Autor: Maria Baydar • 3. oktoober 2023

Mis on varjud kollektiivis ja kuidas need ettevõtte kasuks tööle panna?

Coach ja koolitaja Maria Baydar kirjeldab, et psüühika varjukülg on teadvusse peidetud hirmud, traumad, läbielamised, hinnangud, kriitika, sõltuvused, pahed, ihad, fetišid – kõik see, mida inimene eitab, alla surub, ignoreerib.
Foto: Pexels.

Psüühika varjukülje mõiste töötas esimesena välja Šveitsi psühhiaater ja analüütilise psühholoogia rajaja Carl Jung, kes 1945. aastal andis oma raamatus eriti selge definitsiooni psüühika varju mõistest – vari on see, mis inimene ei soovi olla.

Ebameeldiv käitumine kollektiivis, põhjustatud allasurutud tunnetest

Igal inimesel on vari. Me põlgame seda osa iseendast, sest elu õpetab meid hindama, näitama, armastama vaid head ja ilusat osa endast, vastasel juhul oleme grupist väljatõrjutud ja alaväärsed. Kuna me kardame kogeda eemaletõukamisest tulenevat valu, oleme harjunud oma varju alla suruma ja eitama. Kahjuks, mida suurem on vastupanu, seda suurema jõu meie vari omandab ja hakkab end näitama olukordades, kus me seda kõige vähem tahame ja ootame.

Mida rohkem on vari allasurutud, seda rohkem see kontrollib inimese käitumist. Sageli on kellegi ebameeldiva käitumise taga just valu ja allasurutud tunded, mis võiksid leida lahenduse mõistmise, empaatia ja tähelepanu kaudu.

Varju avaldumine kollektiivis

Peamised punktid, kuidas võib varjupool avalduda kollektiivis töötades

Konfliktid ja rivaalitsemine tööl – sisemaailma varjud võivad põhjustada konflikte ja rivaalitsemist töötajate vahel, kuna inimesed võivad oma varjatud hirme, viha ja paaniliselt ihatud ambitsioone teistele projitseerida. See võib viia kollektiivisiseste "kampade" või eraldunud rühmade tekkimiseni ja koguni töötajate omavahelise võistluse intensiivistumiseni.

Passiiv-agressiivne käitumine – töötajad võivad oma pettumusi ja negatiivseid tundeid väljendada passiiv-agressiivselt, näiteks ignoreerides juhiseid, tekitades tööseisakuid või levitades kuulujutte.

Sabotaaž – varjukülgede avaldumine, näiteks kadedus, alaväärsustunne, huvide konflikt, väärtuskonfliktid, läbipõlemine ja pingeseisundid, võivad põhjustada olukordi, kus töötajad teadlikult kahjustavad ettevõtte huve, näiteks lekitades konfidentsiaalset teavet, et kahjustada teisi või ettevõtet ennast.

Vastutuse vältimine – ebakindlus on üks sagedasemaid tundeid inimese varjuküljes. Töötajad võivad reageerida varjatud hirmudele ja ebakindlusele, vältida vastutust või olla passiivsed otsuste tegemisel. See võib põhjustada otsustusprotsesside ja tööülesannete edasilükkumist.

Sõltuvuskäitumine – pinge, stress ja läbipõlemine on tänapäeva maailmas normaalne nähtus kollektiivides. Töötajad võivad sattuda sõltuvuskäitumisse, nagu liigne alkoholi või narkootikumide tarbimine, et toime tulla stressi ja ärevusega, mis on seotud nende varjatud hirmude, koduse tausta ja varjukülje programmidega.

Vastupanu tundmatuse ees – hirm on suurim takistus edus ja saavutustes. Kuna ka hirm on varjuküljes peituv omadus, mängib see suurt rolli ettevõtte tulemuste ja edu saavutamisel. Tihti on vaja teha muudatusi ja astuda mugavustsoonist välja, kuid paljude töötajate jaoks pole muutused turvalised, kuna nad kardavad tulevikku ja uusi väljakutseid.

