhe lõppeb TLS § 88 lg 1 p 2 alusel ehk töökohale sobimatuse tõttu, annab see töötajale õiguse taotleda töötuskindlushüvitist. Kui töösuhe lõppeks TLS § 88 lg 1 punktide 3-8 alusel ehk töötaja süülise käitumise tõttu, siis töötaja töötuskindlustushüvitist taotleda ei saaks.

Lõpliku hinnangu, kas töölepingu ülesütlemine on seadusega kooskõlas, saab anda töövaidlusorgan (töövaidluskomisjon või kohus). Erakorralise ülesütlemise vaidlustamiseks tuleb esitada avaldus töövaidluskomisjoni või hagi kohtusse 30 kalendripäeva jooksul alates ülesütlemisavalduse saamisest.

Kui töövaidlusorgan leiab, et tööandja on töölepingu õigusvastaselt üles öelnud, on töötajal TLS § 109 lg 1 kohaselt võimalik nõuda hüvitist kuni töötaja kolme kuu keskmise töötasu ulatuses. Kohus või töövaidluskomisjon võib hüvitise suurust muuta, arvestades töölepingu ülesütlemise asjaolusid ja mõlema poole huve.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700