Autor: Kei Karlson • 19. märts 2020

Millised oskused on hädavajalikud, et karantiinis olevad kaugtöötajad edukalt hakkama saaksid?

Olukorras, kus paljud ettevõtted on sunnitud rakendama kaugtöö võimalust ja paljud neist teevad seda esimest korda, on õige aeg mõelda sellele, mis teeb kaugtööd tegeva töötaja edukaks.
Kei Karlson.

Kaugtöö osakaal on viimastel aastatel kasvanud (Global Workplace Analyticsi kohaselt lausa 44% viimase viie aasta jooksul) ja ka Eestis on mitmed toredad ettevõtted kaugtöö promomisega silma jäänud, nende seas Elisa, Toggle ja GoWorkaBit.

Olen ka ise viimased seitse aastat just nii töötanud ja oma kogemusest võin öelda, et mitte kõik töötajad ei ole ühtviisi edukad kaugtöö vormi valides.

Selleks, et olla edukas kaugtöö tiim, on vaja kindlaid kompetentse, ilma milleta on suur tõenäosus, et asjad ei laabu ja eesmärgid jäävad saavutamata.

Kaugtöö oskusi õpetav Workplaceless on pannud kokku kaugtöötaja kompetentsimudeli, mille kohaselt on kaugtöötaja ja kaugtöö tiimi juhi kõige olulisemaks oskuseks suhtlemis- ja eneseväljendusoskus. Edukaks teeb kaugtöötaja ka see, kui ta on hea planeerija ja oma töös piisavalt iseseisev.

Minu kogemus näitab, et tiimi peale kokku võiks olla teatud kompetentsid väga heal tasemel: ehk kui keegi tiimist on milleski väga hea, siis võib see olla piisav, et teisi selles n-ö järele aidata ja eesmärke saavutada. Organiseerimine ja planeerimine on kindlasti üks neist. Kõigil peaks olema ülevaade sellest, mis parasjagu teoksil on, kas kuskil on takistusi ja millised on need tegevused, mis viivad selle nädala või kuu eesmärkide saavutamiseni.

Suhtlemise organiseerimine nii, et kõigil on vajalik info ja seda on vajadusel võimalik kiiresti leida, on teine ülioluline oskus. Keegi tiimist peab olema võimeline need kaks süsteemi looma ja keegi tiimist peab olema väga hea inimeste tajuja. Kaugtöötajate puhul on väga lihtne jätta tähele panemata teiste tunded või ootused, kuna kontakt inimestega on kaugem ja ekraani vahendusel ei pruugi kõike olulist märgata.

Kas sinu tiimis on vajalikud oskused olemas, et vajadusel kaugtööd teha? Individuaalselt saab kompetentse hinnata ja/või arendada Eestis mitme koolitus- või personalifirma firma abil (sh Invicta, Ariko Reserv, Manpower), tiimi kompetentside analüüsi saab teha näiteks Teamscope'i lehel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700