Autor: Sekretär.ee • 12. jaanuar 2021

Ergonoomiline büroomööbel on lihtsaim moodus hoolida oma töötajate tervisest

Üha suuremal hulgal töötajatest möödub kogu tööpäev arvuti taga istudes, mis võib põhjustada erinevaid tervisehäireid. Üheks suureks riskiteguriks tervisele on pikalt istumine. Terviseriskide vähendamiseks võetakse kontorites järjest enam kasutusele ergonoomilist büroomööblit, näiteks reguleeritava kõrgusega laudu, ergonoomilisi toole ja istumispalle, spetsiaalseid hiirepatju, jalatugesid jms.
Foto: Pexels

Reguleeritava kõrgusega laud

Elektriliselt reguleeritava kõrgusega lauaga on mugav tööpäeva jooksul istuvat ja seisvat tööasendit vahetada. Tööasendite vahetamine hoiab töötaja erksamana ja värskemana, suurendades tööviljakust ning aitab vältida pikast istumisest tulenevate terviseprobleemide tõttu töölt puudumisi.

Reguleeritava kõrgusega laua saab soetada komplektina, kuhu kuuluvad lauajalad ja lauplaat. Lauplaadid on saadaval erineva viimistluse ning mõõtudega. Kui teil on olemas sobivas toonis ja heas korras lauaplaat, siis on võimalik taaskasutus, ostes ainult lauajalad ning lisades neile olemasoleva plaadi.

Foto: Büroomaailm

Ergonoomilised toolid ja istumispallid

Istumispall, palltool ja sadultool võimaldavad luua ergonoomilise tööasendi arvuti taga töötades. Istumispallil hoiab inimene õiget rühti ning samal ajal treenib selja- ja kõhulihaseid. Istumispallil on võimalik ennast liigutada, mis aitab vältida keha kangeks jäämist ning istumine ei takista vereringlust.

Foto: Büroomaailm

Sadultoolil istudes saab hoida õiget rühti samal ajal selja- ja kõhulihaseid treenides ja vereringet parandades. Surve selja diskidele jaotub võrdselt ning kuna aju saab paremini hapnikuga varustatud, parandab sadultoolil istumine ka tähelepanuvõimet.

Foto: Büroomaailm

Kumera põhjaga ergonoomilised kontoritoolid aitavad inimesel rühti ja kehaasendit rohkem jälgida ning kiikumisliigutusi tehes vähendavad need ka sundasendist tekkivaid lihaspingeid.

Vaata ergonoomiliste istumispallide ja toolide valikut siit!

Foto: Büroomaailm

Hiirepadjad

Ergonoomiline hiirepadi aitab hoida rannet ja käelaba neutraalses asendis, vähendades randme väsimist hiirega töötamisel. Ühtlane toestus ja pehmendus randmele vähendab karpaalkanali sündroomi tekkeriski.

Foto: Büroomaailm

Jalatoed

Jalatugi on ideaalne vahend ergonoomilise töökoha loomiseks, aidates jalgadel lõõgastuda ning ennetades krampide teket jalgades. Lisaks jalgade toestamisele aitab jalatugi kaudselt alaselja lihaseid, muutes sirgelt istumise kergemaks. Lisaks vähendab jalatugi pinget ja väsimust seljas ning kaelas. Lühemat kasvu inimeste puhul muudab jalatoe kasutamine laua ääres istumise ka oluliselt mugavamaks.

Foto: Büroomaailm

Randme- ja käetoed

Randme- ja käetoed lubavad kätel olla loomulikumas asendis, lisaks pakkuda kätele tuge pikkade arvutisessioonide jooksul, et käed nii kiiresti ei väsiks. Klaviatuurile asetatav randmetugi masseerib rannet trükkimise ajal ning vähendab karpaalkanali sündroomi tekkeriski.

Kui töölaual ei ole piisavalt ruumi, et küünarvarsi lauale toetada või kõva lauapind või terav serv tekitab ebamugavust, väsivad õlad käte üleval hoidmisest. Sellises olukorras on palju abi erinevatest käetugedest, mis suurendavad ja pehmendavad küünarvarre toetamispinda ning võimaldavad mugavalt käsi toetada ka väikese töölaua taga töötades. Käetugi parandab käe asendit arvuti taga töötades ning vähendab käe väsimist ja lihaspingeid.

Vaata käetugesid siit.

Foto: Büroomaailm

Vaata kõiki Büroomaailma pakkumisi SIIT!

Õhupuhastajad

Õhupuhastajad aitavad luua puhtamat õhku kontorisse ja koju. Leitz TruSense õhupuhastaja koos DuPont HEPA filtriga püüab õhust allergeene ja mikroskoopilisi osakesi. Samuti neutraliseerib lõhnad, kohandudes automaatselt ruumi muutuvate õhukvaliteedi tingimustega. UV-kiirgus tapab filtrisse jäänud mikroobe ja baktereid.

TruSense võib aidata vähendada allergia sümptomeid, püüdes kinni õhu kaudu levivaid allergeene. Allergeenid, sealhulgas õietolm, hallitus, tolm ja kõõm, võivad esile kutsuda allergia sümptomeid. TruSense õhupuhastid aitavad püüda ja hävitada viiruseid HEPA filtreerimistehnoloogia kombineerimisel ultravieolettkiirguse (UV) steriliseerimisega. Viirused võivad levida olukordades, mil inimene neid köhides või aevastades õhku paiskab. TruSense õhupuhastaja aitab eemaldada õhus lendlevaid viiruseid suunates õhu läbi HEPA filtri, kuhu väikesed osakesed kinni jäävad.

Foto: Büroomaailm

Ergonoomilised arvutihiired

Arvuti taga töötades on hiir igati vajalik komponent. Pikaajaline ja sage töötamine tavapärase hiirega võib tekitada lihaspingeid ning randmevalu. Selle tagajärjeks võib olla karpaalkanali sündroom. Ergonoomilised hiired on disainitud sagedaseks ja pikaajaliseks arvutiga töötamiseks ning ei kahjusta tervist. Vertikaalsete ja ergonoomiliste hiirtega on käsi loomulikus asendis ning see aitab leevendada lihaspingeid ja valu. Vertikaalse hiire töö tasapind on samal positsioonil käe tasapinnaga.

Foto: Büroomaailm
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700