Autor: Kathleen Pajumaa • 30. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 viisi, kuidas haavatavus su suhte ja meeskonna päästab

Foto: motivaator,ee
Kui küsida: ”Kas sina praktiseerid oma tööl haavatavust?”, tuleb vastuseks tihtipeale “Ei”. Tegelikkuses aga mängib haavatavus vägagi suurt rolli enamike inimeste elus ning teadmatus, kuidas seda kasutada, võib maksma minna nii suhte, töö kui ka oma potentsiaali realiseerimise. Miks?

Brene Brown, kes on üle maailma tuntud kui haavatavuse spetsialist, väidab, et haavatav olemine tähendab igasugust riski, igasugust teadmatust ning emotsionaalset läbipaistvust. Kui sa oled elus ja sul on vähemalt üks suhe, siis tähendab see sügavat haavatavust; kui sa juhid firmat või kasvõi ühte inimest, tähendab see igapäevast haavatav olemist; kui sul on laps või lapsed, oled sa igal hetkel üdini haavatav. Olgugi aga, et me kõik oleme seesmiselt haavatavad, üritab enamus meist peita seda kuulikindla maski taha, mille abil tahame näida ideaalsed, veatud ja võitmatud. Sellist superinimese identiteeti võime mingi aeg praktiseerida igas eluvaldkonnas, kuid alati saabub hetk, kus meie sisse tekkinud vastuolu meid kannatama paneb ning raudkindlad kaitsemüürid üksteise järel maha langevad – paljastades midagi, mida keegi teine veel kunagi näinud pole. Vältimaks seda ebameeldivat protsessi, saame me juba praegu nii palju ära teha, valides perfektsuse asemel inimliku haavatavuse.

Haavatavus kui innovatsiooni allikas

Edu kontekstis mängib haavatavus tähtsat rolli justnimelt innovatsiooni ja loomingu tõttu. Mitte ükski edukas inimene pole kunagi loonud midagi uut ilma riskimata. Sa ju pead olema haavatav, kui tutvustad oma ideed suure grupi inimeste ees, kellest pooled arvavad, et su idee on täielik lollus? Seetõttu ongi enamike üliedukate ettevõtjate mantra hoopis selline: “Kuku läbi ja tee seda tihti. Korista ära segadus, õpi oma vigadest ja liigu edasi”. See ongi elu mõte.

Haavatavus kui viis kaasata töötajaid

Sama käib ka juhtide kohta. Juht on lõppkokkuvõttes ju keegi, kes vastutab oma alluvate potentsiaali leidmise ees. Lubamata endal olla haavatav ning mängides “puutumatut superkangelast”, pärsib ta tugevalt ka töötajate endi läbipaistvust ja tegelikke tundeid. Selliste juhtide käest ei tulda kunagi midagi küsima, sest hirm “inimlikkuse” välja näitamise ees on lihtsalt niivõrd suur. Kui juht ise pole valmis võtma riske, eksima ning vajadusel abi paluma, imiteerivad töötajad täpselt samasugust käitumist ning haavatavus kontoris surutakse lõplikult maha.

Sama kehtib ka töötajate kaasamise kohta. Kui juht ei praktiseeri teadlikku haavatavust ning seega ei õpeta seda ka oma alluvatele, siis on väga väike võimalus, et alluvad end töö juures kaasatuna tunneksid. Mitte keegi ei julge öelda ühe või teise projekti kohta oma tegelikku arvamust, kui juht “kivinägu” on. Samuti ei julge inimesed küsida suuremat palka, abi ja suunamist ning pigem vaikivad, kui ütlevad, mida nad tegelikult asjast arvavad. Justnimelt selline haavatavuse ja oma “tegeliku pale” näitamise puudus kontoris toob kaasa negatiivsed tagajärjed nagu vähene motivatsioon, kontoriklatš, rahulolematus, väike osalusprotsent firma ühistel üritustel, omavaheline konkurents ning perfektsionism.

Haavatavus ehk julgus end näidata

Haavatavus tähendab seda, et sa ilmud kohale ja oled valmis end näitama. See tähendab seda, et sa julged avaldada arvamust, julged teha ettepanekuid, küsida küsimusi ning seista iseenda ning teiste huvide eest. Igal hetkel, kui me valime julguse, selle asemel, et karta kriitikat ja naeruvääristamist, oleme me haavatavad. Igal momendil, kui me riskime, kukume läbi ning alustame otsast peale, oleme me haavatavad. Igal võimalikul sekundil, kui me panustame suhtesse, sõprusesse või projekti, mille me võime kaotada, oleme me haavatavad. Vaid see õpetab ning vaid see aitab meil elus edasi liikuda. Kivikujud seisavad ühe koha peal ju terve igaviku?

Autor: Kathleen Kanervikko

Loe lisaks: motivaator.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700