Autor: Personaliuudised.ee • 28. november 2023

Uus trend: Kommi asemel jõulupakki hoopis kinkekaart tervisekontrolliks

Ühiskonna arenemisega on tööandjate jaoks muutunud aina olulisemaks mugava töökeskkonna loomine ning töötajate rahulolu tõstmine. Töötajate sünnipäevadeks või jõuludeks ei kingita seetõttu sageli mitte enam komme või pudelit, vaid hoopis kinkekaart tervisekontrolliks.
Foto: Pixabay.

Ettevõtete motivatsioonipakettidesse on jõudnud treeningute, massaaži ja tervist toetavate tegevuste kompensatsioonid. Populaarsust on kogunud ka töötajatele tervisekontrolli tagamine ja tervisekindlustus.

SYNLABi kliendihaldur Triinu Tammeoks tõdes, et ennetava terviskontrolli teemad on aina enam jõudmas rohkemate ettevõteteni. „Ettevõtted näevad, et terve inimene on enesega rahulolev, ja just selliseid töötajaid soovitakse oma meeskondades näha. Viimase kolme aasta jooksul on tervisekontrollid muutunud tööandja vaates motivatsioonipakettides suureks lisaväärtuseks.“

Ettevõtted on tervisekontrollidest teinud rutiini ning töötajatel on igal aastal võimalus läbi teha korralik tervisekontroll. „On ka ettevõtteid, kelle juures käime kord aastas kohapeal analüüse tegemas. Näeme, et töötajad hindavad väga sellist võimalust ning ootavad meid alati rõõmuga,“ lisas Tammeoks.

Ta lisas, et rõõmustav tendents on töötajate sünnipäeval või jõuludel kommi või pudeli asemel tervisekontrolli kinkekaardi kinkimine.

Tööandja tervisekindlustus võimaldab kiirema terviseabi

Tammeoks tõi välja, et tervisekontrolli jõuavad inimesed sageli ka läbi tööandja tervisekindlustuse.

Confido Tervisekindlustuse tootejuht Liis Ader kinnitas, et kuigi tööandja tervisekindlustuse näol on tegemist veel üsna uue tootega, on tänaseks Eestis juba ligikaudu 60 000 töötajat, kellele on tööandja valinud vabatahtliku ravikindlustuse. „Esimeste seas leidsid tervisekindlustuse üles pigem Tallinnas asuvad IT-ettevõtted, kus tööandja väärtuspakkumisele pannakse keskmisest enam rõhku. Täna näeme aina rohkem liitumas ka tootmisettevõtteid, riigiasutusi, kaupluste kette ning seda üle Eesti."

Vabatahtliku tervisekindlustuse paketi saab tööandja koostöös kindlustuspakkujaga ise kokku panna. Enamlevinud tasuliste raviteenuste kulutused, mida lahendusega liitunud töötajatel kindlustus katab, on ennetav tervisekontroll, hambaravi, taastusravi, vaktsineerimine ja arsti tasuline vastuvõtt.

Tähtpäevade tähistamine koos tervisekontrolliga

Tammeoksa sõnul lisatakse tervise teema sageli ka erinevatesse meeskonnaüritustesse. Eriti aktiivsed kuud on novembri- ja märtsikuu, kus töökollektiivides saavad vastavalt mehed või naised erilist tähelepanu.

Üheks selliseks ettevõtteks on ka Stebby, kes käesoleva meestekuu raames saatis oma meestöötajad tervisekontrolli. Stebby personalijuhi Laura Puki sõnul on plaanis muuta see traditsiooniks ja märtsis saadetakse suure tõenäosusega tervisekontrolli ka naised. „Töötajate regulaarne tervisekontroll on hädavajalik nii töötaja isikliku heaolu kui ka ettevõtte edu tagamiseks. Investeerime ennetavatesse tervisekontrollidesse, kuna nii saame tagada terviseprobleemide varajase avastamise, vähendada töölt puudumisi, tõsta töötajate rahulolu, ennetada tööga seotud terviseriske ning seeläbi saavutada ka kulude kokkuhoid. Terve töötaja on efektiivne ja produktiivne, lisaks nakatab ta oma positiivsusega ka teisi enda ümber.“

Pukk lisas, et nad on saanud töötajatelt juba väga positiivset tagasisidet, et tervisekontroll ei ole lihtsalt "võimalus" paberil, vaid tegelikult oluline täiendus töötajate tervise hoidmisel, tekitades töötajates tervise suhtes kindluse ja rahu või andes esimese tõuke „tervislikuma mina“ loomisel.

Stebby tegevjuht Kristjan Novitski, kes ka ise meestekuu raames tervisekontrollis käis, nentis, et selline tööandja korraldatud ühine kontrollis käik mõjub kindlasti positiivselt just meeste tervise edendamisele. „Teadupärast ei lähe mehed sugugi meelsasti arsti juurde ja tihti jõutakse sinna siis, kui häda juba suur. Iga-aastased kollektiivsed tervisekontrollid aitavad kindlasti kaasa sellele, et Eesti meeste tervis oleks parem.“

Novitski lisas, et omaette elevust tõi Stebby meesperre analüüsi tulemiste ootamine ja nende üle arutlemine, mis samuti suurendab meeste teadlikkust oma tervise eest hoolitsemisel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700