Autor: Rein Reisberg, tööinspektsioon • 23. mai 2023

Kas suvepäevadel juhtunud õnnetus on tööõnnetus?

Õigusaktides ei ole ühest vastust küsimusele, kas suvepäevadel juhtunud õnnetus on tööõnnetus. Püüame siiski mingi selgituse leida.
Tööõnnetus on õnnetus, mis juhtus täites tööandja antud ülesannet. Foto: Pixabay.

Õnnetusjuhtumi uurimise käigus tuleb tööandjal võtta otsustades, kas tervisekahjustus on saadud tööõnnetuse tagajärjel, aluseks töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 22 lõige 1. Selle kohaselt on tööõnnetus töötaja tervisekahjustus või surm, mis toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal. Tööõnnetusena ei käsitata tervisekahjustust või surma, mis toimus loetletud juhtudel, kuid mis ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga.

Seega on tööõnnetusega tegu, kui õnnetus on põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga ja juhtub ajal, mil töötaja:

* täitis tööandja antud tööülesannet;

* tegi muud tööd tööandja loal;

* tegutses tööandja huvides;

* viibis vaheajal, mis arvatakse tööaja hulka.

Kui õnnetus juhtub ajal, mil töötaja oli kohustatud osa võtma ettenähtud üritustest, on eeldatavasti tegu tööõnnetusega, sest õnnetus juhtus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtava töö tegemisel.

Tööõnnetuseks saab kvalifitseerida ka muul tööandja huvides tegutsemise ajal toimunud õnnetusjuhtumit. Tööandja huvides tegutsemise määratlemisel ei saa kitsalt lähtuda tööülesannete täitmise asjaolust. Tegu on erialusega ja see ei pruugi olla otseses majandustegevuses osalemine või otseselt seotud tööülesannete täitmise faktiga.

Kui suvepäevade ajakava osaks on koolitus või on ette nähtud aeg, et arutada koos töötajatega või tutvustada neile ettevõtte arengukava ja sel ajal juhtub õnnetus, on tegu tööõnnetusega.

Tööõnnetuseks võib õnnetust pidada näiteks ka siis, kui suvepäevade kavas on ettevõtte valdkonnajuhtide omavahel võistlemine ja vabatahtlik osavõtt võistlemisest on küsitav. Kui aga töötaja osales pärast päeva kohustuslikku osa vabatahtlikult meelelahutuslikes üritustes, ei saa juhtunud õnnetust pidada tööõnnetuseks. Näiteks ei peeta tööõnnetuseks jala väänamist, mis toimus võrkpalli mängides ning võrkpalli mängimise initsiatiiv tuli suvepäevadel osalejatelt endilt, mitte suvepäevade korraldajatelt.

Kui aga suvepäevade kavas on kirjas, et kella seitsmest kuni üheksani toimub osakondade vahel võrkpallivõistlus, kuhu iga osakond peab oma esinduse välja panema, on tegu tööandja huvides tegutsemisega. Sel juhul nende töötajate puhul, kes võistlusel osalevad, ei ole tegu vabatahtliku osalemisega, hoolimata sellest, et nad ise otsustasid, et on nõus võistlusel osalema. Vabatahtlik osalemine ei ole päris vabatahtlik, kui tööandja huvi on, et võistlusel osaleks töötajaid igast osakonnast. Seetõttu on sellel võistlusel juhtunud õnnetus tööõnnetus, sest töötaja tegutses tööandja huvides.

Kui tööandja on korraldanud suvepäevad kohas, mille lähedal on seiklusrada, kuid selle kasutamine ei ole vajalik näiteks struktuuriüksuse esindamiseks, ei peeta selle käigus toimunud õnnetust tööõnnetuseks.

Kui õnnetus toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl või muul tööandja huvides tegutsemise ajal, loetakse see tööõnnetuseks sõltumata sellest, kas see toimus töötajale kehtestatud tööajal või mitte.

Artikkel on ilmund teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700