18. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas hoida end rahulikuna, kui raha ei ole

Oled kindlasti märganud, kuidas rahaprobleemid tekitavad meis üleliigseid negatiivseid emotsioone. Kirjeldan selles blogis protsessi, kuidas enda mõtlemine kontrolli alla saada.

1. Võta hetk korraga

Pane tähele, kuidas probleemide korral hakkab sinu mõte kaugele ette jooksma. Mul ei ole praegu arveldusarvel piisavalt raha …  mis siis kui ma ei saa oma laenuarvet õigel ajal tasuda … siis ma jään pangale võlgu … ja kaotan oma kodu …

Hirmu ei tekita antud olukorras mitte fakt ise – “praegu pole teatud vajalikku summat”, mida tulevikus vaja läheb, vaid kogu see kujutluspilt, mis sellele järgneb.

Ole hetkes

Too oma mõte hetke tagasi näiteks küsides endalt: kas mul on kohe praegu seda raha vaja? Juba sinu vastus, et sul on veel aega, peaks sind koheselt veidi rahustama.

2. Loo enda mõtetele uus toetuspunkt

Meil ei ole lihtsalt võimalik loobuda mingist mõttest. Öelda endale, et ära mõtle nii rumalaid mõtteid, on juba iseenesest rumalus. Me mõtleme niikuinii ja kogu aeg. Ainus asi, mida me teha saame on VALIDA, MIDA mõelda.

Seega saame ette kavandada. Kui mõni olukord meilt pidevalt meelerahu röövib, saame juba varem valmis mõelda lause, idee, mõtte, millega me oma hirmu tekitava mõtte asendame.

Afirmatsioonid

Afirmatsioon peab täpselt vastama sinu hirmule. Kui sa pelgad, et sul ei ole piisavalt raha arvete maksmiseks, võid kasutada minu afirmatsiooni:  “Mul on alati raha, just siis kui ma vajan, et maksta teenuse eest, mille olen ise valinud” või kui sinu suurem probleem on antud olukorras rahulikuks jäämine, soovitan Wayne Dyeri tsitaati: “Olles tõeliselt praeguse õnnistatud kohalolus, puudub soov muuta seda, mis on”.

Kui kumbki tsitaat sinuga ei haaku, siis ei ole sul mõtet neid kordama hakata. Sul tuleb leida oma valupunktile täpselt sobiv lause või mõte. Kuidas seda leida? Katseta erinevate ideedega, mida oled lugenud või kuskilt kuulnud ja sinu keha annab sulle vastuse.

3. Õpi lõdvetuma

Ainult lõdvestunud olekus on meil võimalik oma mõtetest lahti lasta. Mida enam pinges on meie keha, seda enam oleme me keskendunud kinnismõttele, mis meis stressi tekitab.

Julge ära anda kontroll

Julge lahti lasta mõte “mul ei ole raha arvete maksmiseks”. Võibolla tundub see mõte esmajoones tobe, kuid sinu hirmu kese on ju selles, et kui sina sellega (muretsemisega) ei tegele, on asjad äkki veelgi halvemad. Me ei juge mitte muretseda, me ei julge selga keerata mõttele, mida me luua ei taha.

Tõde on vastupidine

Mida lõdvestunum sa oled, seda rahulikum sa oled ja seda kergem on lahti lasta ärevust tekitavat mõtet.

Lastes lahti mõtte, muutub sinu tunne ning hoides seda rahu ja korrates seda protsessi näed, et ka tulemus muutub – ilmub välja lahendus või selgub midagi muud, mis näitab, et muretsemine oli asjatu.

4. Otsi tõendeid

Alustades sedasorti mõttetreeninguga pane tähele seoseid sinu poolt valitud mõtte ja muutunud olukorra vahel. Mida enam sa seoseid märkad, seda lihtsam on seda protsessi korrata ja usaldada end mõttemaailma juhtimisele.

Loe lisaks mottetreening.ee

Autor: Tiive Murdoja, Helina Mägi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700