Autorid: Helen Roots, Jaanika Rannula • 9. jaanuar 2024

Pekkikeeramise meistriklass: tööle kandideerimine

Uus aasta on peatselt algamas ja mine tea – võib juhtuda, et nii mõnigi personalijuht on jõuluvanalt uut töökohta soovinud. Kui järgid kandideerides neid nutikaid soovitusi, võid kindel olla, et ...
Pekkikeeramise musternäidised, juhtide ja meeskondade arengupartner Jaanika Rannula ning Personaliuudiste juht Helen Roots – kaks pead on ikka kaks pead. Foto: Helen Roots

... nojah, tõenäoliselt jääd siiski vanale kohale edasi. Usutavasti tuleb nii mõnigi pakutavatest nippidest rohkem või vähem tuttav ette, mõnda on kindlasti kolleegidelt kuuldud, ent loodetavasti leiab igaüks siit ka midagi erakordselt uut ja kavalat, mille abil oma tulevane karjäär juba kandideerides pekki keerata.

10 NIPPI, MIS TAGAVAD, ET SA NII OMA CV KUI INTERVJUUGA SILMA JÄÄD

1. Ehkki seda võib-olla ei küsita, lisa oma CV-le kindlasti pilt iseendast, mis on tehtud mõnel peol või mille oled kusagilt välja lõiganud. Pole tähtis, mis sündmusega tegu, võid olla seal vabalt poseerinud mõne sõbraga. Ära näe vaeva sõbra õla või käe pildilt välja fotošoppimisega – see just näitab tööandjale, et oled sotsiaalne ja sul on sõpru! Kui sul endast aga ühtki sobivat headshot'i pole, kirjelda oma välimust AI-le ja vaata, millega tema lagedale tuleb. (Oled ju näinud FB-s kõiki neid kauneid jõulufotosid oma sõpradest, keda sa pildi pealt isegi ära ei tunne? No vot, aga on ju ilus vaadata?!)

2. E-posti aadress, millelt CV saadad, olgu kindlasti midagi kõlavat, näiteks MegaMees68, kiisunurr, koplikiller, xv45gt6f2 või midagi muud, millel pole mingitki seost sinu enda nimega – see demonstreerib tööandjale sinu loovust ja (loodetavasti) ta hindab seda kõrgelt.

KULDNE NÕUANNE!

Kuivõrd sa oled siiski hõivatud inimene, ära jäta ka tulevasele tööandjale muljet, et oled kerge saak. Kui sulle helistatakse, saada kiire vastussõnum "Olen koosolekul, helista hiljem!" (saad selle ka valikvastusena salvestada, on mugavam saata), nii jätad tööandjale mulje, et oled väga tegus, ja ta hindab sind seda rohkem. Et endast kättesaamatum mulje jätta, ei maksa muidugi tagasi helistada ka samal päeval. Või nädalal.

3. Kui tundub, et oma arvukate töökohtade CV-s üles loetlemine on liiga vaevanõudev, märgi varasema töökogemuse lahtrisse lihtsalt "erinevad töökohad aastail 2004–2023". Usutavasti on tulevane tööandja sulle tänulik: ta saab asjast hea ja ülevaatliku pildi ega pea detailidele liigset tähelepanu pöörama.

4. Isiklike eesmärkide juurde kirjuta, et tahaksid alustada hoopis oma firmaga, sest oled kuulnud, et see on tore ja sellega saab rikkaks, ning sulle tegelikult ei meeldi üldse kellegi alluvuses töötada, aga kuni selle ajani, kui firma midagi sisse tooma hakkab, oleks sul vaja lihtsalt töökohta, kus vaikselt tiksuda, nii et keegi samal ajal sinu eest makse maksaks. Tööandja kindlasti hindab nii sinu ausust kui ka ambitsioonikust!

5. Kui silmad sobivat töökuulutust, saada oma CV ära nii kiiresti kui võimalik, sest teadagi – kes ees, see mees! Tegelikult oleks nutikas üsna pea pärast saatmisnupu vajutamist ka ettevõtte personalijuhi isiklikult mobiilile helistada ja uurida, kas su CV on kohale jõudnud. See on sinu võimalus näidata, et sa päriselt ka oled väga huvitatud sellest töökohast.

6. Kui vähegi aega leiad, kandideeri igale ametikohale, mis mõnda tööportaali ilmub, nii saad suurepärase kogemuse eri sorti äraütlemistest. Kindluse mõttes on hea, kui kandideerid samale kohale lausa mitu korda, nii kasvatad oma võiduvõimalusi ja tööandja hindab vaieldamatult su püsivust ja meelekindlust. Niimoodi võid peaaegu arvestada, et koht on sinu!

KULDNE NÕUANNE!

