Autor: Hede Kerstin Luik, www.arengutugi.com coach • 19. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas viha kasulik võib olla?

Hede Kerstin Luik
Inimesed teevad enamasti oma parima, et viha varjata, allasuruda või ümbersuuunata. Paljud kohtlevad viha nagu ebamõistlikku ja häbiväärset tunnet. Aga nagu kõik emotsioonid, on ka viha meile vajalik. Uuringud leiavad, et vihal on ka häid külgi ja viha jõudu saab kasutada kasulikul viisil, kirjutab arengutugi.com terapeut Hede Kerstin Luik.

1. Viha on aktiivne energia, mis annab jõudu tegutsemiseks. Uuringud näitavad, et viha võib anda tõuke eesmärkide saavutamise suunas. Samuti aitab viha leida jõudu tulemaks toime takistuste ja probleemidega.

2. Viha motiveerib. Ühes uuringus järeldasid uurijad, et kui me näeme miskit meile kasulikku, siis tahame seda rohkem saada, kui oleme vihased.  Ehk et õigesti kasutatuna võib konstruktiivne viha panna Sind tundma end tugeva ja vägevana ning aidata Sul pingutada saamaks, mida tahad.

3. Vihased inimesed on optimistlikumad. See kõlab veidralt, aga vihastel inimestel on midagi ühist õnnelikega – mõlemad on pigem optimistlikud. Ühes 9/11 järgnenenud terrorismihirmu uuringus leiti, et need, kes olid vihased, hindasid tulevate terrorirünnakute tõenäosust väiksemaks. Hirmutundega kaasnes rohkem pessimismi tuleviku suhtes.

4. Viha võib olla suhetele kasulik. Viha on loomulik reaktsioon sellele, kui keegi teeb kellelegi halba – ebaõigluse vastu.  Nii veider, kui see ka pole, uuring on näidadud, et lähisuhtes viha varjamine võib olla suhtele hävitav. Kui Sa oma viha varjad, siis partner ei tea, et ta on teinud midagi valesti ja jätkab seda. Ja see ei tee suhtele miskit head. Lahenduse leidmisele suunatud ja õigustatud viha väljendamine võib suhteid tugevdada. Muidugi ei tee suhtele head lihtsalt teise peal viha väljaelamine, see on kindel viis suhet hävitada.

5. Viha aitab endaga tuttavamaks saada. Teadlikult kasutades võib viha olla hea enesearengu tööriist. Ühes uuringus leidsid 55% osalejatest, et viha oli aidanud saada head tulemust, ning kolmandik osalejatest ütles, et viha aitas neil näha ja mõista omaenda vigu. Kui märkame, millal ja miks  me vihastame, saame õppida oma elu parandada.

6. Viha võib vähendada vägivalda. Viha sageli eelneb vägivallale, ja samas saab see olla ka vägivalla vähendaja – kuna viha on väga tugev signaal, et miski vajab lahendust. Kui teised seda näevad, on neil võimalus ja motivatsioon midagi ette võtta.

7. Õigustatud vihast võib olla kasu läbirääkimistel. Ühes uuringus andsid osalejad rohkem järgi ja esitasid vähem omapoolseid nõudmisi sellele inimesele, kes oli vihane, kui õnnelikule. See on muidugi palju keerulisem – teised uuringud näitavad ka, et vihast võib olla kasu, kui see on õigustatud, kui paistad tugev ja teisel poolel on piiratud valikud.

Õigesti rakendatud õigustatud viha võib olla kasulik. Ja samas tasub meenutada, et viha võib olla väga hävitav.

Nii on kõigi meie tunnetega. Õnnetunne pole alati hea ja viha ei pruugi olla halb.

Kipume sageli tundeid jagama headeks ja halbadeks. Viha, kurbus, hirm, kadedus ja veel mitmed täiesti tavalised tunded saavad hinnangu “halb”.  Tegelikkuses on ka igal “halval” tundel väärtus – igaüks neist on melle mingil viisil kasulik. Kurbus aitab olla hetkes kohal, ja kurbust kogemata ei oskaks me vääriliselt hinnata rõõmu. Hirm annab meile vajalikke sõnumeid enesekaitseks. Kadedus võib aidata konstruktiivselt pingutama asuda.  Ja vihas on jõud tegutsemiseks.

Tõenäosus kasulikuks vihatundeks on suurem, kui:

- viha põhjustanud inimene on kohal,

- viha on õigustatud ja proportsionaalne ülekohtuga,

- seda väljendatakse konstruktiivselt lahendusi otsides, mitte süüdistades ega lihtsalt end välja elades.

Õigesti kasutades võib vihast saada Su liitlane. Aga ettevaatust – sageli on viha üks raskemini juhitavaid tundeid.

 

Loe lisaks www.arengutugi.com.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700