Autor: Helina Mägi • 17. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas rahast on sobilik unistada?

Armastusest unistamine on lubatud, kodu võib ka endale soovida ja isegi autole ei vaata ühiskond viltu, kuid kui keegi unistab rahast, siis vaadatakse sellele viltu. Kas rahast on sobilik unistada? Ja kui on, siis kuidas unistada nii, et see ei tekitaks nö süümekaid?

Tänan küsijat põneva teema tõstatamise eest.

Raha on ju põnev teema, eelkõige seetõttu, et tekitab meis niipalju vastuolu. Armastusest unistamine on lubatud, kodu võib ka endale soovida ja isegi autole ei vaata ühiskond viltu, kuid raha…

Ma arvan, et asi ei ole rahas, vaid meie sügavates uskumustes ja hirmudes kõige sellega seoses, mis puudutab raha.

Uskumus 1: Raha ei tee õnnelikuks

Enne kui rahast unistama hakata tasuks pigem küsida, kas raha on tegelikult see, mida ma tahan või on see miskit, mida ma vajan?

Kindlasti oled täheldanud oma mõtetes ringlevat ideed, et läheksin reisile … kui mul oleks raha või ostaksin maja … kui mul oleks raha.

Kindlasti oled ka kuulnud ütlust “raha ei tee õnnelikuks” – kas ka sina usud seda? Ma arvan, et nii mõnigi meist usub sügaval sisimas ja üritab endale kangekaelselt tõestada, et raha on ikka ka vaja (mis on ju tõsi meie praeguse ühiskonna korralduse juures).

Sellele võib järgneda teine hirm, mis ütleb, et kui ma ikka täiega panustan ja saangi rohkem raha, äkki ma ei ole siis ikkagi õnnelik. Me kõik kardame riskida, eriti siis, kui tulemus ei pruugi olla päris see, mida me tahame.

Uskumus 2: Tahan vaid vähe, mitte rikkaks saada

Vaatame mõtteviisi tasandilt, mida selline mõtteviis – asi pole liigses rikastumissoovis – sisaldab.

Esiteks annab see meile kindlasti märku, et meie sees on kuskil sõdimine. Miks ma siis ei taha lubada endal rikastuda? Või liigselt rikastuda? Kõik vaimsed õpetused räägivad, et meil on küllus, miks mitte sellest osa saada?

See oli veidi torkiv küsimus, kuid pane tähele, me katsume õigustada, et veidi raha peaks küll meile kuuluma, kuid mitte palju?

Kuidas on armastusega, kas küsid ka veidi või unistad ikka täielikust armastusest?

Raha materialiseerimine ei käi teist moodi, kui armastuse materialiseerimine, kuid meie uskumused ja heakskiit on hoopis teine teema.

Üks on justkui lubatud, teine mitte.

Uskumus 3: Ma pole piisav

Kirjas välja toodud probleem – elamine palgapäevast palgapäevani, näitab vaid ju seda, et me ihkame elada normaalset elu. Millegipärast hakkame me aga seda “normaalset” elu kohe kahtluse alla seadma, kui saamise teemaks on raha.

Kas on egoistlik ihaldada endale parimat elu? Kas on egoistlik saada õiglast tasu oma panuse eest?

Sellest kerkib välja teine teema: kas ma täna panustan täiega? Kas ma annan endast kõik? Kas ma kasvan iga päev, et minust saaks rohkem ja mina oleksin rohkem?

Ainult läbi enese kasvamise on võimalik tuua oma ellu ka rohkem raha. Kui ma kasvan ja näen oma kasu teistele, siis hakkab ära kaduma ka vale arusaam raha saamisest.

Raha saamine on siis õiglene tasu sinu poolt osutatud teenuse eest.

Asi on ainult teadlikkuses

Ma arvan, et ühelegi teemale siin maailmas ei ole üht ja õiget vastust. Mis on õige ühe jaoks, on vale teise jaoks. Igaühe ülesanne on üles leida talle õige vastus. Õige vastuse leidmisele aitab aga kaasa teadlikkus iseendast. Pane tähele kuidas sa teatud ideedele reageerid, millega sa nõustud, millega sa ei nõustu. Kui nõustud, siis miks nõustud ja kui ei nõustu, siis miks ei nõustu?

Minu vastus küsimusele:

(1) Ma arvan, et küsimus ei ole eetilisuses, et kas on eetiline rahast unistada või mitte, vaid küsimus on, mida sina tahad? Kui sa soovid, et sinu sissetulek oleks suurem, siis sul tuleb see suurem number oma unistusse kirja panna.

(2) Järgmisena tuleb kirjutada, kes sa siis oled, kui seda raha teenid?

(3) Kolmandaks, mida sa selle eest vastu annad? Mis on see sinu osa, mida sa armastad teha, millesse sa panustad ja mille tasuks on sinu poolt küsitud rahasumma.

(4) Seejärel tuleb sul keskenduda täielikult andmisele – oma panusele – hoides oma südames teadmist, et tasu selle eest saabub sinu poolt küsitud rahasummas.

Korrates Wallace D. Wattlese ideed: Kui sa kasvad suuremaks kui sinu koht, avanevad uued võimalused.

Kui oled suunanud oma mõtteviisi sellele, mida sa saad teha, et oma rahavoogu suurendada (ja teed seda), kaob ära ka ängistus raha suhtes. Rahast saab elu loomulik koostisosa.

(NB! Tegemist ei olnud kindlasti finantssoovitusega. Nii nagu mina räägin enesearendamise vaimsetest seadustest, kehtivad raha teenimisel ka rahamaailma (ärimaailma) vaimsed seadused. Need ei ole küll omavahel vastuolus, kuid neid tuleb meil igaühel eraldi õppida.)

Loe lisaks: www.mottetreening.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700