Autor: Palgauudised.ee • 16. jaanuar 2024

Soovitused kaugtöö kokkuleppe sõlmimiseks

Üha rohkem on levinud kaugtöö vorm, mis tähendab, et töötaja täidab poolte kokkuleppel oma igapäevaseid tööülesandeid väljaspool tööandja asukohta. Kuid selleks, et nii tööandjale ja töötajale oleks selge, kuna ja kuidas kaugtöö toimib, on mõistlik sõlmida poolte vahel kaugtöö kokkulepe.
Foto: Pixabay.
Kaugtööd on võimalik teha poolte kokkuleppel

Kaugtööd tehakse poolte kokkuleppel ehk tööandja ei saa sundida töötajat kaugtööd tegema ja töötaja ei saa kaugtööd nõuda. Kaugtöö kokkuleppe sõlmimisel tuleks eelistada kirjalikku vormi, et vältida hilisemaid vaidlusi. Samas võivad pooled tõendada kokkulepet ka muul viisil. Pooled võivad kaugtöös kokku leppida töölepingus või leppida kaugtöö tegemises kokku nt omavahelises e-kirjavahetuses.

Kokku tuleb leppida kaugtöö tegemise üldistes põhimõtetes

Kaugtöö kokkuleppe juures on oluline kirjalikult kokku leppida töökorraldus. Mõelda tuleb sellele, kuidas toimub tööülesannete andmine ja täitmise kontrollimine ning suhtlus tööandja ja kolleegidega. Näiteks võivad pooled kokku leppida, et töötaja on kaugtöö ajal kättesaadav ja saab tööülesanded Teams’i ja telefoni teel.

Lisaks tuleks kokku leppida, milline on kaugtöötaja tööajakorraldus ehk millistel päevadel ja kellaaegadel peab töötaja kaugtööd tehes olema kättesaadav. Muuhulgas võib kaugtöö kokkuleppes sätestada selle, kas ja millal eeldatakse töötaja kohalolekut tööandja ruumides.

Kaugtöö tegemise koht ei pea olema kindlaks määratud

Töötaja ja tööandja võivad kokku leppida konkreetses kaugtöö tegemise kohas, näiteks töötaja kodu. Lisaks võivad pooled kokku leppida kaugtöö tegemises üldiselt, see tähendab, et ei ole määratud konkreetset kohta, kus tööd tehakse.

Lisaks võib kaugtöö tegemise koht olla ka teine riik.

Allikas: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700