Autorid: Helen Roots, Jaanika Rannula • 5. detsember 2023

Pekkikeeramise meistriklass: koosolekute korraldamine

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada novembri algul toimunud Koolituskonverentsist ja sellest, kuidas kaks pead on ikka kaks pead. Alustab pekkikeeramise meistriklass.
Foto: Pexels.

Juhtide ja meeskondade arengupartner Jaanika Rannula tegi meistriklassiga algust juba 9. novembril, kui pidas Koolituskonverentsi juhtimise töötoas ettekande teemal, kuidas juhi persoon võib juhtimise pekki keerata. Kuna nii teema kui käsitlus olid intrigeerivad, sündis mõte jagada edaspidigi humoorikas võtmes ideid ja nõuandeid, kuidas toimida, et tulemusena oleks kõik puhta pekkis. Kuivõrd Jaanika fookus on suunatud peaasjalikult juhtimisele, võtab Personaliuudiste juht Helen Roots enda kanda personali- ja bürootöö tahud, mida annab nutika tegutsemise korral samuti üsna hõlpsasti pea peale keerata.

Sest kes muud oleks parimad kandidaadid pekkikeeramiste laia teemaderingi käsitlema, kui mitte kaks pekkikeeramise musternäidet: JAH-naine Jaanika, kes haarab kinni igast põnevast projektist, töötab pidevas flow-seisundis läbipõlemise äärel, sest töö paneb tal paneb silma särama ja hinge helisema. Ettevõtja Jaanika sisemine julge achiever tunneb alatasa urgentset nessessiteeti KÕIK ära teha, ent emana tõmbab ta muretseja mütsi silmile ega suuda märgata, et tegelikult on ta lapsed juba ammugi sama asjalikud ärategijad.

Ja Helen, ehe näide ATH-ga tüübist, kes ei saa ka puhkuse ajal meilboksist eemal olla, ent suudab fookust hoida pigem siis, kui turjal on vähemalt seitse tähtaega, et end siis üheks ööks hüperfookusesse sättida ja kõik ÄRA teha, muul ajal aga näha vaeva miljoni käsiloleva tegevuse haldamise ning inimeste ja asjade meeles pidamisega, püüdes samal ajal kontrollifriigina ka osa teiste tööd ära teha, sest "äkki nad teevad muidu midagi valesti" ja "ah, see võtab ju nii vähe aega". Heleni hajameelsus viib kahtlemata lõpuks selleni, et ta jääb hiljaks ka iseenda matustele (või unustab üldse, et pidi kusagile minema).

Lugeja võib võtta seda rubriiki kui muhedat lugemist sügiskaamosesse ja pimedate talveõhtute valgustamiseks, küll aga võib tõsisem enesearendaja keerata omakorda siin pakutu õigeks ja saada osa soovitustest, kuidas muuta enda, inimeste ja töökorralduse juhtimine tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Sissejuhatus tehtud, alustuseks:

10 VÕIMALUST, KUIDAS KOOSOLEK PEKKI KEERATA

"Tegime ühe meeskonnaga koosolekute eestvedamise töötoa, saime ühiselt inspiratsiooni ja lõime koosolekute 10 käsku," kirjutab Jaanika Rannula ning jagab neid mõtteid meelsasti ka Personaliuudiste lugejatega.

1. Ära küsi teistelt, kas neile aeg sobib. Pane lihtsalt kutsed kalendrisse teele, isegi kui neil on juba aeg hõivatud (muidu on inimeste töökoormus liiga mõistlik).

2. Ära kirjuta kutsesse olulist eelinfot! Nt koosoleku eesmärki, ettevalmistavaid küsimusi, seda, kes mida presenteerib, ega ootusi koosoleku tulemusele (äkki saavad teised liiga hästi ette valmistuda ja olete liiga tõhusad).

3. Ära saada ette teemasse puutuvaid materjale (äkki säästad aega teemade avamiselt, inimesed on liiga kursis ja oskavad tõhusalt kohapeal lahendusi leida).

4. Ära lepi kohapeal kokku koosoleku päevakava ja ajaraami (võib juhtuda, olete ühisel meelel ja igaüks saab sõna).

5. Ära tee koosoleku väärtuskokkuleppeid (äkki siis ongi kõik päriselt kohal, ei istu telefonides ja arvutites).

6. Ära järgi ajaraami ja teemasid (äkki mõni teema ei saagi sisse sõitma, mõni solvub või mõni jutukam ei saagi „eetrit“ täis rääkida).

7. Ära protokolli koosolekut! Nt räägitud teemasid, kokkuleppeid ja otsuseid (äkki tekib koosolekutest ajalooline mälu, puudujad satuvad infoga iseenesest kurssi ja inimesed saavad hakata päriselt kokkuleppeid täitma).

8. Ära jaga rolle ja vastutust, nt protokollija, eestvedaja, teema omanik (äkki kaotad kontrolli ja meeskonnas tekib koostöö).

9. Ära jäta kedagi välja ja kutsu kõik kohale, ka need, keda teema ei puuduta (äkki kasutate oma inimressursse liiga mõistlikult).

10. Ära jäta kasutamata võimalust kõigepealt ise rääkida ning lao kohe lagedale kõik oma mõtted, ettepanekud ja nõudmised, et anda teistele sõna siis, kui aega üle jääb (võib juhtuda, et muidu on meeskond liigselt kaasatud, vehivad oma lahenduste ja ettepanekutega).

Hea lugeja, millised on Sinu edulood koosolekute pekki keeramisel?

Hea, kui meeskonnas osatakse keerukaid teemasid läbi huumoriprisma vaadata! 😀

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700