Varjatud diskrimineerimine – varjuküljes peituv mõjutab tugevalt suhtumist kolleegidesse. Näiteks eri rasside, soo, vanuse, orientatsiooni või muude mitmekesisuse aspektidega seotud teemade suhtes, mis võib viia diskrimineeriva käitumise ja konfliktideni.

Igal kollektiivil ja grupil on kollektiivne vari, mis moodustub liikmete allasurutud tunnetest ja nende omavahelisest põrkumisest. Selleks, et töötulemused oleksid edukamad ja koostöö sujuks rõõmsalt, on igale ettevõttele oluline teadvustada oma kollektiivi varju erijooni. Varjuküljed näitavad end kõikides sellistes olukordades, kus tekib lahkarvamus, ärritumine või vastupanu. Kui miski lööb emotsionaalselt kõikuma, on juba põhjust otsida varjukülge ja selle sügavamaid põhjuseid.

Kolm näpunäidet meeskonna varju avastamiseks

• Regulaarsed anonüümsed tagasisideküsitlused.

• Avalik arutelu koos kollektiiviga – võimalus väljendada kõike, mis hingel. Siinkohal on oluline juhi eeskuju, esimene samm maskide maha võtmisel ja usaldus loomine.

• Meeskonnaüritused tiimi lähendamiseks, aga ka varju avastamiseks koos neutraalse coach’iga väljast poolt maja

Varjude kasulikuks muutmine

Varjukülgede avastamine ja teadvustamine võib kaasa tuua täiesti uute ettevõtte ja meeskonna ressursside avastamise, mis konflikti keskel tundusid võimatud. „Töö kollektiivse varjuga toob suure kingituse nii eraisiku tasandil – tiimis on õnnelikumad, tasakaalukamad ja rahulolevamad inimesed –, aga ka ettevõtte tasandil paremate tulemuste, uute innovatiivsete strateegiate ja seeläbi konkurentsieelise näol,“ selgitab naine.

Varjuga töö on üks ainulaadne võimalus, kuidas tagada harmooniline ja tugev tiim, kes töötab üksmeelselt ja motiveeritult ühiste eesmärkide nimel, teineteist tunnustades ja toetades.

Näpunäiteid, kuidas vari enda jaoks kasulikuks pöörata

• Töötajate ja meeskondade coaching – üks parimaid viise meeskonna potentsiaali välja tuua. Tiimi tuleb abistama neutraalne osapool, kelle värske pilk ja asjatundlik lähenemine aitavad praktiliste harjutuste kaudu jõuda mängu muutvate taipamiste ja läbimurreteni. Väga keeruline on seda teha juhil endal, seega coach’i sissetoomine on asendamatult võimas lahendus.

Toeta innovatsiooni – loo innovaatilisteks ideedeks sobiv keskkond, kus töötajatel on võimalus eksperimenteerida uute ideedega ja väljendada oma loovust. Vaid loovuse julge väljendamise kaudu on võimalik valla päästa töötajate päris potentsiaal. Julgusta neid jagama uuenduslikke lahendusi ja parendusettepanekuid.

Varjatud talentide leidmine – korralda personaalseid intervjuusid, et tuvastada töötajate varjatud talente, tugevusi ja oskusi nende mõttemaailma ja eluvaateid uurides. Küsi nende arvamust selle kohta ja mõelge koos, kuidas neid oskusi saaks kasutada organisatsiooni eeliseks. Kui toetada inimeste tugevuste arendamist ja hoida fookust just sellel, kukub nii mõnigi puudus maha ja ettevõte kasvab jõudsalt, sest inimene saab teha seda, milles ta on tõeliselt hea, mis tuleb tal välja loomulikult ja rõõmuga.

Statistika ja analüüs – analüüsi statistikat ja töötulemusi, et tuvastada alad, kus ressursid jäävad kasutamata. Otsi avaramaid võimalusi investeerimaks aega ja tähelepanu oma ettevõtte kõige olulisemasse varasse – kollektiivi.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700