Autor: Liina Laas • 27. detsember 2023

Töötrendid aastaks 2024

Suundudes uude aastasse, on ilmne, et ka töökeskkond on muutusteks valmis. Ettevõtted vaatavad üle töömudelid ja töötajad võtavad erialase elu juures vastu mitmekesiseid lähenemisi. Millised on aga märkimisväärsed töökeskkonna trendid, mida uuel aastal näeme?
Foto: Pexels.

Lõppev 2023 oli ajajärk, mil ettevõtted jätsid pandeemia selja taha ja kaalusid, milline töömudel neile tulevikuks kõige mõistlikum oleks. Samal ajal kui paljud läksid üle hübriidtööle, kehtestasid teised täieliku naasmise kontorisse ja kolmandad loobusid kontoripinnast lõplikult. Kõige selle keskel läheneti töötegemisele mitmekesisemalt kui kunagi varem. Järgnevalt toome välja kaheksa peamist töökeskkonna trendi, mida 2024. aastal kohata võib, olenemata ametist.

Lennurežiim: kui praegu on e-postkast taustal alati lahti ja kirjad vaid kogunevad, siis uuel aastal võetakse ette uus suund. Soodustamaks sügavamat keskendumist, soovitatakse aeg-ajalt end lülitada lennurežiimile ja siis vaid ühele ülesandele tähelepanu suunata.

Oskused ennekõike: akadeemilise kraadi tähtsustamise aeg võib olla möödas. Ettevõtted üle maailma hakkavad nõustuma mõttega, et kui kandidaadil on õiged oskused, siis on nad töö jaoks sobivad, isegi kui puudub ülikoolikraad.

Viiepäevane kontorinädal on surnud: hoolimata pingutustest tuua töötajad tagasi kontorisse, jääb teatud osa tööst kodukontoris siiski püsima. Tööandjad on hakanud kahtlema, kas kunagine norm viiepäevase kontorinädala näol on vajalik, eriti seistes silmitsi igapäevaste sekelduste ja transpordikuludega.

Raevukas kandideerimine: see on vastus olukordadele, kus jäädakse ilma edutamisest või kogetakse üldist halba kohtlemist tööl. Selles reaktsioonilises taktikas paiskavad inimesed, kes ei ole oma töökohaga rahul, valla suure hulga tööle kandideerimisi. See toimib ühest küljest toimetulekumehhanismina, kuid samas ka kiire võimalusena avastada, kus ootavad paremad võimalused. Kuigi soov rohelisema rohu järele on arusaadav, tuleks sellele läheneda ettevaatusega.

Filtrita suhtlus: unustage digitaalsed taustad! Viimastel aastatel on olnud olulisi üleskutseid liigsete sotsiaalmeedia filtrite ja Photoshopi kasutamise lõpetamiseks. Aastal 2024 võime neid põhimõtteid laiendada digitaalsetele taustadele, et julgustada autentset kaugtöökultuuri. Virtuaalsed keskkonnad ei toimi kunagi täiuslikult ning tegelik taust on osa töötajast, nii et lõpetame selle katmise ja varjamise.

Sotsiaalne tööamps: mõni spetsialist on juba hakanud kompenseerima kaugtöö ja kontorivaba elu tekitatud sotsiaalset tühimikku. Nädalavahetustel võetakse nii vastu sekundaarsed ametikohad, mis pakuvad rohkelt sotsiaalset suhtlust või toimivad loomingulise väljundina.

Töötuse nautimine: mõni muudab enda tööhõive võimaluseks end taas avastada ja leida enda eesmärk. Selle asemel et alistuda ootustele ja stressile kohe tööturule naasta, nauditakse oma vaba aega. Seda pühendatakse mitte ainult tööotsingutele, vaid just õige töö leidmisele.

Tõelised kuningannad: tutvuge uue töötajate kategooriaga – naised, kes alustasid oma karjääri juba 1980. aastatel ning olid sunnitud puhta tahtejõu ja otsusekindluse toel läbi klaasist lae murdma, tõustes ambitsioonikateks ettevõtlusdünastiateks. Nad on tavaliselt vanuses 45–65 aastat, neil on vanemad lapsed ja suhteliselt kõrged sissetulekud. Lootkem, et see trend muutub normaalsuseks.

Töökeskkond on pidevas muutumises ning ettevõtted ja töötajad peavad püüdma selle dünaamikaga sammu pidada. Ettevõtted liiguvad läbi avastamata alade, kaaluvad ümber traditsioonilisi norme ja katsetavad strateegiatega, et suurendada tootlikkust ja töötajate rahulolu. Samal ajal on töötajate väljakutseks võtta omaks paindlikkus, arendada oskusi vastavalt meisterlikkusele suunatud tööturule ning leida uuenduslikke viise töö- ja eraelu tasakaalustamiseks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700