Alati on hea kui sa vastad ühele küsimusele võimalikult pikalt ja põhjalikult. Küsimuse peale, miks sa sellele ametikohale kandideerid, räägi avatult oma värvikast pereelust, tee seda võimalikult detailselt, kaasates eredaid näiteid ühistest pidudest ja koosolemisest. Räägi ka sellest, kuidas su elukaaslane sind pettis ja sa seejärel välismaale tööle läksid ning nüüd ikkagi tagasi tulla soovid. Sõpru ja pereliikmeid, kellest räägid, nimeta lihtsalt nimepidi, pole tarvis liiga ametlik olla.

7. Kui pead intervjuud telefonitsi, küsi kindlasti kohe alustuseks: „Noh, palju te palka ka maksate?” Õige mees on sirgjooneline ja pikalt ei keeruta. Lase endale põhjalikult selgitada, kus ettevõte asub ja kuhu sa pead ennast näitama minema, ütle, et sul ei ole CV-d, kuna sinu arvates on see ülimalt tobe. Tööandja märkab seda kindlasti ja näeb kohe, et sa pole mingi moodsa aja abitu tüüp!

8. Kui sulle pakutakse tööintervjuuks võimalikke aegu välja, ole pigem valiv ja nendi siira kurbusega, et seitsmest pakutud ajast ei sobi mitte ükski, kuna sul on just samal ajal mõni rühmatreening, lauluring, koertenäitus või planeeritud supiköögikülastus – see on sinu võimalus viia tööandja kurssi nende hobidega, mida sa CV-sse kirja ei pannud.

Neli kavalat mõtet Jaanikalt

1. Kui tavaliselt on CV-del klassikaline formaat, siis tõeliselt loova ja visuaalse inimesena üllata tulevast tööandjat näiteks toreda onepager'iga, kus oled lasknud oma loovusel joonistuste ja kritselduste kaudu esile tulla.

2. Suurepäraselt annaks sinu arenguteekonda ja kogemuste pagasit edasi põhjalik PowerPointi esitlus, kus palju teksti, pilte ja jooniseid ning statisitka kuluks ka marjaks ära, kas või selle kohta, kui mitu päeva sa erinevate tööandjate juures varem oled vastu pidanud. Nõnda saad esitleda oma tõelist olemust, sisukust ja unikaalsust.

3. Kindlasti pakub tulevasele tööandjale huvi, kui paljudes trennides oled käinud ja milliseid hobisid sul elu jooksul on olnud. Oled ju siiski väga mitmekülgne inimene. Mainimata ei tohiks ka jätta, kui palju on sul erinevaid koduloomi olnud. Loetle nende nimed ja tõud, see näitab sinu empaatiavõimet ja hoolivust.

4. Kui tulevane tööandja uurib, miks sa eelmisest töökohast lahkusid, siis see on absoluutselt ideaalne hetk kõik must pesu ära pesta ehk esile tuua kõik vana ülemuse halvad omadused, lollakad nõudmised ja käitumisvead, jutusta kindlasti, kuidas sina olid kõigest ohver ja oli kohutavalt ebaõiglane, kuidas nad sind kohtlesid.

9. Kui vestlusel küsitakse küsimusi, millele sa vastata ei oska, võid julgesti öelda, et sa tead küll õiget vastust, aga ei suuda praegu vastata, kuna pole jõudnud veel hommikukohvi juua. Keegi ei suuda enne hommikust kohvi millelegi vastata ja nii tunneb intervjueerija sinuga üha suuremat lähedust! Ja mis sellest, et kell on juba kaks päeval – tööd otsiva inimese privileeg on ärgata, kui uni otsa saab!

10. Kui satud tööotsinguportaalidesse hilisõhtul või öösel, ära lase kellaajal endale piiranguid seada ning helista julgelt kontaktisiku telefonil ja küsi lisainfot. Pole olemas parimat viisi anda kohe alguses märku, et sa pole mõni niisugune, kellel kell viis pastakas või labidas käest kukub.

KULDNE NÕUANNE!

Meeldejääva töövestluse jaoks jõua kindlasti kohale väikese hilinemisega (see lisab väärikust!), ole pisut napsune ja räägi alustuseks mõni kahemõtteline anekdoot, see aitab luua kohe algusest peale koduse ja sundimatu õhkkonna. Ära unusta ka intervjueerijale kärakat pakkuda, see lähendab teid kindlasti!

Tunne end intervjuul vabalt, võta julgelt vastu kõnesid, kui keegi juhtub helistama, ning räägi veidi õhtustest plaanidest oma sõbraga. See aitab tööandjal näha, kuidas sa tunned end olukorras, kus töövestluse pinge sind ei paina.

Hea lugeja, millised on sinu kõige naljakamad või ootamatumad kandideerimisega seotud kogemused? Saad neid jagada meiliaadressil [email protected], ja parimatest näidetest teeme ülevaate 1. aprillil :)

Hea, kui keerukaid teemasid osatakse läbi huumoriprisma vaadata! 😀 Lugeja võib võtta seda rubriiki kui muhedat lugemist sügiskaamosesse ja pimedate talveõhtute valgustamiseks, küll aga võib tõsisem enesearendaja keerata omakorda siin pakutu õigeks ja saada osa soovitustest, kuidas muuta enda, inimeste ja töökorralduse juhtimine tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700